kaş; hâre. bezemecilerin, türlü renk ve desende yaptıkları bir tür su kâğıdı. kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
kâğıt süslemeciliğinde kitre, kola gibi yapıştırıcılarla yoğunlaştırılmış su üzerine, neft yağı ile sulandırılmış yağlı boya damlatılarak yapılan ve kâğıda geçirilen süs.
osmanlı döneminde ağırlıklı olarak kitap ciltlerinin kapak içlerinde kullanılmış olan geleneksel sanat. kökü arapçada bulut anlamına gelen ebr kelimesidir. şimdilerde çerçeveleyip duvara asma modası çıktı. ebru deyip geçmemek lazım. geleneksel desenlerinin her birinin ismi vardır. battalı, taraklısı, bülbül gözü. hepsi burada:www.ebrusitesi.com/...
çinliler tarafından icat edilmiş kağıt renklendirme tekniği. 10. yüzyıl civarı bir takım metinlerde nasıl yapıldığı anlatılıyor. her çin icadı gibi ebru da ipek yolu üzerinden batıya doğru yolculuk etmeye başlıyor. orta asyadan iran'a oradan osmanlı'ya en sonunda da 16. yüzyılda batı dünyasına ulaşıyor. adamların matbaaları var. hemen nasıl yapılır kitapları yazmaya başlıyorlar. hızla yaygınlaşıyor. batıda marbling olarak isimlendiriliyor teknik. doğu dünyası ebruyu kitap ciltlemekte kullanıyor, batı ise kitap ciltlemenin ötesinde sandıkların, çekmecelerin iç yüzeylerini kaplamakta da kullanıyor.