Biraz çıldırmış bence çok okumaktan ve bilmekten. Monarşi demiş. Yüzyıllardır monarşi hüküm sürdü de ne bok oldu sanki? Daha dün arkadaş ile dünya düzenini tartışıyorduk. İnsanlık ne halde olmalı falan gibisinden. Bana gelmiş atsızcı ağzıyla yaaa faşizm öyle değilmiş önyargıyla yaklaşma, tamam desteklemiyorum ama direk de silmem yani biraz araştır falan diyor Lan ben insanlık adına faydası olmayacak ki insan haklarına ters bir ideolojiyi niye araştırayım?
Değmez bile yani, adı üstünde faşizm. İşte celal hoca da bence boş konuşmuş bu konuda. Anarşizm falan varken denenmemiş, neden monarşizm yani?
Aslında bana kalsa insan ırkı yok olmalı, soyumuz tükenmeli. Dünyaya zarardan başka bir şey vermedik.
son zamanlarda iyice thomas hobbes'u hatırlatan adam.
demokrasiye karşı şüphe, çok yeni değil. gerçekte ne olduğunduğu bilinmese de platon'un resmettiği sokrates'in de demokrasiden şüphe duyan bir düşünür olduğu varsayılır.
ama bütün şüphelerde üzerinde uzlaşılan nokta şudur: ancak çok iyi bir eğitimle demokrasi sağlanır, aksi halde demagoji olur. celal şengör de kendi çapında haklı. şimdi, bir iktidar daha fazla oy alabilecekse, neden kitleleri eğitsin?
türkiye eğitim ve öğretim sisteminin sorunları ve çözümleri/#58349 no'lu girdide en sonda bahsettiğim üzere, türkiye'de atatürk sonrası hiçbir iktidar, eğitimli bir toplum istemedi. daha fazla oy ve iktidarlığın getirdiği ayrıcalıkların meyvesini yemek istediler. celal şengör'ün varsayımı da buradan gelir: "demokraside iktidarlık belirli bir kitleye çok iyi avantajlar veriyorsa ve iktidarlık zorunlu olarak çoğunluktan alınıyorsa, oy sebebiyle çoğunluğa sorgulayıcı bir eğitim verilmez. dolayısıyla her demokrasi demagojiye mahkumdur."
ama adama sorarlar: "senin önerin nedir?". olur da monarşi derse koca bir has*tir çekerim. ben insanın elindeki aracı en kötü amaçlar için kullanması potansiyeline inanırım. einstein insanın eline fizik kuramı verdi, ertesi gün japonya'ya nükleer bomba attılar. insanın eline bıçak versen keser, taş versen yarar, internet versen kitleleri manipule eder. demokraside böyle yapan, monarşide ne yapmaz?
Bugün ekşi sözlükte soru cevapladı ve muhtemelen zamanında armağan Çağlayan ile yaptığı röportajda girdiği işkence topuna (bok yemek işkence değil) girmesi gerekmiş. Ekşi'yi okumadım ama Twitter'da gördüğüm kadarıyla kendi bokunu yemiş.
Lakin twitter'da okuduğumda haberi veren birgun gazetesinin kullandığı görsel hiç olmamış gerçekten.
ekşi'cilerin sorusuna bir videoda cevap veren bilim insanı. video hakikaten ilginç, zira kendisin porno izlediğini, kendi dışkısının tadına baktığını filan anlatıyor.
bir işi çok iyi yapan bir adamın hayatın her alanında çok iyi ve vasıflı bir insan olması gerektiği şeklinde hatalı bir önkabul var. öyle bir dünya yok. celal şengör kendi alanında dünyada bir numara olabilir. buna karşılık her konuda iyi ve doğru düşünen bir insan olmasını beklemek safdilliktir. bu yanlış algıyı celal şengör özelinde sınırlamamak da gerek. uzmanlık alanında başarısıyla isim yapmış herkes için geçerli. sanatçı da olsa bilim adamı da olsa bir işte iyi olması her konuda iyi olduğu anlamına gelmez. arızalarıyla karşılaşınca da fazla şaşırmamak lazım.
cahil, bağnaz ve saldırgan olan fanatiklerin pek sevmediği, takdir edilesi bir bilim insanı. ara sıra dilinin keskin olması onu haksız yapmıyor, birçok gerçeğin acı verici olduğu unutulmamalıdır. bir elit bilim insanı: celal şengör
bilimdeki başarılarının ve yürüyen bir kütüphane seviyesindeki kültür birikimi yanı sıra, atatürk hakkında anlattıkları da dinlenmeli, kendisi atatürkçü ve atatürk'e dil uzatmanın affı olmadığı bir ailede yetiştiğini söylüyor.
nazi almanyası'nda yaşasa en önde gelen nazi destekçilerinden birisi olacak olması muhtemel bilim insanı.
şimdi "ama o çok zeki ve çok iyi bir bilim insanı bikerem... bence sen onu kıskanıyorsun..." demeyin. teke tek bilim'in esg ve evrim ağaçlı bölümünü izleyin. adam "malesef doğal seçilimin önüne set çektik" derken nasıl iç çekiyor. tam bir nazi davranışı işte bu. adamın içerisinde bir nazi gizli.
ikinci dünya savaşı'ndan sonra nedense "naziler maldı" şeklinde bir propaganda siyaseti başladı. oysa wernher von braun, josef mengele gibi adamlar naziydi mesela. bunlar kötü bilim insanı mı? von braun olmasa abd uzay yarışını sovyetlere karşı kaybedecekti mesela. milletin aşağıladığı goebbels bile, daha nazi partisi kurulmamışken edebiyat doktorası almış bir adamdı. hitler haricinde çok az boş adam var naziler arasında. "nasıl verimli şekilde yahudi katliamı yapabiliriz?" diye ibm'den bilgisayar almış adamların mal olma ihtimali var mı sizce?
fetö ile ortak noktası karl popper'ın "açık toplum"udur.
bu sözlükte afedersiniz marksist bile ilan edildiğim için tane tane açıklayacağım. bakın adam fetöcü demiyorum. adam zaten ateist, ne işi olur fetö ile?
ama bizim kuzenler zamanında beni de fetöcü yapmaya çalıştıkları için az buçuk bunların neşriyatına hakimim. celal şengör'ün tüm georg wilhelm friedrich hegel eleştirilerini fetöcülerin yayın organlarında da okuyabilirsiniz.