(bkz: amber) taş olarak bilinir ama aslında taş falan değil fosilleşmiş çam reçinesidir. çok kıymetlidir. tıp (eskiden kullanılırmış, şimdilerde pek revaçta değil), mücevherat yapımı ve güzel koku (parfüm) üretimi gibi çeşitli alanlarda kullanımı mevcuttur. doğada saydam, yarı saydam ya da opak görünümünde bulunur.
Çok beğenilen süs eşyasıdır. Çeşitli renklerde tam saydam olmayan,kolayca kırılabilen, ufakça cisimleri ( çiçek,örümcek,yaprak v.b. ) kendine çekme özelliği olan fosildir. Bir ağaç yaralandığında yarayı kapatmak için reçine salgılanır ve bu reçine fosilleşip kehribar haline gelir.
hayat haybeye vurmuyor yüzümüze belasını
hayat sokağımızda bir kehribar tespih gibi
dökuyor tanelerini takır takır yüzümüze
(İbrahim sadri)
Amber değildir. Amber ile kehribar birbirlerinden çok farklı iki maddedir. hemen hemen bütün lisanlarda birbirine karıştırılmaktadır.
Kehribar fosil bir reçinedir. Aslında milyon yıllık tarihi olmasına rağmen 1400'lü yıllarda Avrupa'da başlayarak dile yerleşmiştir. Öyle bir yerleşmiştir ki kokulu hayvansal amberi unutturmuş, kehribara sarı amber, diğerine de gri amber denmeye başlamıştır.
Eski Yunan'da kehribar kelimesinin karşılığı şaşırtıcı olarak "elektron" dur. Elektrik kelimesi de elektron kelimesinden yani kehribar kökünden türemiştir.