kökeni osmanlı ordularının viyana'yı kuşatmasına kadar dayanır. bir rivayete göre, osmanlılar viyana kapılarına dayandığında şehrin altında tüneller kazarak ilerlemekteyken gece geç saatlerde çalışan bir fırıncı yer altından gelen sesleri duyar ve derhal komutanlara haber uçurur. bunu öğrenen viyana ordusu osmanlı'nın tünellerini keşfedip karşı saldırıya geçer ve kuşatmanın ilk ayağı başarısız olur. fırıncının bu davranışını kutlamak amacıyla da osmanlı armasında kullanılan hilal ile bir nevi dalga geçen yarım ay şeklinde çörekler hazırlanır ve şehre dağıtılır. kuşatma devam eder ancak gerisi malum, şehir alınamaz ve zaman içerisinde bu tarif tüm avrupaya yayılır.
hilal anlamına gelen fransızca croissant kelimesi ile pastanelerimizde satılan ay çöreğini birbirine karıştırmamak lazım. aralarında isim benzerliği var yalnızca. kruvasan kat kat yağlı hamurdan yapılır. ay çöreği ise ince bir mayalı hamur katmanının içinde kakaolu, tarçınlı, kimi zaman kuru üzümlü kek benzeri bir iç malzemesiyle yapılır. ikisinin de yeri ayrıdır. afiyetle yenir.
oricinalini yemenin kısmet olmadığı alameti şahika? alameti fabrika? aman neyse ne.
diyorlar ki bunu gidip paris'te yiyeceksin. ben şahsen aslında her hafta sonu paris'e gidiyorum ama, kahvaltıyı kaçırdığımdan fırsatım olmadı. eee gece o kadar hopla zıpla sonra zabahın köründe kim kalkacak da kruvasan yiyecek. o nedenle anca ortaköy'de falan yediğim oldu. bir de migros'ta yedim. nutellalısı var olm ya! sığsa aynı anda beş tanesini ağzıma sokacam! öyle seviyorum keratayı. canan karatay çıkıyor sonra. böyle arka fonda. ya diyorum bi git. nutellalı olm? diyom. kafan mı güzel senin? diyom. onu yeme, bunu yeme, ölecez gidecez zaten diyom. sonra canan'ın ağzına zorla kruvasan sokuyorum. derken otobüs şoförü geldi son durak bacım inmeyecen mi? diye dürte dürte uyandırdı. ve bir girdinin daha başını unuttum. aman.