1961 yılında iskoçyalı bir çiftçi bahçesinde bulmuş kulakları basık bir kedi. bir gen mutasyonu neticesi ortaya çıkmış bir durum. şimdi bütün scottish foldlar bu tek kedinin neslinden geliyor.
sahip olduğu genetik mutasyon (bkz: osteochondrodysplasia) sebebiyle doğumundan itibaren acılar içinde yaşayan ve tam da bu sebepten sakin bir doğası olduğundan "hayvansever(!)"lerin sıklıkla tercih ettiği, ticareti asla bitmeyen hayvancağız. sokaklar kedi köpek kaynıyorken para ile bir canlıyı satın alma olgusu zaten asla anlayamadığım bir durumken, sırf sevimli görünüyor diye ömrü boyunca ağrılarla yaşamaya mahkum bir yavrucağa birilerinin dünyanın parasını dökmesi canımı yakıyor. ayrıca evlerine aldıkları sokak kedisi ortalığı dağıtıyor diye para ile scottish fold alıp, diğer kediyi sokağa yeniden bırakan bir arkadaşımla iletişimimi kesmeme vesile olmuştur. elbette çok sevimlidir ancak aşağıda paylaştığım haberleri izleyip/okuduktan sonra bakış açısı ne yazık ki değişmektedir.
bir erkek bireyiyle 3 haftamı geçirdim. her şeyden erkek olduğu için hiç kucağa gelmiyor, canı kendini sevdirmek isterse yere yatıp sevdiriyor. onun dışında gördüğüm en akıllı uslu kedilerden biriydi. durup dururken pusu kurup saldırma yok, sadece ara sıra severken yeter anlamında eli tutmak amaçlı dişlerini değdiriyor. tırmalama yok, size dokunurken tırnaklarını açmıyor. yemeklere salça olmuyor, et bile yeseniz dönüp bakmıyor. sadece kendi mamasını yiyor.
oyuncuydu da, günde 1 saat çok rahat oynuyorduk beraber. ama bu cinsin sağlık sorunları herkesin malumu. hayvan zaten hafif kambur yürüyordu henüz 2 yaşında olmasına rağmen. muhtemelen 4-5 yaşlarına geldiğinde çok acılar çekecek. çok sevimli olsa da, çok uslu olsa da, üremesine engel olmak lazım maalesef.