1. tam adı mustafa fevzi çakmak olan 12 Ocak 1876 doğum asker. 'nin, 'ten sonraki 2. ve son mareşalidir.
    #29321 kerem | 8 yıl önce (  6 yıl önce)
    0asker 
  2. türkiye cumhuriyetinin ilk genelkurmay başkanıdır.
    bugün ölümünün 67. sene-i devriyesi. (10 nisan 1950)
    #34808 fly | 8 yıl önce
    0asker 
  3. ANITKABİR'DE bulunan Kurtuluş Savaşı Müzesi Türk komutanları tabloları arasındaki en güzel tablo kendisinin tablosu diye düşündüğüm komutan.

    ibb.co/...
    #158952 kerem | 6 yıl önce (  6 yıl önce)
    0asker 
  4. "cemaat ve tarikatlar haçlıların anadolu'ya kurdukları ileri karakollarıdır.", diyen fevzi çakmak'ın ölüm yıldönümü bugündür.
    söz gerçekten ona ait değilse bile yakışmış kaldırmayacağım girdiden.
    huzur içinde uyu son mareşal, büyük komutan.
    #251876 migfer tokmakel | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    2asker 
  5. Atatürk'ün Özel Kalem Müdürü Hasan Rıza Soyak'ın anlattığına göre Atatürk, kendisinin halefi olarak Fevzi Çakmak'ı görmekteydi. "Şüphesiz ki, konuşma ve seçme hakkı TBMM'ye aittir ancak bu konudaki düşüncelerimi belirtmek isterim. Akla ilk olarak İsmet Paşa gelmektedir; kendisi bu ülkeye büyük katkılarda bulunmuştur. Ancak, bir nedenden dolayı kamuoyunun teveccühünü kazanamamış gibi görünüyor. Mareşal Fevzi Çakmak da ülkesine büyük katkılarda bulundu ve bununla birlikte herkesle de iyi geçinebilmekte. Üstlerinin düşüncelerini her zaman takdir etmiş ve kimse ile kavga içerisinde değil. Bu sebeplerle kendisi devletin başı için en uygun adaydır."

    Ref: Hasan Rıza Soyak, Atatürk'ten Hatıralar, Yapıkredi Yayınları, 2004, ISBN 975-08-0882-7, p. 717

    Şu yakın tarihimizi birileri doğru dürüst ve tarafsız yazsa, en çok bunun eksikliğini duyuyorum..
    #251900 alpali62 | 4 yıl önce
    0devlet adamı 
  6. atatürk'ün çok saygı duyduğu ve kurucu kadrodaki ekipte yaş olarak en büyük isim. kurucu kadro genelde atatürk de dahil olmak üzere 1881'lidir.(bkz: ) (bkz: ). Bazıları da 1882'lidir. (bkz: ) (bkz: ) (bkz: ) bu isimler arasında 1876'lı olarak en büyüktür. atatürk bir davet verdiği zaman eğer o davete icab edenler arasında fevzi çakmak olursa içkileri kaldırtırmış. evine geldiğinde aşağı inip kapıda karşılarmış.

    meclis ile askerlik arasında seçimi zor olmamış direkt olarak askerliği seçmiştir. çoğu kurucu kadro ismi meclise katılırken kendisi askeriyede kalmayı seçmiştir. kurucu kadro gibi yunanistan sınırlarında değil osmanlı'nın başkentinde doğmuştur. mezarı da bugün eyüp mezarlığında bulunmaktadır.
    #291959 humblesquirtle | 5 ay önce
    0asker, devlet adamı