19. yüzyıl resim sanatı içinde ingiltere'de etkili olan bir akım. kendilerini pre raphaelite brotherhood (pre raphaelite kardeşlik) olarak tanımlayan bir grup sanatçının hareketi. sanatta romantik akımın etkisiyle ortaya çıkmış, romantizmin bir alt kolu gibi ele alınabilecek bir akımdır. önde gelen isimleri arasında william holman hunt, john everett millais ve dante gabriel rossetti bulunmaktadır. grubun ismi ise raffaello sanzio'dan gelir. 15. yy italyan sanatını sanatın şahikası olarak gören bu romantik sanatçılar raphaello ve öncesi sanatçıları kendilerine örnek almışlar, daha sonraki dönemde sanatın bozulduğunu düşünmüşlerdir. bu nedenle gruplarını raphael öncesi anlamındaki pre raphaelite sözcüğüyle tanımlamışlardır. pre-raphalite resim sanatının egemen ögeleri, dikkat ve incelikle işlenmiş doğa içinde tuvalin büyük kısmını kaplayan romantik kadın figürleridir.
genel bir fikir edinmek için:
www.google.com.tr/...
rönesans'ın yüksek dönem sanatını yerle yeksan edip, erken rönesans, gotik dönem resminin hatlarını benimseyen; eserlerinde dini ögeleri,yumuşak hatları,gösterişin yerini masumiyete bırakan figürler ele alan:
1848 yılında dante gabriel rosetti önderliğinde ilerleyen sanat üslubu. bir nevi başkaldırı, türkçesi raphael-öncesi kardeşliği . rönesansın yüksek dönem sanat anlayışını en hakikatiyle yapmış raffaello sanzio 'ya yaptığı gönderme ile bu adı almış, orijinali yedi ressamdan oluşan tabiat sanatı.
* geçmişe dayanılan anıları,kitaplarda yer etmiş olayları, doğanın olduğu gibi aktarılması gerektiğini gerçek sanat olarak benimsedikleri için kendilerine takılmış etiket olan, ''ilk avangard hareket'' etiketini kabul etmemişlerdir.
* yaptıkları resimler muammadır, her ne kadar yansıtmayı sevdiklerini dile getirip mitolojiden, dinden, edebiyattan konu seçselerde yaptıkları eserlerde,belirgin bir şekilde göz yanılmalar, ,belirsiz fırça hareketlerinin getirdiği bilinmezlik görülür. ki bu tablolar arapça kökenli bir kelimeye bürünseydi olurdu müphem
* kendi dönemindeki şairlerden fazlaca beslenmiş.
* paolo veneziano, giotto bondone, ambrogio lorenzetti gibi sanatçıların kibar tarzlarını örnek almışlardır.
* ve ressamlar kendilerini yeni bir dönem olarak nitelendirdiler. ruhaniyet dolu fikirlerini yansıtmak için 1950 yılında the germ dergisini çıkardılar.
bu anlayışla eşdeğer sanatçı sayısı fazlaca olmasına karşın şu yedi isim ile anılır: