bilardo benzeri bir ıstaka sporudur. 15 kırmızı ve 6 renkli top bulunan masada ki amaç önce kırmızı ardından bir renkli sokarak oyuna devam etmektir.Kırmızılar bittikten sonra ki amaç ise renkli topları sırasına göre ceplere göndermektir.Renkli topların ceplere gönderilme sırası sarı, yeşil, kahverengi, mavi, pembe ve siyahtır.
takip ettiğim zamanlardan bildiğim kadarıyla bu sporun en iyisi ve benim hayranı olduğum isim ronnie o'sullivan'dır
Bizim bi enişte var. Eurosport kanalında sabahtan akşama bunları izliyor. Bilardo oyununda bana göre en zevkli ve zor olanlarından biri. Zeka'yı çokça çalıştırmak gerekiyor. Kuralları biraz daha farklı ve taktik çalışmak gerektiren bir oyun.
oyunun esası kırmızı toplardan sonra siyah topu kullanarak en çok puanı yapmaya dayanıyor,şöyle toplar var www.riley-snooker-international.com/... başlangıç duruşu bu topların.
her seferinde kırmızıları deliğe atıp sonra renkli atmaya çalışılıyor. puan listesi şöyle;
oyunun çok farklı tarzda oynayıcıları var.misal ronnie başka tarz neil robertson başka şekil oynuyor bu yüzden çok eğlenceli ve izlemesi zevkli oyunlardan bir tanesi.bi de tabi ingiliz disiplini var oyunda herkes çok ciddidir en küçük çapta ki turnuvada bile.gömlek ve cepken ile oynar oyuncular,hakemler ise takım elbise ile hakemlik yapmaktalar.
oyuncular ise genelde ingiliz kültürünün olduğu (genelde britanya ülkeleri tabi ki) ve çin den çıkıyor.eurosport sayesinde baya izlemiştim zamanında.
eurosportta denk gelince izlediğim, lakin bir türlü kurallarında hakim olamadığım, çözemediğim bilardo türü. inanıyorum ki basit ama kattı kuralları vardır. lakin ilk izlendiğinde hiç bir şey anlaşılmıyor, en azından benim için, ki çokça izlemiş olmama rağmen hala olaya tam vakıf olabilmiş değilim. mala bağladım yani. fakat izlemesi çok keyifli. ancak diyorum işte, anlayamadım, bir bunu birde beyzbol .
Bu sporun efsanevi big three'si Steve Davis, Stephen Hendry ve Ray Reardon' dir. Bunlar sırasıyla İngiliz, iskoç ve gallerlidir. Bu üçlü 1975 den 2000 yılına kadar domine etmişlerdir. Sullivanlar, higginsler, mark Williams lar son dönem oyuncularidir.
ingilizlerin önayak olduğu ve tercih ettiği oyun olmasına rağmen artık dünya şampiyonaları düzenlenir. zeka , sabır , hesaplama ve vücut koordinasyonu gerektirir, bunun yanı sıra iyi seçilmiş aletler yani eldiven , pudra , tebeşir ve özel snooker isteka 'sı yani ince uçlu ve daha hafif isteka şarttır.
isteka ve 22 topla özel hazırlanmış masa üzerinde oynanan bir spor çeşididir. bu 22 top içinde
- 1 beyaz top: vurucu top yani bu topa vurarak diğer toplar deliğe sokulmaya çalışılır, - 15 kırmızı top: her biri 1 puana eş değer ara toplardır, her renkli toptan önce 1 tane kırmızı top deliğe atılmalıdır, - sarı top: 2 puanla en düşük ikinci toptur, - yeşil top: 3 puan değerindedir, - kahverengi top: 4 puan değerindedir, - mavi top: 5 puan değerindedir, - pembe top: 6 puan değerindedir, - siyah top: oyunun en yüksek değeri olan 7 puanlı toptur.
oyunda her topun belirli bir yeri vardır. açılış kısmından bakarsak masada duruş şekilleri en yüksek puanlı toptan aşağı doğru masada düz çizgi oluşturacak şekilde ilerler sadece sarı , yeşil ve kahverengi yanyana belirli mesafelerde dizilir, kırmızı larda üçgen yaratacak şekilde dizilir.
şöyle oynanır:
her sokulan top için o puan oyuncuya eklenir. amaç toplar bittiğinde en yüksek puana sahip olmaktır. her 1 kırmızı topun peşinden istenilen renkli bir top deliğe atılır. renkli top deliğe düştükten sonra masada kırmızı toplar bitene kadar, deliğinden çıkarılıp kendi noktasına geri konur. eğer kendi noktası doluysa bir değer düşük topun noktasına konur. kırmızı toplar bitince sırasıyla küçük renkli toptan siyaha doğru renkli toplar deliğe sokulmaya başlanır. hatalı vuruş yapılırsa karşı tarafa hatalı vuruşun puanı geçer. beyaz top deliğe düşerse, sıra diğer oyuncuya geçer ve oyuncu beyaz topu masada istediği noktaya koymakta serbesttir. bu yüzden oyuncular genelde topları direkt deliğe sokmaktansa mümkün olduğunca karşı tarafın oynamasını engellemeye çalışır ta ki oyunu bitirecek seviyeye getirene kadar.
hatalı vuruşlar şunlardır:
- beyazı deliğe sokmak - deliğe kırmızı top sokması gerekirken renkli topa vurmak - sırası gelen topa beyazı dokunduramamak, - hiç bir topa vuramamak
favori sporlarımdan biridir ama oynayacak yer bulmak bayağı sorundur.