1. amerikan filmlerinde bağımlılık sorunları yaşayanların isimsiz olarak katıldıkları terapi gruplarıdır. filmlerden anlayabildiğimiz kadarıyla, grupta yer alan kişiler, önce kendi hikâyelerini diğer grup üyeleriyle paylaşırlar; ardından bağımlılıktan kurtulma sürecinde; duygu ve düşüncelerini denetler ve bunları yine grubun diğer üyelerine anlatırlar vs. bu gruptaki insanlar el ele tutuşur ve hep aynı duayı okurlar:


    "tanrım, bana değiştiremeyeceğim şeyleri kabul etme gücü, değiştirebileceğim şeyleri değiştirme cesareti ve bu ikisi arasındaki farkı anlayabilme sağduyusu ver."
    #3683 ma icari | 8 yıl önce
    0topluluk 
  2. adsız alkolikler 1935 yılından beri tüm dünyada faaliyet gösteren, alkolizmden kurtulma amaçlı terapi ve destek gruplarını çatısı altında toplayan bir organizasyondur. 12 adımlı bir bırakma programı izler. ilk adım, alkol karşısında zayıf olduğunu kabul etmektir. filmlerdeki o meşhur "ben son kurtadam, ben bir alkoliğim" repliği, bu ilk adımın girişidir.

    grup terapileri, adından da anlaşılacağı gibi kişisel bilgileri gizleyerek, rumuzlarla yapılır. amaç, bağımlılıların sık sık hissettiği aidiyat ihtiyacını gidermektir. ne zamandır bir haftadan uzun alkolsüz kalamamış bir insan, kendisi gibi defalarca geri düşmiş birinin dokuz aydır ayık olduğunu duyduğunda kendine olan inancı ve umudu artar.

    inanç demişken, AA inanç bazlı bir gruptur. çıkışı "alkolden allah'a sığınmak" üzerinedir. daha ilk basamaklarda "ilahi gücün desteğini kabul etmek" vardır. zaman içinde bu "inandığınız yüksek güç her ne ise o" formatına dönüşmüştür. günümüzde ilahi inancı olmayanlara aile sevgisi vs. gibi soyut kavramları yüksek güç olarak benimsemesini salık veren seküler kolları da vardır ama geneli hala dindardır.

    aa, sponsorluk mekanizmasından güç alır. uzun süredir ayık kalmış üyeler, yeni bir üyeye iletişim bilgileirni verir. üye, kendini dayanamayacak gibi hissettiğinde sponsoru arar ve "içeceğini" bildirir. sponsor vazgeçirme yolunda yardım etmeye çalışır. bu, sponsor olmuş üyelere de geri düşme ihtimalini hatırlatır, "öğretirken öğrenmelerini" sağlar.

    toplantılar özerkdir, her kol üye bağışları ile yürür.

    artık alkol değil, hemen her bağımlılık için aynı sistem ve adımları kullanan dayanışma gurupları vardır.




    (bkz: )
    sözlük kuralları uluslararası organizasyonların özgün adını mı, türkçe çevirisini mi ana başlık kabul ediyor bilemedim.
    #23907 son kurtadam | 8 yıl önce
    0topluluk 
  3. avrupa'da genelde kilise ve din merkezlerinin salonlarını, çalışma odalarını kullanırlar. zamanında parasız pulsuz spor yapmaya çalışırken bir kilisenin spor salonunu kiralamıştık. gündüz genç yalnız annelere bebek bakım kursu, akşamüstü bizim kurs, hafta sonları kilise çocuk korosunu gelip gittiği tuhaf bir buluşma noktasıydı.

    haftanın bir günü bizden sonra a.a. toplantısı olurdu. pek çoklarının nasıl hızlı adımlarla, bizlerle pek yüz yüze gelmemeye çalışarak içeri girdiğini görürdüm ki sonrasında kilise onlara ayrı bir kapıdan giriş ayarladı. sözüm o ki girer girmez yedi sülaleni soran merkezler yerine bu tip toplantılar yaygınlaşsa daha fazla kişiye ulaşılır.

    türkiye'de de toplantıları var web sitelerine bakılırsa.
    #23909 son kurtadam | 8 yıl önce
    0topluluk 
  4. ingilizcede "aa" diye geçer.

    - im john, im alkolik
    falan diye filmlerde görülen gruplara ya da gruptakilere verilen isim.
    pezeveng alkolik de, anonımıs diyek de rencide olmasın falan gibisinden.
    #23936 timoteus | 8 yıl önce
    0topluluk