1. (bkz: )
    #24951 Keltox | 8 yıl önce
    0genel terim 
  2. ingilizcede olmak fiilinin 1. tekil kişiye göre çekimlenmiş hali.
    #63569 la sagrada familia | 7 yıl önce
    0genel terim 
  3. Almanca'da çekim için konuluyordu galiba.
    Bunla ilgili komik bir video da vardı.
    Hoca anlatıyor anlatıyor en son "napıyormuşuz am'ımızı koyuyormuşuz." Diyordu.
    1genel terim 
  4. Açılımı Ante Meridiem olan İngilizcede öğleden önceki saatleri belirtirken kullanılan kısaltmadır
    #195863 livefastdiequick | 5 yıl önce
    0genel terim 
  5. latince "ante meridiem" söz öbeğinin kısaltılmış hali. türkçe karşılığı "öğleden önce" demektir, günün ilk 12 saatlik bölümünü ifade eder.
    #196137 ehli vukuf | 5 yıl önce
    0genel terim 
  6. almanca'da preposition'dur. genellikle günler icin kullanilir.
    #196647 amazona | 5 yıl önce
    0genel terim 
  7. Ayni zamanda "ogleden once" anlaminda kullanilan latince kokenli kisaltma.

    (bkz: )

    Ogleden sonra anlamina gelen pm icin de,

    (bkz: )
    #196660 ego sum deus | 5 yıl önce
    0genel terim 
  8. ante meridiem'in kısaltmasıdır. Latince "öğleden önce anlamına gelir. Gün 12 saat olarak ikiye bölündüğünde öğleden önceki saatlerin önünde veya ardında kısaltma olarak kullanılır. örneğin: 5 am.
    #197483 dr sleep | 5 yıl önce
    0genel terim 
  9. aynı zamanda ingilizcede latince kökenli bir kelime olarak ante meridiem olarak bilinir, kabaca çevirisi öğleden öncedir. amerikan dizilerinde duyduğumuz (ben en azından daha çok oralardan duydum, ingiliz dizilerini ve saat sistemlerini bilemeyeceğim) 10 AM, 10 PM muhabbetlerindeki AM idir kendileri. onlar büyük harflerle yazıyor tabii bu kelimeyi. bizdeki gibi 24 saatlik dilimden ziyade 12 saatlik dilim kullandıklarından böyledir. aslında biz bile 24 saat kullansak da 15.30 değil de 3.30 diyoruz mesela ya da 8 dediğimizde akşam sabah belirtiyoruz. ha tabii öbür türlü kullanan varsa da bilemem, şimdiye kadar denk gelmedim pek, ergenken marjinalliğine öyle yaptığım oluyordu ama yalan olmasın şimdi (swh). yani, resmi olarak kullanılmasa bile, halk arasında bizde de kullanılıyor denebilir o açıdan bu tip bir sistemin benzeri.
    #198237 edwardvanhohenheim | 5 yıl önce
    0genel terim 
  10. romence'de (sahip olmak (ingilizce'deki " to have" gibi)) fiilinin birinci tekil şahıs için çekimi.

    romence'de özne kullanmak zorunlu olmadığı için (fiil çekimlerinden özne anlaşılıyor) "eu am" yerine sadece "am" ile başlayan cümle kurabilirsiniz. "am carte" gibi mesela.
    3genel terim 
  11. arapça'da liderlik etmek anlamına gelen gelime.

    belki 'daki "am" bununla ilgilidir.

    urduca'daki "am" ise giysisiz, çıplak gibi anlama geliyor.

    yine "divan-ı am"ın işleyişine baktığımızda bununla da ilgili olabilir gibi duruyor. eskiden soyunmak tamamen, çırılçıplak soyunmak değil de saltanat giysilerinden arınmak olarak da kullanılıyormuş. mesela davut'un 'nı görünce soyunmasının böyle bir soyunma olduğu söylenilir bazı teologlar tarafından.
    #280026 bachophile | 3 yıl önce
    0genel terim