-
sinema uyarlaması zack snyder'ın yönetmen koltuğunda oturduğu, senaryosu chris terrio tarafından kaleme alınan, dc comics'in çizgiroman serisi. filmin müziklerini ise junkie xl besteleyecek.
vizyon tarihi: 17 Kasım 2017 (abd)
***oyuncular**
Ben Affleck - Bruce Wayne / Batman
Henry Cavill - Kal-El / Clark Kent / Superman
Gal Gadot - Diana Prince / Wonder Woman
Ezra Miller - Barry Allen / The Flash
Jason Momoa - Arthur Curry / Aquaman
Ray Fisher - Victor Stone / Cyborg
Amy Adams - Lois Lane
Amber Heard - Mera
J. K. Simmons - Komiser James Gordon
Willem Dafoe - ???
***frangmanlar**
### official trailer ###
Official Comic Con Trailer kulzos/#1
Set & Çekim görüntüleri
***"unite the league"***
23.03.2017 iti bariyle yayınlanan sneak-peek videoları:
unite the league - the flash
unite the league - batman
unite the league - aquaman
untie the league - wonder woman
untie the league - aquaman
untie the league - cyborg
***görseller***
01
02
03
04
05
06
07
***web**
official website
unite the league
**edit*
-wonder woman senak peek'i ve posteri eklendi.
**edit2**
-eksik kalan untie the league videoları ve official frangman eklendi. -
işin içinde warner bros olduğu için ortaya ne çıkacağı belli aslında.
batman v superman sonrası film karanlık olmuş eleştirilerine kafayı takıp, suicide squad filmine fazlaca müdahil olması sonrası ortaya ne olduğu belirsiz bir ucube çıkmasının en büyük müsebbibi bence warner bros, ki filmin arafta kaldığını filmi izlerken fazlaca hissediyorsunuz.
aynı baskıyı bu filme de yaparsa, ortaya gene gudik bir film çıkacağından adım gibi eminim.
ha zaten adalet takımı karanlık bir atmosfere sahip değil çizgi romanlarda, ama bu konuyu çözmesi gereken filmin yönetmeni ve senaristi olmalı, stüdyo değil. dediğim gibi, sonra ortaya suicide squad gibi boş beleş bir film çıkıyor.
iyiki injustice filmi falan çekmiyor wb. mazallah, sıçıp batırır valla. -
Yeni fragman geldi.
Biraz kakafoni mevcut gibi geliyor bana filmde, umarım iyi olur. -
Çekimleri tamamlanmış kurguya geçilmiş deniyorduki zack snyder'ın kızının intihar haberiyle yönetmen koltuğunu joss whedon'a bıraktığı haberleri geldi. Yani muhtemelen stüdyonun gene saçma sapan istekleriyle yeniden çekilecek veya eklenecek sahnelerle kurguyu tamamlamak joss whedon'a kalacak.
Zaten sallantıda olan bir film idi stüdyonun marvel ile sidik yarıştırma hadisesi yüzünden diye düşünüyordum ki (hatırlayalım suicide squad) bu joss whedon seçimi sonrası whedon'un filmografisini düşününce bir garip oldum.
Tek üzüldüğüm nokta tarihin gördüğü en iyi batman olduğunu düşündüğüm baffleck'in harcanma olasılığı boktan bir film çıkarsa ortaya (hatırlıyalım suicide squad ve jared leto). -
çok fazla bilinmeyen, bilinse de hakkında "4. ve 5. sezonu çıkmadı mı/ düşmedi mi nete daha yaae?" diyerek bilinçsiz ve cahilce yorum yapanların zibil gibi çok olduğu, imdb'nin bile kaç sezon sürdüğünü bilmediği (ciddiyim), 5 sezonu bulunan (6 ve devamı var mı; bilmiyorum) çizgi film serisidir. aslında başlığı justice league: the animated series şeklinde açacaktım ama çoğu yerde sadece "justice league" olarak geçiyor. aynı başlıkta olsun. hem film gösterime girene kadar gaza gelirsiniz belki =)
5 sezonmuş gibi düşünün siz. özellikle torrent sitelerinde 4. ve 5. sezonunu ararken ağlamaktan gözleri şişmiş halde yazanlar olmuş, üzüldüm cehaletlerine ve üşengeçliklerine. 5 sezonu da 720p kalitesinde (gerçi eski bir çizgi filmi 720p kalitede izlesek ne olacak? hiç, di' mi?) bulmak mümkün. hatta hepsinin tek torrenti var. çok reklamını yaptım illegalitenin. çizgi film hakkında yazacaktım, korsanlık peşine düştüm.
seri superman, batman, hawkgirl, green lantern ve wonder woman etrafında dönüyor. j'onn j'onnz da yer yer etkili ama the flash'ı mahvetmişler adeta. ben ikinci sezonun ortalarına yeni geldim ve the flash'ı merkeze alan sadece 1 bölüm vardı. hatırlatayım: her sezon 26 bölüm ve genellikle bölümler part 1 ve part 2 şeklinde devamlı* şeklinde ilerliyor. ilk sezonun özelikle ilk 6-7 bölümü mükemmeldi. sonradan aynı tempoda duramadı tabii. bir de, batman'in, superman'in ve spider-man'in çizgi filmleriyle karşılaştırılmamalı bu justice league. tek kahramana dayanan çizgi filmler, her ne kadar diğerleri gibi "her bölüme bir düşman" mantığıyla çekilmiş olsa da, konu olarak tüm sezonu kaplar; tek bölümü değil. justice league'de ise, bu noktada tam bir uçurum var. her bölüm bambaşka olaylar, bambaşka senaryo ve hatta bambaşka kahramanlar. genelde bütün bölümlerde justice league üyesi 7 kahramanı da görmüyorsunuz. çoğunlukla superman ya da wonder woman sabit oluyor, diğerleri "belki" oluyor.
batman'in tam bir sherlock olduğu (özel gücü yok diye aşağılayamamışlar tabii), the flash hayranıysanız ("selam anne! ben de burdayım") izlediğinizde sizi fazlasıyla sinirlendirecek, kadın kahramanlara verilen önemin oldukça yüksek olduğu ve siyasi olarak laf sokan bölümlerinin de olduğu bir çizgi film serisi bu. wonder woman'ın ya da superman'in olduğu her yerde, illa ki, amerikanizm'in de buram buram kokacağını da aklınızda tutarak izlerseniz, keyif alırsınız (bunda ikisi de var bi' de). 20'şer dakikadan günde 8 bölüm kadar izleseniz, 3-4 günde 1 sezonu bitirebilir; zaman buldukça izlerseniz, yaklaşık 1 ayda da bütün seriyi hayal gücünüzün içine sokmuş olabilirsiniz. çizgi roman hastalarına (genel olarak da superman hayranlarına) öneririm. kasımda çıkacak film için de güzel bir altyapınız olur böylece.
gayriresmi afişi
resmi fragmanı (çizgi filmin içindeki çizimler böyle değil, aldatmasın sizi) -
Çocukken ismini hatırlamadığım bir kanalda deli gibi izlediğim çizgi dizi.
Martian manhunter reyizin hastasıyız. -
Yeni bir trailer düştü: imdb.com/...
kötü bile değil, çok çok kötü, berbat bir film geliyor belliki. Suicide squad, bu filmin yanında citizen kane gibi kalacak fragmana bakılırsa. Çok yazık. -
yayınlanan son fragmanı ile büyük bir hayal kırıklığı olacağını belli eden film.
-cgi'a acayip yüklenilmiş ve olmamış. sırıtıyor.
-aqua man, hal ve hareketleri bakımından bambaşka bir adama dönüştürülmüş. bu durum zaten ayrı bir sinir bozucu.
-superman'in filmde olacağı kesin; ancak peygamber edasıyla deus ex machine olarak filmin sonlarına doğru gelecek olması muhtemel bir durum. bu da senaryonun klişe bir hal alacağına delalet.
-fragmandan anladığımız kadarıyla bir istila söz konusu. klişe senaryo v.2
bakalım ne olacak filmde.
thor ragnarok daha fazla heyecanlandırıyor bunun yanında. -
Beklendiği gibi hayal kırıklığı yaratmış.
benim fikrim suicide squad kıvamında olacağı yönündeydi, lakin genelde bvs ile karşılaştırılmış.
-
spoiler olmayan bir inceleme.
film bayağı bayağı olmuş lan. hatta avengers'ın ilk filminden çok daha iyi bence. batman versus superman'den ve suicede squad'dan bin kat daha iyi.
bana göre filmi yerden yere vuranlar, marvel cinematic universe ile karşılaştırılması. unutulmaması gerek ki mcu 2008 yılında iron man'in ilk filminden beri planlanan bir evren. hatta edward norton'un the incredible hulk'un sonunda gösterdikleri bir evren.
şimdi bir tarafta 2008'den beri planlanan bir evren bir de 2013'den beri man of stell'den beri planlanan bir evren. kaldı ki dcu'un man of stell ile başlaması planlanmadı. bütün bunları göz önünde bulundurarak filmi izlemek ve ona göre yorumlamak daha sağlıklı olur bence.
filmin artıları ;
+ Film gerçek anlamda kahramanlığı anlatıyor.
+ Klişelerden olabildiğince uzak durmayı amaçlamışlar ve çoğunlukla başarmışlar.
+ ergen filmi değil. süper oğlanlar topluluğu değil.
+ ne çok karanlık ne de çok cıvık cıvık bir film. Kıvamı tutturmuşlar.
+ ilk kez gördüğümüz karakterleri çok sevdirdi.
+ batman ve aquaman hariç bütün karakterler özünde işlenmiş. ama batman ve aquaman de kötü olmamış.
+ film geriyor, heyecanlandırıyor, güldürüyor ve eğlendiriyor.
filmin eksileri ;
- bütün eksiklikler kötü olmuş dediğimiz şeyler batman versus super man'den miras kalan şeyleri kurtarmaya çalışırken yaptıkları hamleler kötü. yani bvs'de onu yapmışsın onu sert bir viraj ile çevirme daha yumuşak bir geçiş yap.
- cgi! birilerinin bunlara cgi efektlerini öğretmeleri lazım. yıl 2017 olmuş bu filmde kullanılan efektler bu zamanda yemez. öyle çok çok kötü değil ama iyi de değil. 350 milyon dolarlık bütçe var elinde kullandığın efekt bu mu ?
+ film gaza getirmiyor insanı.
filme notum 10 üzerinden 7.5 buçuk. asla pişman olmayacağınız bir film. -
(caps lock: on) "ol-ma-mış" (caps lock: off)
warner bros.'un koca bir prodüksyonu, gişe uğruna, rezil rüsva etmesinin nişanesidir bu film.
herkesin ağzında sakız olmuş bir argüman var: "dc, sinema evrenine giriş yapmakta geç kaldı, marvel'i yakalamak için acele ediyor bu yüzden hatalar yapıyor." filmlerin bu kadar rezil edilmesinde temel gerekçe bu olamaz ve böyle saçma bir argüman, warner bros.'un yaptığı boktan işleri mazur gösteremez.
justice league, iki saat ile sınırlandırılmaması gereken bir filmdi. film süresinin iki saat olması tamamen gişe odaklı çalışmalarından kaynaklı. çeşitli forumlarda vs. geçen bilgiye göre zack snyder toplam 3 saatlik çekim yapıyor; ancak warner bros. gişe yapmaz diyerek zack snyder'i uzaklaştırıp yerine joss whedon'ı getiriyorlar ve joss whedon filmi 1,5 saate indirip üzerine yarım saatlik daha çekim yapıyor.
fragmanda gördüğümüz; ancak filmde olmayan bir çok sahnenin sebebi bu değişim. ayrıca film sırasında gözümüze fazlasıyla batan sahne farklılıkları da zack snyder / joss whedon farkından kaynaklanmakta.
buna rağmen daha iyi bir kurgu yapılabilir miydi? Joss Whedon, zack snyder ve warner bros. işin içinde olmasaydı evet, yapılırdı.
-- spoiler --
karakterler:
batman
bvs'de yer alan acımasız ve kararlı batman gitmiş, "superman'e ihtiyacımız var" diye mızmızlanan abi gelmiş yerine. batman ki her durum için, her düşman için yeterli vakit olduğu taktirde her türlü stratejiyi üretip düşmanını alt edebilecek bir karakterken böyle mızmızlanması ve aciz duruma düşürülmesi olmamış. savaş sahnelerinde zayıf ve bariz bir güçsüzlük söz konusu. çizgi romandakinin veya bvs'de yer alan portrenin aksine, biraz daha sevimli bir hava çizilmiş kendisine. yani: ol-ma-mış!
wonder woman
takımın ablası, sağduyu meleği. ancak süper-kötümüz steppenwolf karşısında, kendi solo filmindeki halinden biraz daha güçsüz modellenmiş. ares'e karşı ortalığın .mına koyarken, steppenwolf denen eziğe karşı güçsüz kalması pek olmamış. bvs'de bile doomsday'e karşı sahip olduğu güç daha fazlaydı.
aquaman
"bu herif orada; ama neden orada?" sorusunu tam olarak cevaplamıyor. bir nevi karambole dahil oluyor takıma. steppenwolf atlantis'e saldırıyor, sonra bu herif direk zırhı ve trident'i alıp savaşa geliyor. insanın içine pek sinmiyor bu durum. ayrıca steppenwolf karşısında olduğundan daha güçsüz gösterilmiş; yine de sonlara doğru yer alan 1-2 sahnede biraz daha güçleniyor. bir anektod olarak belirtmek gerek: aquaman henüz atlantis kralı değil. kral olması öncesindeki toy halinde daha. vurdumduymaz ve öfkeli.
flash
tamamen geyik amaçlı konmuş toy bir eleman. oyuncu seçimi çok iyi, kıyafet çok iyi, mantık çok iyi; ancak karakter kurgusu çok kötü. savaşmayı bilmiyor, korkuyor, beceriksiz... flash bundan daha fazlası olmalıydı. sadece superman'in bunu gözüyle takip edip sonrasında pataklaması eğlenceliydi.
cyborg
eksiklerine rağmen filmin tek "olmuş" adamı. superman'den sonra açık ara en güçlü ve yetenekli resmedilen karakter durumunda. orijin hikayesi biraz daha dişe dokunur olmuş. zaten bvs'den nasıl yaratıldığını biliyoruz, burada ise kendisini tanımlaması ve kendisiyle barışması üzerine bir süreç yer almakta. hiç yoktan iyidir diyelim.
superman
bıyığını s.ktiğim... bıyık gitmesin diye cgi basmışlar. maymuna dönmüş herif. dirilişi ayrı terane, gücü ayrı terane, steppenwolf'u böcek gibi ezmesi ayrı terane. buna rağmen karakter gelişimi ve özgüven patlaması tam olmuş. az görünüyor ama olayı çözüyor.
mera
steppenwolf'un, atlantisi bastığı sahnede görüyoruz kendisini. kimdir, nedir, necidir bahsedilmiyor. tek bir dialogları var aquaman'le o kadar.
alfred
batman'in uşağından ziyade babası gibi davranıyor. sürekli "derdini s.keyim senin" havası var herifte.
steppenwolf
eziğin önde gideni. cgi aşırı sırıtıyor. justice league gibi bir ekibin karşısında çok güçsüz. superman gelene kadar wonder woman ve aquaman zaten herifi zorladılar; ama superman bildiğin tokat manyağı etti herifi. tırt bir villian. bu filmde direk darksaid olmalıydı halbuki.
***
mekanlar:
themyscira
adanın modellemesi yine güzel; ama amazonların kıyafetleri biraz daha seyreltilmiş. daha fazla göbek, bacak, göğüs dekoltesi görelim diye yapılmış bir warner bros. hamlesi.
atlantis
neredeyse yok gibi. sadece bir sahnede görünüyor onda da bir halt yok.
gotham
filmin en başında gördüğümüz gotham havası oyunlarda ve çizgi romanlarda yer alan gotham'a tam uyuyor. kısıtlı bir profilde, gotham'ın etkisini hissetmek mümkün.
batcave
garipti. bildiğimiz batcave havasından uzak. uçak hangarı gibi bir yer olmuş.
***
diğer konular:
görsel efektler:
çok göze batıyor. o kadar doldurmuşlar ki filmi görsel efektle, insan rahatsız oluyor. bir çok sahnede cgi bariz belli. post-prodüksyonda işler biraz karambole olmuş belli ki. hele ki superman 'in suratı bildiğin botoks yaptırmış gibi duruyor.
sahneler:
joss whedon ve zack snyder'ın çektiği sahnelerin farkları bariz belli. ayrıca bir çok sahnede oyuncuları direk kalçadan almışlar kadraja. özellikle wonder woman'ın kalçalarını daha çok görüyorsunuz. ne gereği vardı ki böyle bir saçmalığın?
müzikler:
beklenenden daha kötü.
kahramanların 80'lerde kullanılan orijinal müzikleri haricinde dişe dokunur bir şey yok.
kurgu:
eksikler çok, saçmalıklar çok. hadi bvs, extended versiyonla arayı bir şekilde kapatıyordu. bunda kapatılamayacak kadar çok boşluk oluşmuş. sadece başkangıçta steppenwolf'un ilk gelişini anlattıkları sahne ve bu sahnede eski tanrılar ile birlikte green lantern'leri görmek güzel olmuş.
dövüş sahneleri:
yetersiz. kahramanlar kendi potansiyellerini tam olarak göstermiyor. hepsi superman'e muhtaç bırakılmış durumda. superman geliyor, iki tokat bir aparkat adamı yamultuyor. insanın hevesi kursağında kalıyor.
diğer sahneler:
fragmanda gösterilip kesilen veya internete düşen kesilmiş sahnelerle aslında kurgu daha iyi olabilirmiş; ancak bu sahnelerin ve daha bir çoğunun kesilip yeniden çekilmesi filmde bariz bir kopukluk oluşturmuş. örnek olarak fragmanın sonunda, alfred'in karşısına kimin çıkacağına ilişkin teorilerin havada uçuştuğu sahnenin filmde olmaması, flash'ın camı kırdığı sahnenin kesilmesi, cyborg'un babasının mother box'ı hareketli haldeyken görmesi ve saldırıya uğraması gibi sahneler kurguyu tamamlamak için önemli duran sahneler. diyorum ya, aklını s.keyim ben bu warner bros.'un.
-- spoiler --
sonuç: warner bros. gişe yapmak için filmi s.kmiş atmış. 350 milyon dolarlık bir film bundan kat be kat daha iyi olmalıydı. bu mallıkları devam ettiği sürece warner bros. ve dc sinematik evreni hiçbir şekilde marvel'i geçemez.
notum: 6/10
paranıza yazık, sinemada izlemek yerine malum ortamlara düşmesini bekleyin. -
film öncesi poster : justice league
film sonrası poster: justice league
film ile ilgili olarak zack snyder'ın* çektiği 3 saatlik verisyona ait senaryo detayları ortaya düşmüş.
ilgil haber ve detaylar için tıklayınız
edit:
@lake of the hell önerisi ile ek okuma (ingilizce): Justice League Cinematographer Hopes for a Director's Cut -
Orta karar bir film. Hani on üzerinden puan vermek istesem altı yedi arası. Aquaman, flash gibi karakterlerin kendi filmlerinden önce adalet takımıyla perdeye gelmesi, dc'nin orta vadede masraftan kaçma manevrası gibi gorünsede yanlış taktikmiş gibi geliyor bana. Bu film de bunun kanıtı gibi. Son derece hafif, laubali ve kârı düşük bir geçiş filmi...olsun da nasıl olursa olsun...
Aklıma gelenleri alt alta sıralayım filmle ilgili:
1. Film Cgi faciası...
2. Bıyıklı superman nasıl bir ciddiyetsizliktir?
3. Gal gadot'un kötü oyunculuğu film boyunca çok fazla sırıtıyor.
4. Gal gadot'un götü film boyunca gözümüze sokuluyor.
5. Film kendisini ciddiye almıyor, komiklikler-şakalar çok rahatsız etmiyor. bu sonradan müdahaleler nedeniyle suicide squad gibi ucube bir film olmasının önüne geçmiş adalet takımının.
6. Gördüğüm en kötü flash kıyafeti ne yazıkki.
7. Film çok hafif. Tamamen takımın bir araya gelişine odaklandığı için hikaye mikaye hak getire...
8. Esmer aquaman mi olur demiştim, yanılmışım. Hiç fena değildi.
9. Superman gibi kadim bir varlık hayata dönüyor ve bunu bile komiklikler şakalarla karşılıyoruz, öyle mi? Tamam film kendini ciddiye almıyor dedik ama bu bir super kahraman filmi ve arada tüyleri diken diken edecek bir iki sahne olsa fena olmazdı... -
daha yeni izledim.
olmuş mu derseniz, bence fena olmamış.
pek beğenmediğim kısımlar:
superman'in dönüşü sönük kalmış. adama filmden çok para vermeyeydiler bari, pek az göründü film boyunca.
flash sahneleri gözümü yordu. halbuse x-men: apocalypse'teki quicksilver öyle miydi ya? adamın sahnesini defalarca izledim, hiç sıkılmadan. insanı ekrana kilitleyen bir kurgusu vardı quicksilver'ın sahnesinin.
bi de şu "dünyanın sonu gelecek ama biz yine gülüyoruz eğleniyoruz, aman ne kadar da espriliyiz, bakın ne de güzel laf çaktım şimdi gördünüz mü, aha buna da laf çaktım, süferim" tarzı espirikli sahnelerine kıl oluyorum. ölceeniz olm, ne bu cool tavırlar?
sevdiğim sahneler:
wonder woman'ın sol kolunu dirsekten kıvırıp başının önüne aldıktan kelli sağ kolunu omzunun arkasından beri savurup da sol kolunun üzerine gelecek şekilde atmasıynan bileklerini çakıştırdığı ve akabinde müthiş bir ışık seliyle birlikte muazzam bir gücün ortaya çıktığı her sahne.
superman'in uyandıktan sonra alayını dağıttığı sahne.
hamiş 1: aquaman de safi kasmış arkadaş. biliyoz yüzünce omuzlar genişliyo da bu amca konpile genişlemiş.
hamiş 2: şu wonder woman'la batman'i de bi öpüştürün artık yahu. (fantastik aksiyon macera filmini de romantizme bağladım ya, oh) -
warner bros.'un açgözlülüğünden ötürü(1), yönetmeninin değişmesinden ötürü(2) ve tabii ki berbat bir flash ve aquaman'den ötürü(3) beklentilerin uzağında kalmış, justice league'in 2017 yapımı ilk filmi.
aslında bu filmin çıkışının uzun yıllara yayılması ve dc comics hayranlarını yıllarca yemlemeleri yüzünden bu kadar kötü bir film ortaya çıkmış gibi hissediyorum. bir de, film vizyona girmeden önce kamera arkasındaki neredeyse bütün ayrıntıları medyaya servis edildi bu filmin. ne henry cavill'in bıyığı kaldı ne zack snyder'ın kızının intihar ettiği kaldı (etti mi, etmedi mi; kesinliği bile yok) ne de joss whedon ile snyder arasındaki çekim teknikleri ve kurgu düzenleme farkları kaldı. bütün bunlar filmle ilgili tek bir sahne bile seyirciye gösterilmeden ortaya atıldığı için çizgi roman hayranları ister istemez, kontrolsüz bir şekilde bu popülist bataklığa sürüklendi. beklentisi çizgi romanlar düzeyinde kalmış olanlar hariç, kimsenin bu bataklıktan sağ kurtulabildiğini düşünmüyorum. varsa yoksa "superman ne müthişti be abi, di' mi?" goy goyları döndü, durdu. filmi izlemeyi neredeyse 1 yıl erteleme nedenim buydu benim.
yapılan olumlu ve olumsuz eleştiriler üzerinden yazayım istiyorum. hatırlatma olarak da şunu yazmam gerek: iki büyük çizgi roman şirketi de (dc comics ve marvel comics) yarın batsa, çok üzüleceğimi sanmıyorum. spawn bana yetiyor. iki şirketi de, kendi kendilerine büyük diyen istanbul takımları gibi görüyorum.
- "cgi berbat": bana öyle gelmedi ama filmi 4k'larda, dev ekranlarda ya da cinemaximum gibi kan emici illetlerde izlemediğim için görememiş olabilir. bilgisayar destekli efektleri çok kötü olan wonder woman'a bile bu kadar eleştiri gelmemişti galiba. izleyenlerin beklentisiyle alakalı olabilir bu durum. wonder woman'ın beklentisi düşüktü, nefis bir film çıktı ortaya ve kötü yönleri görmezden gelindi. justice league en az 5 yıldır pohpohlanan bir film ve her yerinin eleştirilmesi gayet normal.
- "aquaman çok güzel olmuş": bence filmin en kötü ayrıntısı aquaman ve onu acanlandıran jason momoa'ydı. yahu, siyah saçlı, esmer aquaman mi olur yahu? ergen tepkilerini, asiliğini, "oo yeah!"lerini henüz kral olmayan bir sürgün olmasına bağlayabiliyor ve anlayışla karşılayabiliyorum ama momoa'nın hem oyunculuğu kötü hem de karakterin justice league'in ana çizgi roman serilerindeki duruşuna taban tabana zıt olan hali içler acısı. kas yığını diye momoa'yı övenlerden biri olamadığım için üzgünüm.
- "batman v superman: dawn of justice'ın devamı olmuş": haklı buluyorum. warner bros.'un justice league için beklentiyi tavana çıkarmasının asıl sebebi, iki filmin vizyon tarihleri arasında geçen 1 buçuk yıllık süre. justice league'in supermansiz olması beklenemeyeceğine göre ve dc comics'in en büyük işlerinden biri olan dawn of justice'ın da beklentileri karşılayamadığı genel olarak kabul edildiğine göre, iki filmin sanki bir seriymiş gibi pazarlanması gayet mantıklı duruyor. ben böyle olmasının bu filme olumsuz bir şey kattığını düşünmüyorum; aksine, filmin başındaki handy cam çekimiyle superman'e soru soran çocukların olduğu sahnenin duygu yükü, dawn of justice filmi çekilmeseydi, bu kadar fazla olamazdı. bir filmin en etkileyici sahnesi girişi olur mu? olabilir ve nefis bir şekilde de kotarılabilir.
- "klişeler az, ergen filmi değil": hee, götüm. yahu, her iki "büyük" çizgi roman şirketinin de temel kitlesi ergenler. sinemaya aktardıkları karakterlerin filmleri mi ergenlere hitap etmeyecek? hadi canım. spawn'dan, vampire hunter d'den ya da deadpool'dan bahsedilse, bu argümanı kabul edebilirim ama superman'den, batman'den, flash'tan bahsediliyor. tabii ki ergen filmi olacak, tabii ki klişe yumağına bürünmüş sahneler olacak çünkü ergen kitlenin de istediği o "kahramanlık" sahneleri genellikle böyle romantik sahnelerle başlar. filmin en önemli eksiği olarak gösterilen bu kahramanlık sahnelerini o ergenlere sorsanız, "abi, superman'in o sahneleri ne güzeldi yaae, di' mi?" diyeceklerdir size. kitle bu, karakter bu, hollywood bu. klişenin az olmasını umarak çizgi roman uyarlaması izlemek isteyenler yukarıda verdiğim örneklere yönelmeli; popülist kahramanlara değil. onların hitap ettikleri kitle klişe isteyen kitle zaten.
- "steppenwolf çok ezik, keşke darkseid olaydı": filmi izlerken ben de aynısını sık sık düşündüm. darkseid olsaydı, illa ki green lantern'ın da olması gerekecekti bence. green lantern'ın kendi filmi 3 yıl içinde çıkacağı için bu filmde olmaması anlayışla karşılanabilir. serinin ilk filmi olduğu için darkseid kadar görkemli olmayan bir ana kötü karakterin olmamasını da ben anlayışla karşılıyorum.
- "gal gadot'nun oyunculuğu kötü": katılmıyorum. wonder woman'da aynı eleştiriyi yapan eleştirmenlere gadot "daha yolum uzun, öğreniyorum, gelişiyorum. böyle bir karakterin altına ezilmemek için uğraşıyorum" diye cevap vermişti. bu filmde superman'in de önüne geçmiş olması (hatta filmde en fazla sahneye sahip karakter wonder woman olabilir) tamamen warner bros.'un hamlesi bence. ikinci filmde yavaş yavaş hem bir sidekick hem de ekibin perde arkası yöneticisi rolüne bürünecektir. gadot da buna ayak uydurarak abartılı göz pörtletmelerini, yersiz gülümsemelerini ve yaptıktan sonra "sinirlendi mi; yoksa çocukça mı gülümsedi?" diye kendi kendinize sorduğunuz garip kaş çatmalarını azaltacaktır. ben wonder woman'ı beyazperdede gadot'suz düşünemiyorum artık. role cuk oturmuş durumda.
- "flash kötüydü, canlandıran oyuncu iyiydi, kıyafeti berbattı": kıyafeti normaldi bence. warner bros.'un kahraman giysilerinde cafcafın bokunu çıkarttığını biliyoruz. dc'nin karanlık olması gereken atmosferini renklendirmek için böyle yapıyor olabilirler. flash'ın justice league'in içindeki ağırlığı hep bu kadar az olduğu için filmde de bu "az ağırlıklı" karakterine uyumlu bir oyuncu tarafından canlandırılması gayet normal. ben dizisindeki grant gustin'ini isterdim filmdeki role. kendisine teklif de gelmiş ama diziden ötürü zaten yoğun olduğunu, bir de böyle bir filme zaman ayıramayacağını söylemiş. "flashpoint paradox" ile hemen hemen bütün dc evrenini baş aşağı çevirmiş bir karakter de olsa, beyazperdedeki flash bolca lay lay lom yapan, ciddiyetsiz bir karakter olarak sunulacak bence. aynısını yeni nesil spider-manlerin hepsinde gördük, görüyoruz. dc'nin zevzek spier-man'i de flash olacak.
- "superman'le ilgili sahneler daha iyi olabilirdi": cavill'in superman'i canlandırmayacağı, yoğun çalışma sürelerinden bıktığını okumuştum. bıyıklı olarak bu filmde yer alması ve bıyığının cgi ile yok edilmesi ne biçim eleştirilmiş yahu. ben bıyığımı kestiğimde annemin fark etmesi bile birkaç gün sürmüştü. filmi izlemeden önce bilgi sahibi olmama rağmen, bıyığına bu kadar takılmadım. supermansiz justice league olamayacağı için dawn of justice'tan sonra kendisinin geri döneceğini ucundan kıyısından çizgi roman kültürü edinmiş herkes biliyordu. bunun mother boxlar sayesinde gerçeleşebileceği de tahmin edilebilirdi. biraz sürprizsiz bir senaryoya sahip olan superman, filmin gerçek anlamda odak noktasında da olmadığı için (hikaye onun üzerinden akmadığı için) geri planda kaldı ve bu da beklentileri dibe vurdurdu. justice league'in 2. filminde batman'le atışmalarını, wonder woman'la kaynaşmalarını ve liderlik boşluğuna yumruğunu vurmasını bekliyorum ben. flash'ın hızıyla eş tutulan uçma hızına ise, sadece güldüm. filmin en büyük hatalarından biri, benim gibi bir flash hayranına göre buydu. flash'ı şaklaban yapacağız diye işin bokunu çıkartmışsınız, tebrik ederim(!).
dc comics'ten uyarlanan en çerezlik film bu olabilir. hele ki dawn of justice'ın pohpohu dağları aştırıldığı için justice league'in beklentileri aşamamasının büyük bir sorun yaratmayacağı bir ortamda bile bu kadar boş bir film ortaya çıkarmak büyük yetenek gerektiriyor gerçekten de. warner bros.'a bir tebrik de buradan çıkmalı(!). -
Zack snyder versiyonu 2021'de hbomax'de gösterilecek. Snyder twitter hesabından minik bir video yayınlayıp heycanı tavan da yaptırdı. Video da pek bir şey yok ama içinde batman, superman falan olan bir filmin mevcut halinden daha düzgünü izleyebilecek olmak güzel.
Yanlışım yoksa snyder'ın yaptığı 200+ dakikalık çekimlerin sadece 12 dakikasını izleyebilmişiz sinemada. Bu detay bile insanı heycanlandırıyor gelecek versiyon için. Tabi gal gadot'un yetersiz oyunculuğu, flash'ın kostümü düzelmeyecek ama olsun(!)... -
zack snyder's cut 18 mart 2021 tarihinde gösterime girecek film. 4 saat olacak deniyor. Zack Snyder'dan umutluyum da filmden umutsuzum. Bu film nasıl adam olur bilmiyorum.
Bir bvs hastası olarak bir kez daha baffleck izleyecek olmanın mutluluğu var içimde hiç değilse.