Amerikalı mühendis Edward A. Murphy, jr. tarafından, başarısızlıklar ve hata kaynaklarının karmaşık sistemlerde incelenmesi üzerine ortaya konan özdeyişlerdir.
"Bir şeyin ters gitme olasılığı varsa, ters gidecektir." "Bir şeyin birkaç şekilde ters gitme olasılığı varsa, hep en kötü sonuç doğuracak şekilde ters gidecektir." "Bir şeyin ters gidebileceği olasılıkları engelleseniz bile, anında yeni bir olasılık ortaya çıkacaktır." "Bir şeyin olma olasılığı, isteme olasılığı ile ters orantılıdır." "Er ya da geç olası en kötü koşullar zincirlemesi vuku bulacaktır." "Ne zaman bir şeyden vazgeçseniz, vazgeçtiğiniz o şey size geri gelir." "Olmuyorsa zorlayın, kırılırsa zaten değişmesi gerekir." "Ne kadar beklersen bekle istenmediği zaman gelecektir." "Çözülen her problem yeni problemler yaratır." "Her şey yolunda gidiyorsa, kesin bir terslik vardır." "Bir şeyle fazla oynarsanız, onu bozarsınız." "Bütün bir dönem kusursuz çalışan hesap makinesinin, matematik sınavında pili biter. (açıklama: her ihtimale karşın, beraberinizde pil taşırsanız, o da bayat çıkar)" "Hiçbir şey göründüğü kadar kolay değildir." "Piyangoda para kazandığınız gün, ölümünüze fazla kalmamıştır." "Bir şeyi anlayamıyorsanız, içgüdüsel olarak doğrudur." "Bir kişiye "Masa boyalı, sakın değme!" derseniz, size inanmadan önce mutlaka masaya dokunacaktır." "Eğer kendinizi iyi hissediyorsanız, üzülmeyin geçer."
Hayatın genelini mükemmel bir biçimde özetleyen temelde 17 adet kanundan oluşur. Günlük hayatta hemen hemen hepimizin karşılaştığı çoğunlukla aksi durumları mükemmel biçimde ifade eder bu kanunlar. En sevdiğim ve bence en mantıklı olanı: " Aradığınız şeyi en son baktığınız yerde bulursunuz." kanunudur.
"Eğer bir işi halletmek için birden fazla olasılık varsa ve bu olasılıklardan biri istenmeyen sonuçlar veya felaket doğuracaksa; kesinlikle bu olasılık gerçekleşecektir."
hayatta gerçekten şans diye bir faktörün varlığına inansam da, bir şeyleri çağırmanın varlığına da inanırım. sürekli kötü ihtimalin gerçekleşeceğini düşünürseniz, o ihtimalin gerçekleşmesini hak etmiş oluyorsunuz biraz da. bir şeylerin varlığının farkında olmak ile o şeyleri beklemek arasında çok fark vardır. örneğin; başarısız olmak istemezsiniz fakat başarısızlık kavramını da hayatınızdan çıkaramazsınız. eğer öyle olursa insan kafayı yemeye ve egosuna sahip olamamaya başlar.
murphy kanunları'nın da bizlere öğretmesi gereken şeyin aslında bu olduğunu düşünüyorum. hayatta her zaman olumsuz sonuçlar verecek bir ihtimal vardır. "en iyisini ümit et, en kötüsüne hazırlan." denir. bu düşünceyi kavramaya yardımcı olduğu sürece murphy kanunları hayatınızda yer alsın. aksi takdirde aradaki cam kaldırıldığında bile yeme uzanmayı denemeyen balığa dönebilirsiniz.
benim hayatımda arabayı yıkattığım gün devreye giriyorlar genelde.
arabayı yıkatmışsam, hava durumu aksini söylese de yağmur yağar. ama öyle şakır şakır da değil. havadaki tozları arabanın üstünde çamur halinde yerleştirecek kadar.
eğer yağmur yağmazsa mutlaka kuş sıçar. arabayı her ne kadar kuş umumi helalarından uzak tutsam bile yıkattığım gün kuşlar beni hareket halindeyken bile tam ön camdan vururlar.
sanıyorum birisi ya da bir şey benim arabamı temiz sevmiyor. hayatımda bir kere cila yaptırmıştım, eve gelirken sitenin duvarı arabaya vurdu...
bir tane bile arabanın geçmediği dört şeritlik caddenin kenarında yürürken "dur hazır yol boşken karşıya geçeyim" dediğiniz anda yolun birden arabalarla dolmasıdır.
matrix'teki gibi o anda mı yaratılıyor bu arabalar nedir...
"Bir makinenin çalışmadığını ispat etmen gerektiğinde kesin çalışır."
son günlerde sıkça başıma gelen.
bende, çalışmadığını ispat etmeye çalıştığımda değil, çalışmadığını söylediğimde gerçekleşiyor. artık ben de kurnazlık edip çalışması için "hey baksana, şu şu özellik çalışmıyor biliyor musun?" diye yakaladığıma anlatıyorum. sonra, aa bi bakıyorum, çalışıyor.
iki sıra varsa ve birisi yavaş ilerlediği için diğer sıraya geçiyorsan, bunun üzerine çıkmış olduğun sırada birden bire hareketlilik başlıyorsa bu murphy kanunudur. Elinde bal sürdüğün bir ekmek varsa ve sen bunu düşürdüğünde ballı kısım yere geliyorsa bu murphy kanunudur. İlk seçeneğiniz her zaman doğrudur. Ballı ekmeğiniz düşüyorsa da stres yapmayın :)
Amerikalı mühendis Edward A. Murphy, jr. tarafından, başarısızlıklar ve hata kaynaklarının karmaşık sistemlerde incelenmesi üzerine ortaya konan özdeyişlerdir. bazıları şunlardır;
. Bir şeyin olma olasılığı, istenme olasılığı ile ters orantılıdır.
. İyi başlayan her şey kötü biter. Kötü başlayan her şey daha da kötü biter.
. Eğer bir deney başarılı olmuşsa, ters giden bir şeyler var demektir.
. Bankadan bir kredi almak için önce o paraya ihtiyacınız olmadığını ispat etmeniz gerekir.
. Tıkanık trafikte diğer şerit her zaman daha hızlı akar.
. Patronuna lastiğin patladığı için geç kaldığını söylediğinde ertesi gün lastiğin gerçekten patlar.