yaygın şekilde tüketilen, şişirilip kurutulmuş bağırsak içine baharatlı et kıyması doldurularak yapılan bir tür fermante et ürünüdür.
uzun raf ömrüne sahip bir tüketim malzemesidir. tamamıyla büyükbaş hayvan ve özellikle de dana eti ile yapılmış olanı daha makbul ve lezzetlidir. ancak ekonomik olarak satın alınmasını kolaylaştırmak üzere küçükbaş hayvan eti de sıkça karıştırılır.
Sucuk, başlıca ermenistan, bulgaristan ve türkiye'de tüketilen, genel olarak Balkanlar coğrafyasından Orta Asya'ya kadar yaygın şekilde tüketilen, şişirilip kurutulmuş bağırsak içine baharatlı et kıyması doldurularak yapılan bir tür fermente et ürünüdür. Uzun raf ömrüne sahip bir tüketim malzemesidir.
Sucukluk et yaşlı hayvan etidir. genç hayvandan sucuk yaparsanız tadı daha yavan olur. Benim favorim sırf manda eti ile yapılandır. Fakat bazı sucuk üreticileri %25 manda eti ve %75 sığır eti ile yapılanı daha lezzetli olur diye iddia etmektedir. Bu ürünün değişen baharat formülleri vardır. Her kasap aynı sucuğu yapmaz. Isıl işlemle yapılanı fırın şartlarında olgunlaştırıldığından üzerinde fermente yazan ve doğal iklimlendirme ile kurutulmuş olanı yenmelidir.
Ekmek arası müthiş olur. ateş gördüğü gibi pişer zaten. Hızlı bir mangal malzemesidir.
Bunu ilk kim yaptı acaba. Yapan adam kesin keyif pezevengi falandır. Yani eti akşam yemeğinde yiyorsun çok güzel, sonra bir şeyler yapıp onu sabaha da uyarlıyorsun ve yine bir o kadar güzel oluyor.
Çok aperitif Bir yiyecek. Akşam acıkmalarında da şakkadanak yapıp, lavaş ekmeğe dürülüp yenilebiliyor.
Yumurta ile birleştiğinde adeta kerem ile aslı, tahir ile zühre, safiye ile Faik gibi bir ikili olabiliyor. Ekmeği sucuğun ortasındaki yağa banıp damak orgazmı yaşayabiliyorsunuz.
Velhasılıkelam, güzel yiyecektir sucuk. Kediler bile sever. Hatta sucuklu yumurta yaptığımda arada onlara da veriyorum, yumurtanın yüzüne bile bakmadan sucukları seçip yiyip gidiyor eşşoleşşekler.
bundan yıllar önce "çocuklarımız istiyor alamıyoruz" diye reklam özdenetim kuruluna çok şikayet geldiği için reklamlarının sadece gece geç saatlerde yayınlanmasına izin verilen yiyecek. hala öyle mi bilmiyorum.
En güzeli, kamp ateşinde dala takılıp hemen bi ön arka pişirilip taze ekmeğin arasına konulup gömülenidir. Yanında su da gider, ayran da, gazlı içecekler de. Hatta biraz ileri gidip şarapla bile tüketebilirsiniz. Ama doğada olmak kaydıyla. Evde şarap içmenin ritüeli başkadır. Evet şarap özen gösterilmesi gereken bir içecektir.
"Ekmek, şarap, sen ve ben" dizesine "sucuğu" da eklersek belki daha çeşnili severiz birbirimizi.
orta asya'da at etinden yapılmışı makbul olan yiyecek. özellikle kırgızistan ve özbekistan'da yaygınca tüketilen at etinin kart ve kaslı olması (zaten göçebe yaşantısına göre atlar binek veya yüktür, iyice yaşlanmadan gıda olarak değerlendirilemezler), hayvan bağırsağına çemenle beraber doldurulup kurutulmuş halde tüketilmesine neden olmuştur. Yani orta asya'da sucuk istediğiniz zaman muhtemelen önünüze gelecek olan at etidir (bunu derste hocamız anlatmıştı, ayrıca orta asya mutfağına dair en önemli kaynak olan bahaeddin ögel'de de bu olay geçiyordu).
Ülkemizdeyse en sucuk gibi sucuk kasaplarda yapılan markasız sucuk diye düşünüyorum. haymana'da her kasap yapar mesela, dükkanların önünde kangallar asılı durur. Pandemi olmasa da gidip alsak*.
Sucuk dilimlenmeden önce merkezine kadar kesik atılır
Sonra yarım santim incelikte dilimlenir.
Tavaya yarım santim su koyulur. Yağ koyulmaz. Su buharlaşırken sucuk kendi yağını salacak.
Başlangıçta attığımız o kesik sayesinde sucuk dilimleri packman gibi görünecek.
Suyu daha fazla koyup sonra o suyu lavaboya dökmek gibi bir hata yapmayın çünkü daha fazla su hem sucuğun baharatını alır götürür hem de yağ donunca lavabo tıkanır.
Su burharlaştığında sucuk pişmiş olur, kendi yağı da biraz kızarmasını sağlar.
Bırakın yağ tavada kalsın. Sonra soğuyup donunca kağıt peçete ile alırsınız.
Eğer üstüne yumurta kıracsksanız yağın fazlasını kağıt bardağa dökün, soğuyup donunca çöpe atın.
ateşte pişirecekseniz kural mural yok, köz haline gelmesine de gerek yok. Bir iki dal parçası bile yaksanız olur. İki üç tane taş parçası arasına dalları koyup yakın. Çöp şişleri öncesinde 4-5 saat suda bekletmeniz iyi olur, yanmazlar.
Kangal sucuk ise önce 4 parçaya bölün. Sonra onları da ortadan ikiye kesin. Toplam 8 parça olacak.
Her parçaya iki çöp şiş geçirin. Tek çöp şiş onları tutmaz, şişte döner ya da Adana çöp şiş kullanın.
Ateş biraz azalsın yeter, köz olmasını beklemeyin dal yaktık közü uzun sürmez. Ateşte pişeceği için köşeleri biraz yanacak tadı öyle çıkar aldırmayın. Dal yaktığımız için is kokusu da baskın olacak.
Ekmeğiniz çeyrek ekmek olsun, tadı çeyrek ekmek ile çıkar. Yarım ekmek tat vermez. Yerken soğur, sucuk içinden düşer vs.
Akan yağları ekmeğe emdirin.
Her çeyrek ekmeğe bir parça. İçine ince dilimlenmiş kuru beyaz soğan çok yakışıyor. Sucuğun acısı yetmezse pul biber. Başka şeye gerek yok. Pul biberi yağ emdirilmiş ekmeğe ekin. O yağ acıyı da biberden çıkarıp damağınızın hizmetine sunsun.
Bu şekilde bir kangal sucuk ile iki kişi çatlayana kadar doyar. Dört kişi olursanız tadı damağınızda kalır en yakın zamanda tekrarlayalım dersiniz.
Max. Bir saatte sucuğu pişirip yiyip doymuş olursunuz.
Yanında ne içilire de siz karar verin. Yaz günüyse buz gibi Fermente malt içeceği olabilir. Kış günü karların üzerindeyse fermente üzüm suyu.
Salaş tarif verdik, aklınıza içecek olarak sarı kola geldiyse şaşırmam.