J r.r. Tolkien'in ölümsüz eseri. Orta dünya'nın en ayrıntılı işlendiği bu seri, 3 kitaptan oluşmakta olup ilk kitap 1954'te yayınlanmıştır. Yazar sırf bu seri için birçok Yeni dil üretmiştir.
şöyle yazar kitapların arkasında:
"insanlar ikiye ayrılır. yüzüklerin efendisini okumuş olanlar ve okuyacak olanlar"
oscar tarihine de en fazla ödül kazanmış filmlerden birisi olan, yüzüklerin efendisi serisinin 3. filmi kralın dönüşü ile birlikte, hem serideki tüm filmlerin kazandığı / aday olduğu akademi ödülleri, hem de boxofficemojo 'ya göre gişe hasılatı bilgileri şöyle:
akademi ödülleri:
(bkz: the lord of the rings: the return of the king)
(bkz: 76. akademi ödülleri)
en iyi film ödülü
en iyi yönetmen ödülü: peter jackson
en iyi uyarlama senaryo ödülü
en iyi kurgu ödülü
en iyi yapım tasarımı ödülü
en iyi kostüm tasarımı ödülü
en iyi makyaj ödülü
en iyi özgün müzik ödülü
en iyi özgün şarkı ödülü: annie lenox , into the west en iyi ses miksajı ödülü
en iyi görsel efekt ödülü
(bkz: the lord of the rings: the fellowship of the ring)
(bkz: 74. akademi ödülleri)
en iyi görüntü yönetmeliği ödülü andrew lesnie en iyi makyaj ödülü
en iyi film müziği ödülü
en iyi görsel efekt ödülü
en iyi film adaylığı
en iyi yardımcı erkek oyuncu adaylığı ian mckellen en iyi yönetmen adaylığı peter jackson en iyi uyarlama senaryo adaylığı
en iyi yapım tasarımı adaylığı
en iyi kostüm tasarımı adaylığı
en iyi kurgu adaylığı
en iyi özgün şarkı adaylığı enya , may it be en iyi ses adaylığı
j.r.r. tolkien'in yazdığı 3 kitaplık fantastik seri.
tanımlaması kolay olsa da, anlaması ve anlatması; arka planını açıklaması çok zor bir seridir.
"fantastik kurgu" türünün modern anlamdaki ilk örneği sayılır aynı zamanda. (en eski örneği ise gılgamış destanı olarak kabul edilmekte)
yüzüklerin efendisi tek başına bir kült oluştursa da, esasında öncülü olan silmarillion, hobbit, ve beleriand destanları gibi bir çok kitapla birlikte devasa bir mitolojinin parçasıdır. yüzüklerin efendisi'ni 3 kitaptan ve/veya 3 filmden ibaret sanmak/saymak tek kelime ile -bana göre- "vasatlıktır".
peter jackson çekmiştir bu üçlemenin filmini. olmuş mudur? olmuştur. bazı uydurma sahneler yok değildir, tom bombadil'in eksikliği hissedilir mi, hissedilir ama genel anlamda kitaptan evrilen filmler içinde en başarılılardan sayılabilir.
söylentilere göre şu an tüm haklarını elinde bulunduran warner bros, tv (dizi için) yayın haklarını satmak için HBO, Netflix ve Amazon studios ile görüşme halindeymiş. hedef fiyat olarak 200-250 milyon dolar belirleyen warner bros. bu sene sonuna kadar satışı gerçekleştirecek gibi görünüyor. bu da demek oluyor ki herşey yolunda giderse 2018 eylül ayında nur topu gibi bir yüzüklerin efendisi dizimiz olur.
muhtemelen the hobbit ile the fellowship of the ring arasındaki olayları ele acaktır diye düşünüyorum.
yine de oyuncu seçimleri konusunda çok zorlu bir dönem bekliyor amazon'u.
ayrıca yapımcılar 250$ usd bütçe açıklamışlar.
çok iddialı geliyorlar!
edit: 250$ usd gibi saçma sapan bir rakam az olmuş tabi :)
250 milyon $ olacaktı o :)
şimdi bu hobbitler yalın ayak taa mordor'a kadar gittiler ama giderken bir kere biri bile bile "ağğh ayağıma bir şey battı amiğouim" demedi. ayakları sert galiba ondan diye düşünüyorum.
Kitap ve film eserlerinin isimleri oluşunun haricinde, olay örgüsüne bakıldığında, ırklara ve belli başlı karakterlere yapılmış bir atıftır.
Yüzükleri yapan annatar olduğu ve hepsine tek başına, tek bir yüzük ile hükmedebildiği için sauron'a " Yüzüklerin Efendisi " denilebilir.
Farklı yüzüklere, farklı ırkların sahip oluşu da bir yüzük efendiliği olarak düşünülebilir. Ancak olay çoğul olduğu için, bu ünvan doğrudan Sauron'a aittir. Çünkü hepsine hükmedecek tek yüzüğü yapan, kullanan Sauron'dur.
Tek güç yüzüğünü kullanan farklı karakterler de var olmuştur. Ancak hiç biri Sauron kadar kudretli ve tarihe damgasını vurmuş değildir.
film serisi müzik konusunda da ders niteliğinde bir filmdir. özellike "leitmotif nedir?" diyene bu filmi dayamak lazım.
eğer dikkat edilirse filmde yüzüğün göründüğü sahnede çalan müziklerle, sauron'un göründüğü sahnelerde çalan müziklerin motifleri aşağı yukarı birbirine benziyor. bu da yüzükle sauron'un bir olduğuna müzikle işaret edilmesi demek.
aynı şekilde filmi izleyenler elfler ortama daldığında da motiflerdeki değişimi fark etmişlerdir.
işte bunlar leitmotiftir ve richard wagner pek sever bunu operalarında kullanmayı.
belki de lotr müziklerini richard wagner'e borçluyuz kim bilir?
oyuncularının birçoğu ve yapım ekibinden birkaç kişi ile birlikte tabii ki peter jackson'ın konuk olduğu zoom yayınını şuradan izleyebilirsiniz. özellikle liv tyler'ın nasıl aynı kalabildiği ya doktorların bildiği bi' şey ya da kimsenin bilmediği. ben bilmiyorum. sean bean'i tekrar gördüğüme de çok sevindim. biraz önce ilk gösterimi yapıldı, canlı gibi izledim. siz istediğiniz zaman izleyebilirsiniz tabii. video yukarıdaki linke sabitlenmiş durumda.
edit: 6. dakikadan itibaren izleyin en azından. ian mckellen'ın bağlandığı anlarda titreyerek gözlerinizin dolmaması mümkün değil.
doyamadım editi: peter jackson'ın bağlandığı anda herkesi görünce "this is a hallucination" dediği an da müthiş. spoilerlar bitti. merak ettiyseniz izleyin.
bu arada filmin müzikleri bestelenmeye yüzük kardeşliği filmindeki moria sahnelerinden itibaren başlanmış (zannedersem ilk çekimler orada yapılmış). yani filmin tamamına hakim olan leitmotifler oradaki motiflerden ortaya çıkmış.
1 aralıkta 4k uhd versiyonu yayınlanacaktır üçleme için. resmen duyuruldu. pek tabii hobbit üçlemesi için de bir 4k uhd versiyon gelecektir aynı tarihte.
veeee esas haber; gelecek sene ise serinin 20. yıldönümüne özel ''4K ULTiMATE COLLECTORS’ EDiTiON'' bizlerle olacak ❤ hem lotr hem de hobbit için! allahım çok mutluyumm. biri hediye etse daha da mutlu olurum:3
Tolkien tarafından yaratılan muhteşem evrenin 3.çağında geçen olayların beyaz perdeye Peter Jackson tarafından aktarılmasıdır. Dünya kadar, ödül toplamıştır. Müzikleri, oyuncuları, görselliği ile harikadır. görsellerin neden muhteşem olduğu hakkında birkaç link bırakıyorum günümüz CGI teknolojisi bok yesin ortadunya.com/... i.pinimg.com/... i.pinimg.com/...
çok yaygın bir eleştiri olmasa da, tolkien'in bu kitapta ırkçı bir bakış açısı sergilediği eleştirileri yapılmıştır. insanlarda, beyaz ırk dışında hiçbir karakterin olmaması, bu yöndeki en somut tespittir. bizi ilgilendiren kısmı ise, tolkien'in ork'arı türklerden esinlenerek yazdığı yönünde de epey bir spekülasyon yapılmış olmasıdır: www.haber7.com/...