1. Enigma şifresini çözen kişi büyük usta dir.

    Biyografisi için filmi izlenebilir.
    #47420 Keltox | 8 yıl önce
    0cihaz 
  2. zamanının ötesindeki tasarımına rağmen çok basit bir kusuru vardı, o kusur sayesinde kodları çözüldü. ne olduğunu kısa bir internet araştırmasına bırakıyorum.

    ise işin aslıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan güzel bir kurgu, masaldır. ne gerçek turing'le ne enigmayla fazla ilgisi yok.
    #47582 son kurtadam | 8 yıl önce (  8 yıl önce)
    0cihaz 
  3. (bkz: )
    #47601 laedri | 8 yıl önce
    0cihaz 
  4. İkinci Dünya Savaşı başladığında satranç dünyasının gözü Buenos Aires'teydi. Satranç olimpiyatı sırasında savaş patlayınca bazı oyuncular ülkelerine döndü, bir bölümü de Arjantin'e iltica etti. Arjantin'de kalan Polonya Yahudisi Najdorf, Avrupa'daki ailesini savaşta kaybetti. ilhak edilen Avusturya'nın bir numaralı oyuncusu Eliskases ile de desteklenen Alman takımına karşı birçok takım oynamak istemedi. Önde gelen oyunculardan Çek Yahudisi Flohr ve Macar Lilienthal, SSCB'de kalmaya zorlandı. Ee haliyle akıl oyunları da başlamış oldu böylelikle…

    Savaşta Almanların şifreli mesajlarını çözmek için ingiliz istihbaratının kurduğu ekipte ülkenin ileri gelen satranççıları da yer aldı. Ünlü matematikçi Alan Turing'in altında çalışan Aleksandr, Golombek ve Millner-Barry Alman Deniz Kuvvetleri'nin şifrelerini çözmeyi başardı. Alman denizaltısı U-571 'deki Enigma şifresinin kırılması bu ekibin çabalarıyla gerçekleşti. Savaşın sonlarına doğru Aleksander, Japon JN-25'in şifreleri üzerinde çalışmaya atandı.

    Dünyanın en iyi oyuncularından Amerikalı Fine ise Japon savaş gemilerinin yerlerinin belirlenmesi projesinde uğraşmaktaydı. Savaşta birçok satranççı hayatını kaybetti. 1944'te bir hava saldırısında, Dünya Kadınlar Satranç Şampiyonu ingiliz-Çek Vera Menchik öldü. Almanya'nın bir numaralı oyuncusu Junge, 21 yaşında cephede öldü. Satranç tarihçisi Çaruşin, Junge'nin aslında sağ ele geçirilip, savaş sonrası dünya şampiyonu Rus Botvinnik'in nezaretindeki NKVD sorgusunda işkenceyle öldürüldüğünü iddia eder. Bu savın dayanak noktası da, "Yarı Slav savunması"nın komplike bir oyuna yol açan Botvinnik varyantının, aslında ilk olarak Junge tarafından oynanması ve savaş sonrası Rus oyuncunun bu müdafaayı geliştirmesidir. Rusların en önemli kayıplarından biriyse ilyin-jenevski’ydi. İlyin-jenevski, en kuvvetli döneminde Capablanca’yı yenebilmiş büyük bir yetenekti.

    Savaşta ve sonrasında bazı satranç ustaları, diğerleri kadar şanslı olmadı tabi…

    Hollanda'da yakalanan Polonya Yahudisi Landau ve Przepiorka, konsantrasyon (toplama) kamplarında hayatlarını kaybettiler. Sovyetler'in 1944'de Baltık ülkelerini tekrar işgali neticesinde Nazi turnuvalarında yer almış olan Keres bir tehlike geçirdiyse de, küçük bir soruşturma sonrası aklandı ve sonrasında Sovyet vatandaşı oldu. Savaşa asker olarak katılıp da hayatta kalabilen Yugoslav partizanı Gligoriç, Rus ölüm komandosu Çerepkov ve Polonya asıllı Tartakower şanslılar arasındaydı.
    #61176 no pasaran | 7 yıl önce
    0cihaz