1. Divan edebiyatından bir tür olarak bahsetmek mümkündür. Nazım ve nesir karışık bir şekilde olabileceği gibi sadece nazım veya sadece nesir olarak da yazılmış olanlar mevcuttur. çok yaygın olarak kullanılan bir tür değildir.

    Kıyafetname; insanların dış görünüşlerinden yola çıkarak karakter tahlili yapmak ve bunu yazıya dökmek esasına dayanan bir türdür. dış görünüşten kasıt giyim kuşam dahil olmak üzere ruhu kaplayan bedenin tamamıdır. Kaş, Ağız, burun, ayak, kol… vücudun tüm detayları buna dahildir. kıyafetname yazmak için belli bi tecrübeye sahip olmak gerekir. onlarca, belki yüzlerce insanın bedensel detayları not alınarak karakter konusunda bir genellemeye varılmaya çalışılır.

    misal, kemerli burunlular çok sinirli ve tez canlıdır deyip uzak durulması yönünde tembihte bulunan bir kıyafetname kasidesini çürütmek çin pambık gibi bir kemerli burunlu bulup örnek gösterdiğinizde "ama bunların göt ölçüsü birbirini tutmuyor" tarzında bir durum ile karşılaşılabilir. yani anlayacağınız çok bilinmeyenli bir denklemdir.
    #268542 iskiski | 3 yıl önce (  3 yıl önce)
    0edebiyat terimi 
  2. Bir ülkenin veya bir dönemin giysilerini anlatan kitap.
    #268653 tdk | 3 yıl önce
    0edebiyat terimi 
  3. Yüze veya dış görünüşe bakılarak ruhsal durumu anlama bilgisinden söz eden kitap.
    #268654 tdk | 3 yıl önce
    0edebiyat terimi