iki gözümüz de başımızın ön tarafında bulunduğu için oldukça dardır. olaylara ve fikirlere bakış açımızı da önyargılar sınırlar. birincisi için yapacak bir şey yok. ama ikincisi genişleyebilir.
Karakteristik gözlem ve yorum yeteneği. Farklılık. Hatta daha da ileriye gidelim. Nesne, konu, olay vb. hakkında kişi farkındalığı. Farkındalık ne kadar yüksek ise o denli anlamlı yorumlar süzülebilir dudaklardan. Elmaya bakıp elma görmek de kırmızı rengini görmek de bakış açısıdır. İyisi, kötüsü olmaz. Yanlışı ya da doğrusu olabilir.
Yazında üç farklı başlık altında incelenir: 1. Hakim bakış açısı anlatıcı Olayın dışındadır, tamamen gözlemci olarak olayı aktarır fakat ruhi gözlemlere de iç dünya tasvirlerine sıkça yer verilir. Üçüncü tekil veya çoğul kişi ile yüklemler tamamlanır. 2. Kahraman bakış açısı Kahraman, olayın içindedir. Olayı yaşayan ve anlatan kahramanın kendisidir. Birinci tekil veya çoğul kişi ile yüklemler tamamlanır. 3. Gözlemci bakış açısı Olayın dışındadır, sadece gördüğü kadarını anlatır. Yorum yapılmaz.