"harabat" adlı divan şiiri antolojisinde divan edebiyatını överken "şiir ve inşa" adlı makalesinde halk edebiyatını övmüştür. böylece, yaşadığı dönemde, tutarsız davrandığı gerekçesi ile eleştirilmiştir. "harabat" adlı antolojisine eleştiri olarak yazılan "tahrib-i harabat"ı namık kemal yazmıştır. böylece de batılı anlamdaki ilk eleştiri yapıtının oluşmasına vesile olmuştur.
tanzimat dönemi edebiyatı'nın önemli temsilcilerindendir. aruz vezninin yanı sıra kısmen hece ile yazdığı şiirleri de mevcuttur. şiir ve inşa adlı makalede hal edebiyatını övmüş, halk edebiyatına yönelinmesi gerektiğinden bahsederek sanatın geniş çevelere yayılmasını savunmuştur ancak bir süre sonra bu fikrinden vazgeçtiğini harabat adlı antolojinin ön sözünde görmekteyiz. harabat'ta halk edebiyatının ehvenliğine vurgu yaparak divan edebiyatının nice yüksek bir zevk ürünü olduğuna vurgu yapar. öyle olunca namık kemal ile araları da açılır tabi.
eserlerine gelince; terkib-i bend ve terci-i bendleri dikkat çekmiştir. tüm şiirlerini eşar-ı ziya ve külliyat-ı ziya paşa adlı kitapta toplamıştır.