< script type="text/javascript" src="/js/tr.js" >< /script>
şeklinde import edilebileceği gibi,
< script type="text/javascript">KOD < /script>
şeklinde de kullanılabilen kodlama dili.
tabi bu kodlar uzunsa import etmek her açıdan daha mantıklı. hele ki kulzos gibi 2000 satırsa. o 2000 satırda ne var arkadaş yaa.
kulzosla ilgili kısmını geçtiğimize göre biraz da farklı bilgiler verelim. node.js gibi farklı frameworkler ile kullanılarak her alanda işe yarayabilir. örneğin agar.io gibi bir site/oyun yapacaksanız çok güzel bir çözümdür, hem sunucu hem de kullanıcı tarafında gereken her şeyi yapabilirsiniz.
edit: yazdığım kodlar bi şekilde silinmiş :( ama olsun, zaten önemli bir şey yazmıyordu.
edit 2: kısmen düzelttim
tanım: temel anlamda basit olsun bizim olsun kavramıyla yola çıkıp web sitelerinin işlerliğini kazandıran gizli kahraman gibi arka planda çalışan programlama dilidir. vue.js, node.js gibi frameworkler sayesinde dünyamızı aydınlatmaktadır. iyi ki vardır.
istenilen tüm yazılımları tek bir dille yapmayı hayal edenler için biçilmiş kaftandır.
tanım biraz abartılı olsa da yazılım dünyasında "bir dil ne kadar esnek olabilir" cümlesini kanıtlayan iki dilden biridir. tek rakibi benim gözümde (bkz: python)dur
öğrenmesi çok basit olmamakla birlikte öğrenildiğinde yeni dünya düzeni gereği size çok büyük kapılar açabilecek programlama dilidir.
geçtiğimiz yıllarda hem back-end hem de front-end'i bağlayabilen kütüphaneler ve frameworklerinin oluşması ile vazgeçilmez bir dil haline gelmiştir. bir zamanlar sadece siteye efekt atmak için kullanılan javascript, artık devasa bir şekilde kullanılabilmekte; browser tabanında hemen her işlemi gerçekleştirebilmektedir.
adam akıllı javascript öğrenen insan, react, node, vue, angular gibi frameworkleri yahut runtime environmentleri de kolayca öğrenebilir; ki bu üç framework -yahut runtime environment- günümüz bilişim dünyasında en çok talep görenler arasındadır.
öğrenmesi başlangıçta da belirttiğim gibi pek kolay değildir, bol bol emek ister; emekleye emekleye öğrenmek gerekir. nankördür, sürekli pratik ister. kötüdür, olur olmadık yerde hiç ummayacağınız hatalar hasıl olabilir. ancak tüm bunların yanında bir o kadar eğlencelidir ve sizi her alanda geliştirir.
data science gibi alanlarda da kullanılmaya başlansa da pek verimli değildir, bu sebepten data science alanında çalışmak isteyenleri python'a doğru uğurlayabiliriz.
her gün yeni bir framework'ü çıkan absürd bir script. .net ilk çıktığında denize düşen yılana sarılır misali webforms ile beraber oh be kurtulduk derken ajax teknolojisi ile daha da dallanıp budaklanıp bu günlere gelmiştir, webforms da en ünlü anti-pattern'ler arasında yerini almıştır. çıkaran kişi son yıllarda kripto sektörüne girip brave browser çıkartmıştır, amaç reklam gelirlerini google gibi devlerden alıp kullanıcılara adil olarak bat coin üzerinden dağıtmaktır.
ciddi bir topluluğa sahip, native hali ile javascript motorları tarafından yorumlanan programlama dili. isminde java geçmesinden ve ekşi sözlükteki trollerden yanılmamak gerekir. kendisinin (bkz: java) programlama dili hiçbir alakası yoktur. kısaca java kaynak kodları bytecode denilen ara dile derleyip bu bytecode'ları jvm (bkz: jvm) denilen java virtual machine üzerinde koşturan bir yapıya sahipken javascript kaynak kodları tarayıcılarda gömülü olarak bulunan javascript motorları tarafından doğrudan yorumlanır. en önemli iki js motoru mozilla'nın tarayıcılarında kullandığı gecko (bkz: gecko) ve chromium projesinde (bkz: chromium) * bulunan v8'dir. javascript'in popüler olmasında en büyük etken front-end tarafında alternatifinin olmaması. döneminde popüler olan adobe flash ile web sitesi ön yüzü uçarlı kaçarlı animasyon ve oyunlar geliştirmek mümkündü. ancak asla tam bir javascript alternatifi değildi. zaten güvenlik açıkları nedeni * ile gücünü zamanla yitirip yok olup gitti.
javascript çok çirkin bir dildir. o kadar çirkin bir dildir ki framework'ler kütüphaneler ve super setler ile anca yazması zevkli hale gelen okunaklılığı artan bir biçime dönüşür. her ecmascript standartları ile daha güzel bir hale gelse de çirkindir işte bana ne. zaten bu kısım tamamen kendi görüşüm. kimisi vardır düz javascript yazmaktan keyif alır. olabilir renk, zevk..
bu dil ile back-end yazmak nodejs (bkz: nodejs) ile mümkün hale geldi. böylelikle tek dil öğrenerek başarılı web uygulamaları yapmak mümkün. bu durumu aslında normal karşılıyorum. çünkü bu dili sevmiyor olsam da client tarafına hapsedilmesini de doğru bulmuyorum. benim tilt olduğum şey javascript'in her yerde kullanılmaya çalışılması. bakıyorsunuz (bkz: gnome) 'un eklentileri javascript ile yazılıyor. masaüstü uygulamaları için hdd/ssd düşmanı (bkz: electronjs) kullanabiliyorsunuz. mobil uygulama için (bkz: react native) popüler. bu frameworklerin maliyet düşürdüğünü inkar edemem. ancak kur farkından dolayı cihazlarımızı değiştirmekte zorlandığımız şu günlerde native yazılan programların performansına hasret kaldık ülke olarak.
javascript yazma demiyorum hobi olarak yine yaz, ancak alışkanlık haline getirme..
kısaltması js olan programlama dili. sözlüğe ilk geldiğimde girdiğim girdi üzerinden 3 yıl 3 ay geçmiş, bu zamanda hem kulzos hem de javascript çok farklı bir hal almıştır. o zamanlar javascript ile geliştirilen angular daha bir kaç aylık, çoğu kişinin haberdar dahi olmadığı, o zamanlar çok da bir işe yaramayan bir framework iken şuanda ilerleyerek web uygulama tarafı için çok önemli bir hal almıştır. 3 yıl önce kulzos'un sayfa açılış hızları 10 saniyeleri buluyor iken benim yazılım ekibine dahil olmam ile birlikte şuanda mysql, php ve js'in çoğu avantajının kullanılması ile birlikte yarım saniyenin altına inmiş durumdadır. şuan kulzos'da alt yapıda docker kullanılmakta ve bir adet nodejs mikroservis eklenmiş bulunmaktadır.