güzel bir vokal çeşididir. death metal'in olmazsa olmazıdır. diyafram kullanılarak yapıldığında sesi hiç yormaz, aksi taktirde ses tellerinizi elinize alırsınız.
Oldum olası dinlediğimi tane tAne duymayı ve anlamayı sevdiğim için ısınamadığım vokal türü. Sahneye aslan çıkartmışlAr da üstüne çalıyolar vokali. Çok az istisnası olabilir. (bkz: death)(bkz: chuck schuldiner)
Önce şuraya güzel bir örneğini bırakayım. 1:05'de gelen hamle olayın daha da ilginçleşmesini sağlamış.
Brutal vokal her tür müziğe kolaylıkla ulaşabildiğimiz şu günler için çok extrem bir teknik gibi algılanmayabilir lakin yaşınız Türkiyede özel (radyo, TV) kanalların, İnternetin olmadığı, cd'nin icad olmadığı yıllara aitse heavy metal dinlemeye başladığınız ilk yıllarda Brutal vokalin varlığından (ve heavy metal'in alt kollarının varlığından) haberdar olmamanız normal karşılanacak bir durumdur. Kısacası değil Brutal vokal duymak, böyle bir teknik olduğundan bile haberdar olmadığınız bir dünyada hem de ergenliğinizde bu teknikle tanışmış olmak tam anlamıyla bir aydınlanma yaşatıyor. Bir nevi (bkz: öğrenildiğinde ufku iki katına çıkaran şeyler)
Benim Brutal vokalle tanışmamın üzerinden 30 seneden fazla geçmiş. Türkiye için daha pentagram'ın, dr. skull'un ilk albümlerini çıkardığı yıllar. Pentagram'la metallica (albüm olan pentagram ve metallica) arasında neredeyse 10 yıla yakın bir süre var. Müzik Ufkumun (hatta türkiyede) ne durumda olduğunu anlatabilmişimdir sanırım.
Müziğe kasetlerden ulaşabildiğimiz o yıllarda Brutal vokal ile tanışmam "gel bak sana ne dinleteceğim" manevrasıyla bir ford taunus'un kasetçalarına takılan cause of death ((gbkz: (obituary) ile olmuştu. Vokali ilk duyduğum anı, yediğim yumruğu, şaşkınlığımı hala anımsayabiliyorum. Sonrası az buçuk gelsin morbid angel'lar gitsin cannibal corpse'lar tabi kısa bir süre ama death metal özelinde anlayabilsem de genel anlamda Brutal vokal le ilgili kafamı kurcalayan soru hep aynıdır; neden ki?