1. alfabemizin 1. harfidir.
    #21093 thedirector | 8 yıl önce
    0harf 
  2. Öküz başından esinlenilerek ortaya çıkan harf. Neredeyse tüm alfabelerde ilktir.
    Fenikelilerde öküze aleph (alef) denir. Öküz başının ters duruşuna benzer büyük a hari. Çoğu dile olduğu gibi A şeklinde geçmiştir ilk harf olan bu harf. Arapçada ise elif ilk harftir. (alef'e benziyor ama arapçaya hakim değilim yanlış bilgi vermeyeyim)
    #141151 j | 6 yıl önce
    0harf 
  3. Fizikte ivmeyi ifade eden harf.
    #263122 tematik seviselim mi | 4 yıl önce
    0harf 
  4. 'de her şeyin kökeni olduğuna inanılan ses/harf.

    (bkz: )

    (bkz: )
    0harf 
  5. 'ni temel alan alfabelerin genelde ilk harfi olan harf. fonetik karşılığı ise dilden dile değişmekte.

    harfin orijinal latince karşılığı /ɑː/ olarak telaffuz ediliyor. bu da bizim dilimizdekiyle aynı okunuş.

    tabii ingilizce'de, çoğu zaman standart bir okunuş olmadığı için; /æ/, /eɪ/ şeklinde de okunabiliyor.
    #279740 bachophile | 3 yıl önce
    0harf 
  6. ni temel alan bütün alfabelerin ilk harfidir. latin alfabesi fenike alfabesinden temellenen alfabelerden yalnızca biridir. daha geniş çerçeveden baktığımızda akdeniz havzasında yerleşik neredeyse bütün kavimlerin alfabelerinde başta fenike alfabesinde alef olarak adlandırılan a harfinin yer aldığı görülür. arap, ibrani, kiril alfabeleri de buna dahildir.

    kimi zaman fetih yapmak için büyük ordular gerekmiyor. her işaretin bir sesi temsil ettiği bir alfabe yapıyorsun yalnızca. ve öyle bir ticari güce sahipsin ki seninle alışveriş yapmak isteyen her kültür bunu bir şekilde öğrenmek ve kendi diline uyarlamak ihtiyacı hissediyor. binlerce yıl sonra insanlığın yarısına yakını senin alfabenden türemiş alfabelerle iletişim kuruyor.
    #279749 laedri | 3 yıl önce
    0harf