"ubasute, antik dönemde japonya'nın kuzeyinde var olduğu söylenen bir gelenek. kelime japonca'da "yaşlı kadını terk etmek" anlamına geliyor. bu geleneğe göre artık yatalak olan veya iyileşemeyecek derecede hasta olan anne-babalar evlatları tarafından uzak bir dağ başına veya ıssız bir yere terk ediliyor.
yaşlı ana-baba birkaç gün içinde soğuktan, açlıktan veya vahşi hayvanların saldırısından ölüyor. böylece çocuklarına yük olmaktan kurtuluyorlar. kodansha japon ansiklopedisi'ne göre 'ubasute'nin yaygın bir gelenek olduğu ve gerçekten tatbik edildiği kuşkulu.
...gerçek ya da efsane olsun bu gelenek japon folkloründe ve edebiyatında yer etmiş durumda. bir budist destanında, oğlunun sırtında dağa götürülen yaşlı anne, kollarını açarak küçük dalları koparır ve onları arkasına serpiştirir. oğlunun geri dönüş yolunu bunları izleyerek bulması için.
...bu gelenekte her şeyin rıza ile yapıldığını görüyoruz. yani dağda ölüme terk edilen ana da onu götüren oğlu da bunu kabullenmiştir. bir anlamda, evlatlarının dirlik ve düzeni için analar kendilerini kurban etmektedirler."