aralık 1986'da tarsus'ta doğmuş, aslen diyarbakırlı şarkıcı.
gerçek isminin mustafa özkan olduğu konusunda birkaç bilgi okumakla beraber, genellikle manuş baba olarak biliniyor. manuş ismi anneannesi tarafından kendisine miras kalmış bir lakap. Sanskritçede (मनुष्य, manuṣya) manuş, insan anlamına gelmekte. bir röportajında jan yoors'un çingeneler isimli kitabında da manuş'un, "küçük güzel çocuk" anlamında kullanıldığını belirtmiş.
müzik hayatına babasının aldığı / hediye ettiği bir gitarla başlamış. liseden sonra akdeniz üniversitesi güzel sanatlar fakültesi müzik bölümü'nü okumuştur.
ilk zamanlar cover'larla dinleyicilerle buluşurken, nisan 2017'de kınay production etiketiyle dönersen ıslık çal isimli bir albüm çıkarmıştır.
"karanfil kookuyor cigaram, cigaram.." derken, bana ağlayan gözlerimle gülümsüyormuşum hissi yaşatan, inşallah popülistler tarafından keşfedilmez ve özel kalır dediğim, müzisyen.
baştan aşağı itici gelen bir adam. ne ara çıktı, ne ara ünlü oldu haberim yok fakat sağda solda zorla kulağıma gelmesi dışında açıp dinlemişliğim yok. çok fena ön yargım var bu adama karşı, hiç de şikayetçi değilim. çünkü internette rastladığım bilgilere göre;
son yaptığı ''eteği belinde'' mi ne saçma sapan piyasa şarkısının çalıntı olduğu kanıtlanmış. daha sonra bu arkadaş özür dilemek için bir açıklama yapmış, fakat açıklamasında kullandığı cümleler de çalıntı çıkmış. oh dedim, yine önyargılarım haksız çıkmadı. eteği belinde isimli bir şarkıyı sikseler dinlemem.
bırakın artık rica ediyorum, bir tane enstrüman kullanmadan, müzikal olarak hiç değeri olmayan şarkılar yapan adamları ünlü etmeyi. allah aşkına yahu.
Bu adamı Çok sevenler genelde gerçek halk ezgilerini, aşık veysel'i, ruhi su'yu, nesimi'yi, hasret Gültekin'i, neşet Ertaş'ı, pir sultan abdal'ı bilmeyenler diye düşünüyorum. Haliyle bu adam da biraz farklı bir şeyler yapınca insanlar bir şey sandılar.
zamanında "güneşe yolculuk" isimli bir grubu vardı. akdeniz üniversitesi'nin olbia çarşısındaki mekanlarda, kaleiçinde çeşitli mekanlarda çokça sahne almıştır. yeri gelir yolüstü bir yerlere çömüp müzik yaparlardı. ne zaman kaleiçine insem filika bar'da sahnede manuş vardı. tabii o zaman sahnede manuş ismi geçmezdi ya da ben bilmezdim.
popüler kültür projesi olduğunu düşünenler yıllardır deyişler, türküler söylediğini bilmiyorlar sanırım. kendi tarzında yorumlayan, naif bir sese sahip, alevi ve eşcinsel olan bir müzisyen.