ösym'nin bahar dönemi için sınav ücretini 90 tl olarak belirlediği akademik lisansüstü eğitime giriş sınavı. lisansüstü basamağa adım atma hayali olan bir insan olarak başvurdum. ücretin çok fazla olduğu aşikar. sorular ayrı dert, stresi ayrı. bir de saçma sapan zam oranları söz konusu. tüm bunların karşılığının ne olduğu ise tartışılır.
soru sayıları, süresi, geçerli olduğu yıl gibi birçok konuda değişiklikler yapılan sınav. benim işim bitti diye düşünsem de belki de devamını getiririm diye girebilme ihtimalim olan sınav çünkü geçerlilik süresi üç yıldan beş yıla çıkarılmış. üç yılken pek işime yaramıyordu. eşit ağırlık öğrencileri sayısal öğrencileriyle aynı soruları çözüyordu. katsayı farkı da yok gibi bir şeydi. kendileri de bu adaletsizliği görmüş olacaklar ki sonunda akıl edip daha eşit hale getireceklerini söylemişler. sınava sözelden girerseniz zaten sayısal ve eşit ağırlık puanınızın arasında fark yok gibiydi. eşit ağırlık/sayısal olarak birine girdiğinizde sayısal ve eşit ağırlık puanlarında bu sefer çok az bir fark oluyordu sayısal iki katsayısı ile. bu adaletsizliği nasıl çözmüşler göreceğiz. yine eskiden dört bölümde ellişer soru varken kırka düşürülmüştü. son durumda sayısal 1 ve sayısal 2 gibi ayrımlar kalkarak sadece sayısal ve sözel olmak üzere iki alana ayrılmış sınav. üç saat sınava odaklanmak zorluyordu zaten. son girdiğim sınavda içim geçmişti resmen. yalnız olan yine eşit ağırlık okuyan gariplerime olacak gibi geliyor içimden ama belki sözel ve sayısal alanı yüzde elli etkileyecek şekilde alırlarsa bu sorunu çözmüş olabilirler. sanmıyorum tabii. çok sevinmeyin siz yine de :)
2005-2013 arasında yapilan sınavların tüm sorularının çalındığı ortaya çıkmış.
Yani turkiyedeki akademik kadroların çok büyük bir bölümü (27bin akademisyenin 20bini) için sınav sonucu şüpheli.
Bu vesileyle sınav sorularının çalınmasına göz yuman ve şaibeli sonuçlarla bir neslin hayatının gidişatının değişmesine yol açan chp yönetimini kınıyorum.
ösym tarafından, yüksek öğretim kurumlarında görev alacak akademik personel atamaları için yapılan ve açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı olan sınav. yılda 3 kez yapılır ve geçerlilik süresi 5 yıldır. tezsiz yüksek lisans programlarında ales puanı istenmez. yüksek lisans için istenen ales puanı (ya da ağırlığı) okuldan okula değişmekle beraber, doktora için alt sınır genellikle 80 puandır. sınava lisans programından mezun olmuş ya da mezun olabilecek durumda bulunanlar ile yurt dışında lisans eğitimi görmüş ve denklik belgesi olanlar başvuru yapabilir.
sınavda çıkan soruların çoğu mantık yürütülerek çözülecek türden olsa da, bazı konular için ön hazırlık gerekebilir. örneğin sayısal sınavlarında analitik geometri gibi alanlardan sorularla karşılaşabilirsiniz.
***
pazar günü ales-3 adlı, yılın 3. ve son oturumu yapılacak. kısmetse ben de gireceğim. şans dileyin (:
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı yılda 3 kez yapılan üniversitelere yüksek lisans başvurusunda dikkat edilen bir sınavdır. 50 türkçe 50 matematik sorusu ile toplam 100 soru bulunmaktadır. sınav süresi 150 dakikadır. sınavda çıkan konular ygs konularındandır en kötü 50 alınıyor bu sınavdan. üniversiteler yüksek lisans giriş şartlarını kendi belirliyor bu yüzden başvuracağınız üniversitenin notuna bakın. örneğin hacettepe 60 istiyorsa ankara üni 65 istiyor. kısaca yüksek lisans yapmak isteyen kişilerin girmesi gereken bir sınavdır. bunun yanında üniversiteler yds puanı da istiyor.
son olarak 2022 yılının ilk ales sınavı nisan ayında gerçekleşecek olup başvuruları başlamıştır sınav ücreti 185 tl'dir. girecek adaylara başarılar dilerim.