Kafası daha çok insan, gövdesi uzanan bir aslan şeklinde olan heykel. İlk örnekleri mısır'da olup kepes ankh/sheshep ankh (yaşayan heykel) denirken, yunanca' da sphinks olarak adlandırılmıştır.
kökeni kanada’ dan tüysüz bir kedi türüdür. Görüntüleri çok sevimli gelmese de aslında çok canayakın, sevecen hayvanlardır. Kanada gibi soğuk bir yerde nasıl yaşayabilmiştir orası da muallaktır.
Kadın ağırlığını dirseklerine verir ve yüzüstü uzanır. Tek bacağı dümdüz olan kadın diğer bacağını kırar. Erkek kollarından destek alarak kadının arkasından yaklaşır ve birleşme sağlanır.
antik mısır'da tanrıların ve kutsal gizemlerin koruyucusu olduğuna inanılan mitolojik yaratık. antk yunan'da feminen bir canlı iken, antik mısır'da maskülendir bunar.
bunlar asya mitolojisinde yokturlar aslında. ama büyük iskender hindistan'a yunan mitolojisini taşıyınca asya mitlerine de giriş yapmışlardır.
iskender'in asya kültürüne başka bir etkisi ise buddha heykelleridir. eskiden budistler sadece semboller kullanırken, yunan kültürü ile birlikte budist heykeller de yapmaya başlamışlardır. ama bu heykelleri hintlilerin mi ortaya çıkardığı, yoksa türki halkların mı ortaya çıkarttığı hala muammadır.