başlık buraya taşınmıştır
-
Eski çin inançlarına göre evrende iki büyük karşıt güç vardır. Bu karşıtlıklar her şeyin temelidir. Yin kadın, yang erkektir. Yin soğuk, yang ateştir. Yin yaratır, yang aydınlatır. Genelde şu şekille sembolize edilirler.
Kaynak: a'dan z'ye çin Mitolojisi-jeremy roberts -
Evrenin işleyişini zıt kutupların dengesine dayanarak açıklayan Çin öğretisi.
Yani hem siyah vardır hayatta hem de beyaz ve böylece siyah ve beyaz birlikte dengeyi yaratır.
Yin dişidir ve karanlığı simgeler, yang ise erildir ve aydınlığı temsil eder. İkisi birbirine muhtaçtır ve birlikte var olmalıdır.
İyi - kötü
Siyah - beyaz
Sıcak - soğuk
Karanlık - aydınlık
Ve Sonuç denge.
(bkz: diyalektik)
(bkz: zıtların birliği )
-
bu -
Küçükken rei kon abimden özenip koluma, bacağıma, masama vs. Çizdiğim ve ne zaman çizsem küçük dünyamda büyük problemlerle karşılaşmam tesadüfünden dolayı kendisinden korkarak büyüdüğüm sembol -
berk ve abdullah ya da ne bileyim açelya ve hacer. -
Yin ve yang siyah beyaz renklerden oluşan kavisli bir amblemdir. Değişimi anlatmaktadır. Uzakdoğu ülkelerinde hatta çin’de karşılıklı zıtlıkların denge içinde olduğunu ve bunların birbiriyle bağlantılı olduğunu anlatır.
Çin felsefesine göre Yin Yang'den önce sonsuzluk vardı, daha sonra Yin ve Yang adlı iki zıt güç ortaya çıktı. Buna göre doğada bulunan her şeyin bir zıddı vardır. Bu zıtlar Yin ve Yang olarak temsil edilir. Her ikisi de bir arada bulunur ve bu iki zıt güç olmadan hareket de mümkün değildir. Evrende bulunan her şey zıddıyla birlikte var olabilir. -
my best mathematical puzzles (#143518) kitabında bu şekil ile ilgili, hala ara sıra aklıma takılan güzel bir geometri problemi vardır: tek bir düz çizgi ile, sağında ve solunda eşit siyah ve beyaz alan kalacak şekilde, ying yangı ortadan ikie ayırabilir misiniz?
seneler oldu hala internetten bakmadım cevabına, emekliliğimde kendim bulacağım. -
görünüşü güzel olmakla birlikte kendisini de üstüne kurulan düşünce sistemlerini de kutuplaştırıcı buluyorum. siyah ve beyazın arasında gri vardır. sıcak ve soğuğun arasında ılık. aydınlık ve karanlığın arasında alacakaranlık.
iyi ve kötüye gelince, bunlar kime göre neye göre şeklinde halen sorgulanan kavramlar. -
karanlık ve aydınlığın birliğini anlatan çin felsefesi terimi. yin, ayı; yang da güneşi sembolize eder ki zaten astronomide kullanılan ay (陰) ve güneş (陽) karakterleriyle yazılırlar.
her ne kadar çoğu yerde "her şey karşıtıyla vardır" şeklinde yorumlansa da, aslında bir zıtlıktan çok bir birlik belirtir. ayrıştırıcı ve kutuplaştırıcı değildir bu sebeple. bir nevi bedenimizde hem ayaklarımızın hem de başımızın olması gibi bir şeydir.
aslında diğer bir yönü de cinsellikle ilişkilidir. çünkü ay aynı zamanda kadın cinsel organını, güneş de erkek cinsel organını sembolize eder. cinsel birliktelikte bulunan kadın ve erkek tek bedendir.
yin ve yang'ı gösteren şu sembolün adı ise tajitudur. ama konu hakkında bir kavram kargaşası mevcut anladığım kadarıyla. zaten bu sembol de oldukça modern bir sembol. klasik çin felsefesiyle ilgisi yok. 20. yüzyılda koreliler tarafından ortaya çıkartılmış. -
Çocukluğumdan beri en sevdiğim sembollerden. Çocukken bu sembolün olduğu bir yüzüğüm, bir de kolyem vardı. Ergenken hint kınası ile dövmesini taşıdım. Hala kimi tişörtlerimde, bilekliklerimde vardır, görmek bile beni anında dinginleştirir.
Bir de bana mı özgüdür bilmem ama bu sembolün adını ilk "ying yang" diye öğrenip yıllarca hatalı söyledim, akıl öyle tamamlıyor demek ki.