kıymetli olanı doğal yollarla elde edilmiş yağ türüdür. doğal yollarla elde edilen hemen her yağ gibi oldukça sağlıklıdır.
üretim yöntemine göre ikiye ayrılır. birincisi rafine, ikincisi ise sızma zeytinyağıdır. rafine, adından anlaşılacağı gibi rafine edilerek üretilmiş zeytinyağıdır. rafine edilerek üretilmiş her yağ gibi tatsız tuzsuz bir şeydir. ne yağı olduğu bile anlaşılamaz. o nedenle bir miktar sızma zeytinyağı ile karıştırılarak (genelde %30 oranında) riviera adı altında marketlerde yerini bulur. sızma zeytinyağı ise zeytin'in sıkılması ile elde edilen yağdır. sıkma yönteminde ise en sağlıklı yöntem taş baskı olarak bilinen yöntemdir.
zeytinyağı hakkında yanlış bilinen bir bilgi var. sanıyorum bu bilgiyi ticari üretim yapan firmalar yayıyor. o yanlışı düzeltmek istiyorum.
riviera zeytinyağlarında sıcak kullanınız benzeri bir ibare bulunur. çünkü riviera zeytinyağı sızma zeytinyağı'na göre lezzetsiz olduğundan sıcak kullanılması önerilir. çünkü ona lezzetini veren %30 oranındaki sızma zeytinyağıdır. haliyle sızma zeytinyağı'na göre %70 daha az lezzetlidir.
sızma zeytinyağı için ise sadece soğuk kullanın, sıcak yemeklere piştikten sonra ekleyin gibi kulaktan kulağa yayılan saçma bir bilgi var. bunun saçmalığını izah etmeye çalışayım.
sızma zeytinyağı, yapısında bulunan antioksidanlar (fenol) ve oleic asit nedeniyle kaynama derecesi yüksek olan bir zeytinyağı türüdür. rafine işleminde ise bu fenoller kaybolur. haliyle sızma zeytinyağı 220 derecenin üstündeki sıcaklıklarda yanar. yandığı zaman kanserojen maddeler oluşmaya başlar. yanan her gıdada olduğu gibi. yani, yemeğinizi 220 derecenin üstünde bir sıcaklıkta pişirmiyorsanız, sızma zeytinyağı'nı gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. sıcak kullanınız tavsiyesi ile satılan riviera zeytinyağı ise daha düşük derecede yanar. haliyle sıcak kullanılması tavsiye edilen riviera zeytinyağı aslında sıcak yemeklerde kullanım için daha risklidir.
özetle, zeytinyağı'nın hası, taş baskı doğal sızma zeytinyağıdır. sıcak, soğuk, her tür yiyecekte kullanılır.
ek bir bilgi, doğal sızma ayçiçek yağı 107 derecede yanar. doğalı bu. haliyle zeytinyağı'na kıyasla kızartmalarda kullanımı çok daha risklidir.
1 kaşık kadarı, denizde ve göllerde belirli bir miktar alandaki dalgaları durağanlaştırmaya yeten yağ.
antik yunan'dan bu yana denizciler arasında bilinen bir taktikmiş.
benjamin franklin bunu bir ingiltere seyahatinde öğrenmiş. bu sebeple olay hakkında bilgisi olmayan kişileri etkilemek için bastonuna yağ haznesi ekletmiş. *
eskiler (bkz: rugan-ı zeyt) dermiş zeytin yağına. yemeklere katıldığı kadar aydınlatma yakıtı olarak da kullanılmış yüzyıllar boyu. osmanlı arşivlerinde pek çok caminin masraf defterinde bolca zeytinyağı alımı kaydı vardır. bunun sebebi o devasa cami kandillerinde yakıt olarak zeytinyağı kullanılıyor olması.