ingilizce red (kırmızı), green (yeşil), blue (mavi) kelimelerine-renklerine; kısaltmasıyla söylersek "rgb"ye verilen addır.
türkçe "toplamsal renk sentezi", "toplamsal renk modeli" ya da "renk uzayı".
insan gözündeki koni hücrelerinin duyarlılık tablosu gözün mavi, yeşil ve kırmızı renge tepki verdiğini; ara renklerinse bu renklerin belli oranlarda karışımı ile oluştuğunu gösterir. yani, insan gözü için mavi, yeşil ve kırmızı ana renklerdir.
bu yüzden insan gözünü taklit eden dijital ürünler (renkli tarayıcılar, dijital kameralar, dijital video kayıt cihazları, dijital fotoğraf makineleri, telefon ekranları ve bilgisayar ya da televizyon monitörleri vb.) "toplamsal renk sentezi"ne (rgb'ye) göre tasarlanmıştır.
bu renk sistemi, tüm renkleri ve tonları oluştururken kırmızı, yeşil ve mavi'yi ana renkler olarak kabul eder. ana renklerin \%100 oranında bir araya gelmesiyle beyaz renk, \%0 oranında birleştirilmesiyle de siyah renk oluşur. bu üç ana rengin değişik oranlarda eklenmesiyle ise "additive colors" (toplamsal renk) oluşur.
Bilgisayar yazıcısından alınan renkli çıktıların bilgisayar ekranında gördüğünüz renklerde uyuşmamasının nedeni.
Ekranda beyaz rengi verebilmek için tüm ana renkleri son seviyesinde kullanmanız gerekir. Oysa kağıt beyazdır, ve beyaz rengi elde edebilmek için hiç boya kullanmamanız gerekir.
Ekranda siyah rengi gösterebilmek için ana renklerin hiç birini kullanmazsınız. Oysa kağıda en koyu renk olan siyah boyayı basmanız gerekir.
Benzer bir problem, renkli resimleri siyah beyaza çevirme konusunda da vardır ve bu iş için tek bir yöntem yoktur.
En basit yöntem, R, G ve B değerlerinin ortalamasını almaktır. Düşününce mantıklı gelir ama bu yöntemle elde edilen siyah beyaz resimlerde açıklamakta zorluk çekeceğiniz, "pek olmamış bu" diye tarif edebileceğiniz bir tatsızlık vardır.
Nedeni insan gözünün her renge aynı oranda duyarlı olmamasıdır, bu nedenle bir çok algoritma, yeşil ana rengin ağırlığı daha yüksek olacak şekilde ortalama alma yoluna gider. Bunun dışında da kullanılan bir çok yöntem vardır.