1. giyilen kıyafete göre, saç şekline uygun, o günkü ruh haline bağlı, günün önemine veya rahatlığına ilişkin bir bütünlük, bir hoşluk oluşturmak adına kulaklara takılan aksesuardır.

    kimi deri yapımına bağlı alerjik durum yaratabiliyor küpeler. hem zevke hem sağlığa uygun birçok küpe bulunabilir. benim sol kulağım alerjik reaksiyon göstermez iken sağ kulağım aksini gösterir ve yara oluşur. bu yüzden kimi zaman ipten küpe yapıp ucuna da boncuk ekleyip kullanıyorum. böylelikle her iki kulağım da ağrısız ve yarasız oluyor. uzun süre küpe takılmadığında deliklerde kapanma olabiliyor.

    küpeyi ben de çok sevmeme rağmen, istediğim tarz ve değişik modellerden bulamadığım için çoğunluk gümüş, halka küpe takıyorum. klasik küpe olduğu için bütün spor kombinleriyle uyumlu oluyor.
    #83907 pia | 7 yıl önce
    0aksesuar 
  2. aksesuar taşımak için yer ararken birinin aklına kulak gelmesi sonucu kullanılmaya başlanmış aksesuar türü.

    kulakta küpe taşıyabileceğiniz şaşırtıcı derecede fazla yer olmasının yanı sıra bu yerleri de kendi içlerinde eşleştirerek kulağınızı telefon ekranınız gibi kişiselleştirebilirsiniz. bazıları fazlasıyla hoş duruyor.

    bir de son dönemlerde sıklıkla görmeye başladığım kulakta delik olmasına gerek kalmadan takılabilen küpeler mevcut. geçtiğimiz günlerde bu tarz küpelerin yaygınlaşıyor olduğu gerçeğiyle yüzleşmem gerekse de ben bunun kabullenilmemesi gerektiğini düşünenlerdenim.
    #265945 cassiopeia | 4 yıl önce
    0aksesuar 
  3. antik çağlardan beri kullanılan aksesuar. her kültürde farklı olmakla birlikte küpeler mesaj taşıyan, takanın kimliğini belirleyen takılar. küpe deyip geçmemek lazım.
    antik mısırda üst sınıf insanlar küpe takıyor, antik romada ise kölelik alameti, antik yunanda fahişelik. roma ve yunanda zengin ve soylu kimseler de süs olarak küpe kullanıyor ama bunlar diğerlerinden farklı olarak değerli madenlerden yapılmış inciler ve kıymetli taşlarla bezenmiş gösterişli aksesuarlar.
    13. yüzyılda katolik kilisesi küpe takmayı yasaklıyor. çünkü tanrının kendi imgesi olarak yarattığı insan bedenine küpe takmak delikler açmak din açısından küfür olarak niteleniyor.
    bu çağda yine de denizciler, korsanlar, hırsızlar küpe takıyorlar, gözleri keskinleştirdiğine dair bir inanç var.
    rönesans italyasında kilisenin yasakları bir yana bırakılıyor ama küpelerin dili oldukça karışık. babası öldürülmüş erkek çocuklara küpe takılıyor. ailenin tek erkek evladı varsa bu çocuğun tek kulağına küpe takılıyor, iki kulağında küpe olan yetişkin erkekler kendi soyunun son temsilcileri, bunlar askere alınmıyor mesela soy tükenmesin diye.
    asya, afrika, hint yarımadası ve güney amerika kültürlerinde de küpe kullanımı yaygın. hatta göktürk kurganlarından çıkan eserler hem kadınların hem erkeklerin küpe taktıklarına dair ipuçları veriyor. bu kültürlerdeki küpelerin bir kısmı süs, bir kısmı koruyu tılsımlar.
    zaman içinde küpeler el değiştiriyor. ağırlıklı olarak erkekler tarafından kullanılan ve kimlik belirleyici mesajlar taşıyan bu aksesuar daha çok kadınlar tarafından ve yalnızca süs amacıyla kullanılır oluyorlar. hatta erkeklerin küpe takması bir dişilik alameti olarak görülüp eleştirilmeye başlıyor.
    seksenli yıllarda tekrar moda oluyor erkeklerde küpe. başlangıçta ona da anlamlar yükleniyor. tek kulak, çift kulak, gaydir, biseksüeldir vs vs tevatür üretiliyor. neyse ki bu saçmasapan anlam yükleme macerası uzun sürmüyor. şimdi kadınlar ve erkekler küpe takıyorlar ve artık küpelerin tek mesajı "canım süslenmek istedi, işte bu da küpem".
    #266336 laedri | 4 yıl önce
    0aksesuar