Christopher tolkien'in, Beren ve lúthien aşkının 100. yılına özel olarak hazırladığı roman. Bu ay veya Haziran'da çıkacak sanırsam. Ayrıca orta dünya ile ilgili devam kitapları bununla sınırlı kalmayacak gibi. Merakla bekliyoruz.
derler ki, aslında tüm silmarillion beren ve luthien'in hikayesini anlatmak için yazılmıştır. valar'ın, maia'ın, beleriand'ın, orta dünya'nın... kısacası silmarillion ve the lord of the rings külliyatında geçen her hkayenin var olma sebebi bu aşktır.
ve bu yüzdendir ki, j.r.r.tolkien'in mezar taşındaki isminin altında "beren", eşinin isminin altında ise "luthien" yazar.
ithaki yayınlarında görevli bir personel ile gerçekleştirdiğim mini bir diyalog sonucu, Türkiye çıkış tarihinin günümüzden iki üç ay sonra olduğunu öğrendim ve heyecan yaptım;)
beren ile luthien adıyla türkçeleştirilen, silmarillion ve diğer kaynaklardaki beren ile luthien'e dair hikayelerin ve şiirlerin christopher tolkien tarafından derlendiği kitabın orijinal adı budur.
silmarillion'daki beren ile luthien'le ilgili bölümün orijinal adı ise değildir, daha önceki bir girdide öyle de tanımlanmış ama o bölümün orijinal adı of beren and luthien, bölümün türkçe başlığı da yanlış hatırlamıyorsam beren ile luthien'e dair olacaktı.
kitabın türü de tam olarak roman sayılmaz, orta dünyaya dair bir derleme çalışması. sadece beren ve luthien'in öyküsünün arka arkaya üç farklı versiyonu ve bu versiyonlara ilişkin notlar bulunur.
efendim şimdi ben sabahtandır hazırlık yapıyorum bazı şeyler için, konuyu bağlama vaktim geldi artık.
beren ile lúthien orta dünyadaki en büyük aşk hikayesidir lakin dediğimiz gibi "orta dünyadaki" bundan fazlasından söz edeceğim.
öncelikle:
beren ile lúthien'in tanışmasını luthien/#271856 altında anlatmaya çalıştım.
lúthien'in annesi ve babasının tanışma hikayesini de anlatmaya çalıştım, o da Melian/#271857 bir de lúthien'in bilmem kaçıncı torunu olan arwen'in hikayesi de var onları da arwen undomiel/#271870 yazdık elimizden geldiği kadar.
şimdi hadi bi koşu gidip bu üç hikayeyi okuyup gelin, üçünü de bilenler benimle kalsın.
okuduğunuz yahut bildiğiniz üzere bu üç olayda da müzik-aşk-orman üçgeni vardır. bu üçgen içerisinde kadınlar ormanda şarkı söyler erkekler onları görür aşık olur (çok fena indirgemecelik yaptım ama işin özü bu). tabii bu olay içinde kadınların da tanrılar kadar güzel olması da var ama o başka konu.
en başta belirttiğimiz en büyük aşk hikayesine dönecek olursak:
john ronald reuel tolkien/#271774 tolkien'in eşi olacak kişi olan edith mary ile daha 16 yaşındayken tanıştığını ve beraber yatılı okulda kaldıklarını anlatmıştım, gelelim ana meseleye; John ve Edith'in aşkına
John ve Edith bir gün ormanda gezer iken birden edith ormanın içerisinde şarkı söylemeye ve dans etmeye başlamıştır. birden gelişen olay karşısında donakalan john aynı günün öğleninde oturup edith'i düşünerek, ondan ilham alarak beren ile lúthien'in hikayesini yazmaya başlamıştır.
john yani tolkien oğlu c.tolkien'e bu olayı şöyle anlatır: "O günlerde saçları kuzgundu, teni berraktı, gözleri gördüğünüzden daha parlaktı ve şarkı söyleyip dans edebiliyordu."
edith'in ölümünden tolkien sonra mezar taşına Lúthien yazılmasını istemiştir.
Şu an bu aşkın temsili olarak mezar taşlarında:
EDITH MARY TOLKIEN Lúthien 1889 – 1971
JOHN RONALD REUEL TOLKIEN Beren 1892 - 1973
ifadeleri bulunmaktadır.
kısaca beren ile luthien'in esin kaynağı bu olaydır. en büyük aşk hikayesi ise john ve edith'e aittir.
christopher tolkien tarafından derlenen ve beren ile luthien öyküsünün gelişim sürecinin izlenebildiği kitap. Örneğin; öykünün ilk halinde sauron'un yerini kediler prensi tevildo'nun doldurması, kedilerin melkor'un emrinde olması, devamında tevildo'nun ve kedilerin öyküden çıkarılması ilginç.
''doğrusunu söylemek gerekirse, olaylardan sonra olup bitenler melko'nun kulağına gitmiş, tevildo ile tayfasını lanetlemiş ve onları sürgün etmiş; o günden beri kedilerin bir beyi, bir efendisi veya bir dostu yoktur, gönüllerinde hep bir yalnızlık, hep bir acı, hep bir kayıp olduğu için hep ağlayıp inlerler; yine de gönüllerinde sadece karanlık vardır, hiç iyilik bulunmaz.'' - [beren ile luthien, sf. 67]