uluslarasi tarih yazimiyla yazdiginizda 3.14, yani pi sabitinin degerine denk gelen Mart ayinin 14. günüdür. türkçesi pek havali olmasa da ingilizce okunusu 'pay dey' kulaga hos geliyor.
ayrica yine ingilizce turta/pasta/kek anlamina gelen (bkz: pie) kelimesiyle de sestes oldugundan internette komikli seyler görmeniz cok mümkündür.
bir diger bilgi daha yazayim:
gecen sene bugün, 14.03.2018 tarihinde stephen hawking hayata gözlerini yummustur. yani ayni zamanda bilim dünyasinin dahilerinden sayilan bir bilimadaminin da enteresan ölüm yildönümüdür. bir bilimadami ölüm icin daha güzel bir gün secemezdi sanirim.
pi sayısı 3,14... olunca, bu da uluslararası tarih sisteminde 03/14 diye gösterilince, 3. ay da mart ayı olunca; her 14 mart günü dünya pi günü olarak kutlanır.
bu günde pi şeklinde yapılmış olan pastalar kesilir, pi sayısının virgülden sonraki ilk bilmem kaç basamağını ezberleyen ortaokul öğrencisi berkcan pasta kesilmeden önce ezberlediği yerleri sayar, berkcan'ın matematik öğretmeni gururla pastadan en büyük payı alır ve günün anlam ve önemi bitmiş olur.
ne zaman hortladığını anlamadığım dünya pi günü. bizim 14 mart tıp bayramı gününe denk gelmesinden kelli, 23 nisan tarihine denk getirilen türkçe olimpiyatları meselesi gibi şüphelendirmiştir. evet dünyada kutlanıyordur mesela (ne zamandır) ama bir uyanık da şu "dohturların günü de kaynasın eheheh" demiş olamaz mı? olabilir.
matematik pi sayısının anısına kutlanır diye bir tanım var vikipedi'de. öldü mü pi sayısı nedir yani?
evet evet 2009'da ilan edilmiş şimdi gördüm. peh diyorum sevgili dostlar, şahsımca sikko bir gündür.
ha okullarda kutlama adı altında pi sayısı şeklinde kurabiye falan istediler. deliye her gün bayram, yaptık aldı götürdü vs.... gitmeden babanı öp asıl, salla pi'yi bugün tıp bayramı dedim. ayrımcılık yapıyorsun dedi. çocukluk güzel kafa.