1. Metafor, bir ifadeye en az iki içeriğin sığdırılmasıdır. kelime anlamı ile sembolik anlam arasında çözümü zor bir bulmaca yaratır.

    yaratıcıdır; çünkü zihnimizi mevcut ve bilinen anlamların ötesine, yaratılan yeni benzerliklere yönlendirir.

    keşiftir; çünkü kelimenin tek başına daha önce taşıyamayacağı bir anlam boyutu keşfedilir ve böylece hem kelimenin hem de düşüncenin anlamı genişler.

    Bu yöntemle Hayatınızı bir bahçe, bahçedeki çiçek ve sebzeleri; aile ve arkadaşlarınız olarak ifade edebilirsiniz. Güzel ve sağlıklı bir bahçe yetiştirebilmek için çiçekleri ve sebzeleri düzenli sulamanız gerekir. Yine size zarar verdiğini düşündüğünüz insanları bahçenizdeki toksik otlar olarak anabilirsiniz.

    Doğru yapıldığında oldukça etkili anlatım yöntemidir.
    #182608 esinti | 5 yıl önce
    0edebiyat terimi 
  2. Film eleştirmeni ve öyle gözükmek isteyen tiplerce dillerine pelesenk olmuş bir kelime. Altmetin, fallik, freudyen, sürreal gibi kelimeler de kardeşleridir.

    Bazen bariz olanları çıkarmak mantıklıdır ancak eşeğin sikinden yorum çıkarmak da abartılıdır. Ayetlerden tefsir oluşturanların bir nevi aynısıdır. Ha ben okurum ama ne alaka amk derim sonra. Gerçekten hiç öyle bir şey değildir aslında ama bayılırlar anlam yüklemeye.

    Yerine göre güzel, yerine göre meh bir tabir.
    0edebiyat terimi, felsefe terimi 
  3. metafor erman
    0felsefe terimi 
  4. edebiyatta (bkz: ) olarak bilinir beni ilgilendiren kısmıyla. yani bir görüntü, bir yaşantı veya bir davranışın daha iyi kavranmasını sağlamak için göz önünde canlandırıp dile getirme, yerine koyma.

    George Orwel'in "Hayvan Çiftliği" romanı, Dante'nin "İlahi Komedi"si alegorinin en önemli örneğidir. Edebiyatımızda da Şeyhi'nin "Harname" adlı mesnevisinin tamamı alegoriktir.
    #182668 lacrima | 5 yıl önce
    0edebiyat terimi 
  5. ve 'da bolca kullanılan anlatım tekniği.

    hele ki yaratılış kitabı neredeyse baştan aşağı metafordur.
    0edebiyat terimi