adı küp şeker olmakla birlikte piyasada bulunanların tamamına yakını dikdörtgen prizma biçiminde kalıplanmıştır. kesme şeker denir günlük konuşmada. çaya atılır. toz şeker kullanmanın daha sağlıklı olduğu, bu kesme şekerlerin kimyasal katkı ile prizma şekline getirildiği şeklinde tevatür mevcuttur.
Sekerin toz olmayan hali. Kesme seker de denir ama aslinda birbirlerinden farkli seylerdir.
Eskiden sekerler uzun dikdortgenler prizmasi seklinde dokulurdu ve gunluk kullanim icin seker makasiyla kesilirdi. Bu kesilme isleminden mutevellit adi kesme sekerdir.
Resim
Kup sekerin kup halinde olusumuyla ilgili kimyasal kullanimi, kemik tozu kullanimi gibi seyler gercegi yansitmamaktadir. Sekerin yapim asamasindaki son islem olan kurutma islemi nihai urune gore degisiklik gostermektedir. Kurutulan seker toz seker olacaksa islak seker kurutma firinlarinda tamamen kuruyana kadar bekletilir. Yok kup seker yapilacaksa kurutma firinindan tam olarak kurutulmamis olarak alinan sekerin yapuskan halinden de faydalinilarak yuksek basinc altinda sikistirilir ve kup halini alir.
hayatım boyunca hiç kullanmadığım ve eksikliğini de hiç hissetmediğim yiyecek.
kullanmıyor olmama rağmen 2001 yılında çıkarılan, pancar kotası dolayısıyla 10-15 senede piyasada ortaya çıkan vurgunculardan, parasına para katan aracılardan haberdar olduğumdan, bunun yanında piyasaya sürülen ne olduğu belirsiz tatlandırıcılar dolayısıyla, benim için can sıkıcı bir konu.
ekleme: ocak 2017'de alınan bir kararla şeker kotasının kaldırılmış olduğunu öğrendim ve memnun oldum.