1. Etme bulma dünyası.
    #581 Kediannesi | 8 yıl önce
    0kavram 
  2. (bkz: )
    #587 fly | 8 yıl önce
    0kavram 
  3. Belirlenmiş kaderden kaçamamaktır. Budistler iyi ve kötü davranışların ruhun kaderinde bir takım değişiklere sebep olacağına inanırlar. (Bu açıdan sözlüklerdeki puan sistemlerine karma'dan başka bir terim yakışamazdı diye düşünüyorum)

    Ruhlar, günahlarının bedelini öderler. Ya bu hayatta ya da bundan sonraki hayatlarında. Bu yeniden doğum döngüsü ise bir tek aydınlanma ile çözülür fakat budist mezhepleri aydınlanmanın yöntemine dair fikir birliğine varamamışlardır.
    #11495 seanachie | 8 yıl önce
    0kavram 
  4. yaşam dengedir. Bu temel anlayışla karma felsefesi gelişmiştir. karma sanskritçe dilinde hareket anlamına geliyor. newton yasasındaki etki-tepki prensibi gibi... "her etkiye karşılık eşit ve zıt bir tepki vardır."

    "ne ekersen onu biçersin" ya da "ettiğini bulursun" atasözleri ile de literatürümüze yerleşmiş anlayışı benimsemiş insanlar zaten ölçülü davranma konusunda itinalı olacaktır. karma, temelde tekrardan doğuşla paralellik gösterir.
    #132228 esinti | 6 yıl önce
    0kavram 
  5. Newton'un etki-tepki yasası gibi düşündüğümüz ya da yaptığımız her olaya karşı evrenin zıt (beyaz-siyah zıtlığı gibi değil. Yön olarak zıt) ve aynı şiddette tepki göstermesi olayıdır. Yani evrene iyi enerji yayarsak evrenin bize tepkisi iyi, kötü enerji yayarsak evrenin bize tepkisi kötü de denebilir.
    #132235 crawfordgoldsby | 6 yıl önce
    0kavram 
  6. mantığının farklı versiyonlarından sadece birinin adı. derken bile aslında "zamanında masumun ahını almıştı zaten o" mantığını desteklediğinden habersiz insanlar da karma mantığını olumlu zanneder.

    benim anladığım haliyle, yaptıklarınızın üzerinde herhangi bir kontrolünüzün olmadığı, sonuçlarına katlandığınız seçimlerinizin bumerang gibi hayatınızın sonuna kadar size geri döneceği, hep iyi sonuçlar ortaya çıkarırsanız aynı tür sonuçların sizin hayatınıza da yansıyacağı; kısaca, dayak yediğinizde diğer yanağınızı da karşınızdakine uzatma sanatı bu karma. çoğunlukla bu dünya'daki pislikleri görmeyen, görse bile "benim bunlar üzerinde bir etkim yok ve olamaz" diyenlerin kadercilik bakış açısına uygun oldukları için sevimli kıldıkları bir kavram. sonuçta ve gerçek hayatta ise, iyi insanlar da feci şekilde ölür, kötüler her zaman cezalandırılmaz; kötü bir olay sizi etkilemediği için tepki vermemek sizi iyi bir insan yapmaz, iyi bir olayı desteklemediğiniz için karma hayatınızın sonuna kadar size musallat olmaz. karma, bi' çeşit masaldır.
    #282042 lake of the hell | 2 yıl önce
    1kavram