Ulan buna hazırlanırken "hayatta herşeyi ama her bir şeyi yanlış yaptım" psikolojisi bastıkça basıyordu. Çocukluk hayalleri, üniversiteyi universite sanmak, lise, ortaokul, bakkalla ettiğim kavganın gözdengeçirilmesi, sardunyaların sulanması... hep yanlışsın ki buradasın.
Lan kaç yaşındasın hala test tekniği bilmemne. Yaşıtların oskarlı film çekiyor.
Göklerden bir karar indi, istediğim bir şirketten aradılar. Tam da moladaydım kütüphanede. Defteri-kitabı almadan çıktım.
Bu hazirlanma ızdırabı üç hafta sürü. Zaten iki ayı göremezdim. borç dilenir, kuruyemişçi falan açar, batırırdım.
A'sı, B'si olan sınav. Öğretmen kadrosu için eğitim bilimleri var bir de. A: Alan Bilgisi B: Genel Yetenek-genel kültür Çift yıllarda Kpss'nin ''b'' denilen türünden merkezi alımlar olur. Daha doğrusu çift yıllarda aldığınız puanla, önünüzdeki iki yıl boyunca merkezi alımlar ile atanma şansınız vardır. Tabii ki bunun için alım ilanlarını takip etmek ve tercih yapmak gerekir. Tek yıllarda alınan ''b'' puanı ile merkezi alım olmaz. Ara alımlar olur ise onlara başvurabilirsiniz ancak çoğunlukla ayrı bir sınav+mülakat şeklinde yapılır ara alımlar.
Merkezi atamada ise mülakat yoktur. Dolayısıyla Türkiye'de torpilin olmadığı yegane atama şeklidir. Puanını alırsın, tercihini yaparsın ve eğer senden yüksek puanlı biri/birileri orayı tercih etmediyse atanırsın. Tek olumsuz yanı genellikle çok yüksek puan almanız gerekmesidir zira alımlar çok düşük sayıda yapılır. Ancak aşağı yukarı her alımda 80 civarı puanlar ile atanan birçok kişi de görülür. Merkezi atama puanla birlikte biraz şans işi çünkü tercihlerinizi siz yapıyorsunuz. Tek bir alımda Türkiye genelinde 200 kişi alındığı da oldu, 500 kişi de. Örneğin bir önceki atamada birçok yer 95 ve üzeri puanlarla kapattı. Örneğin 2018'de bir puan aldınız ve bu puan ile tercih yaptınız. Genellikle yılda iki alım olur, puanınız iki yıl geçerli olduğu için dört kere tercih yapma/atanma ihtimaliniz ortaya çıkar. Bu bahsettiğim dört atamada yaklaşık ve biraz da tahmini olarak 1000'e yakın kişi alınır. Yani 2 yılda mülakatsız, adayın aldığı puan ile yaklaşık 1000 kişi devlet memuru olur. Bu Sayı daha az ya da daha çok olabilir.
Hazırlanması zor bir sınavdır. Hele ki yaşınız ilerlemiş ve bir şeyler beklenen biri haline dönüşmüş iseniz. Hoş, birilerinin beklentilerine endeksli yaşamıyoruz. En azından ben öyle değilim ancak; bu birileri aile olunca işin boyutu değişiyor. Türkiye şartlarında iş bulmak ne kadar zor ise herhangi bir sınava hazırlanmak da o kadar zor bana kalırsa. Allah aşkına, etrafınıza ve hatta belki şahsınıza dönüp bir bakın. Aranızdan kaçı hiçbir yere haber salmadan, sağı solu aramadan, sadece hak ederek bir iş sahibi oldu? Günümüz Türkiye’sinde Her on kişiden birkaçının gerçekten çalışıp, kimsenin hakkına girmeden iş sahibi olduğu kanısındayım. Dolayısıyla bu sınava ciddi manada hazırlanmak için iki şeyden biri gerekli. Ya yüksek puan alacağınıza inanmak ya da düşük de olsa alacağınız puan ile sizi iş sahibi yapacak birilerini tanıyor olmak, kısaca hak yiyebilecek rahatlıkta biri olmak.