balkan ülkelerinden biri. sınır komşumuz değil ama karadeniz'e kıyısı olması sebebiyle bir şekilde komşu görürüm bu ülkeyi. romanya ile ilgili ufuk açıcı bir şeyler öğrendim yakın zaman önce. romanya halkının sınır komşuları olan slavlarla alakaları yok. romence günümüzde konuşulan italyanca'ya en yakın dil ve romenler kendilerini romalıların atası olarak görüyorlar. tavuk mu yumurtadan yumurta mı tavuktan hikayesi. italyanlar da olaya tam tersi açıdan bakıyor. internette gezinirken rastladığım bir forumda italyanlarla romenler arasında kötü bir ingilizce ile yürütülen malum sezen aksu tartışmasını aratmayacak bir küfürleşme gördüm çok güldüm. milliyetçilik iyi bir şey değil galiba.
karadeniz etkisi burda da görülmekte. 5 yıl kadar önce iş için gittiğimde camplung şehrinde kalıp ordan 1 saat civarı bir mesafede olan Piteşti kentindeki firmaya gitmiştik. dönüş günü de transilvanya'yı gezelim dedik. vlad tepeş'in şatosunu gördük. yol boyunca fotoğraf çekmiştim. karadeniz etkisi dedim ya, yeşilin binbir tonu orda da mevcuttu. yollar ormanın içinden gidiyor. budapeşte'ye de uğramadan olmaz deyü son gece orda konaklamıştık, zira uçuşumuz budapeşte'dendi. bir gece öncesinden geçtik oraya. iyi ki de geçmişiz, şirin bi yer budapeşte. bu kısmı da başka bi girdinin konusu olsun.
romence dersinde mevsimler işlenirken "anotimpul meu prefarat este iarnă" (en sevdiğim mevsim kış) demem ile birlikte hocamın "ankara'da olsam ben de severim" demesi ve ardından romanya kışlarını anlatmaya başlamasıyla hakikaten çok çektiklerini anladım.
Çocuk gibi temiz, duygusal ve yardım sever insanların yaşadığı, yeşillik, güzel ülke.
Emir verir gibi söylerseniz yapmazlar, yardım ister gibi söylerseniz seferber olurlar.
Başkent bükreş kolay yaşanabilecek bir şehir. Yemekler güzel, toplu taşıma kolay, şehir düzenli. Bükreş harici şehirler, kasabalar Anadolu kasabaları gibi.
Benim bulunduğum dönemde ülkenin dış borcu yoktu. Irkçılık ile karşılaşmadım. Ülke 400 yıl kadar Osmanlı hakimiyetinde kalmış, buna rağmen konuştukları dilde baskın bir etki yok. Hatta Latinceye en yakın dillerden biri. Eğer Latin diline ilginiz varsa toplantılarda konuşulan konuları yakalamak mümkün oluyor.
Yemekler güzel, kasabalarda organik sebze bulmak mümkün.
Ülkenin çingeneler ile bilinirliğinden rahatsızlar ve çingene nüfusunun fazlalığından şikayetçiler. AB üyeliğinden sonra çingeneler avrupaya dağılmış ve ülkedeki suç oranları düşmüş.
Güzel iş fırsatları var. AB üyeliğinden sonra ülkeden dışarıya beyin göçü de yaşanmış. İş yapabilen insan kıymetli ama maaşlar düşük.
Gece kulübünde yangın çıktı, insanlar öldü diye istifa eden bir başbakanları vardı, böyle bir ülke.
Yaya geçidinin kenarında durmanız, araçların size yol vermesi için yeterli.
Kışlar sert ve soğuk. Yoğun kar yağışı var. Doğası Her mevsimde güzel.
bunun haricinde çingenelerle karıştırılmaktan çok rahatsız olur buranın insanları. bir arkadaşımın romence hocama "hocam ben romanya'dan bir şarkı biliyorum" deyip bir çingene şarkısı açmışlığı ve hocamdan fırça yemişliği vardır. kadın roman ve rumen farkı hakkında 2 saat nutuk çekti sonra.
ülkenin dili romence, latince'nin 21. yüzyıl halidir. mesela "domine deus" kelimesi "dumnezeu" olmuştur. gramer az çok latince ile aynıdır. ama buna rağmen halkın çoğunluğu katolik değil, ortodoks'tur. katolikler nüfusun sadece %4'ünü oluşturur ki bunlar da çoğunlukla macar veya alman kökenli rumenlerdir. katolikler de tapınmada ortodokslar gibi bizans riti uyguladığından bir kilisenin ortodoks kilisesi mi yoksa katolik kilisesi mi olduğunu anlamak dışarıdan bakınca zordur.
bir de bu ülkede kozanak diye kek-ekmek arası bir şey yapılıyor ki romence hocam zorla yediriyordu bana bunu. ben tatlı şeyleri yiyemiyorum. beni çok rahatsız ediyor. bu sebeple baklava görmem bile bünyemde derin etkiler yapıyor. bu kozanak da baklava kadar olmasa da epey tatlı ve ne zaman romanya ile etkinlik olsa zorla bunları yediğim için romanya kültür etkinliklerinin sonu benim için hep sıkıntılı geçer.
habsburg hanedanı sebebiyle epey bir alman etkisi de vardır bu ülkede. habsburg hakimiyeti ile buraya yerleşen epey bir alman vardır.
Romanya, Orta Avrupa'nın güney doğusunda, Balkan Yarımadası'nın kuzeyinde bulunan bir ülke. Ülke kuzeyde ve kuzeydoğuda Ukrayna, kuzeydoğuda Moldova, kuzeybatıda Macaristan, güneybatıda Sırbistan, güneyde Bulgaristan ile komşudur. Ayrıca ülkenin doğuda Karadeniz'e kıyısı vardır.
6 aralık 2020'deki genel seçimlerde ilk başta evden oy kullanma sistemi düşünülse de, devlet başkanı klaus iohannis'in "bu dönemde seçim yapmak çok riskli, biraz daha erteleyelim" demesiyle seçimleri bu sene erteleyebilecek ülke.
ama ertelenmesi de pek olası gözükmüyor gibi. halk pandemi falan dinlemeyip sokağa çıkar herhalde.