personal home page'in kısaltması. ilk kez 1995 yılında ortaya çıkmış olup günümüzde mevcut pek çok web sitesi özgür bir yazılım olan php'yi kullanır. kulzos ve öncesinde meta sözlük, takdir ettiğimiz bir sözlükümsü olan youreads ve daha pek çok site bu sitelere örnek verilebilir.
php, sunucu tarafında çalışan bir dil olup bu işlem sonrası üretilen web sayfasını istemciye gönderir.
daha anlaşılabilir bir şekilde bir örnekle anlatmak için biraz tarihsel bilgi vereyim. php, asp gibi sunucu tarafında çalışan yazılımlar var olmadan önce web siteleri html dosyalarından ibaret idi. eğer o günlerde olsaydık, kulzos yazarlarının profil sayfalarını her bir yazar için ayrı ayrı oluşturmamız gerekirdi. atıyorum, 5,000 tane yazar mı var, 5,000 tane html dosyası oluşturmalıydık. hadi bunu bir şekilde yaptık diyelim, bir de bunların her birindeki istatiski verileri durmaksızın güncellememiz gerekirdi. (aslında php, asp ve benzerleri olmasaydı sözlük olmazdı ya neyse işte) ama şu an gerçekleşen iş basitçe şu. profili görüntülemek için tek bir php uzantılı dosya var. bu dosyada yer alan komutlar, tüm verilerin tutulduğu veritabanından hangi yazarın profil bilgileri ve istatistikleri isteniyorsa, onları buluyor, bir html sayfası haline dönüştürüyor ve görmek isteyen kişiye gösteriyor. yani, başta attığımız rakam olan 5,000 tane dosya yerine ve bunları an ve an güncelleme zorunluluğu yerine, tek bir dosya güncel bilgiye erişip, bu bilgiyi isteyen kişiye sunuyor.
php güzeldir. asp'de güzeldir. ama php ücretsiz bir yazılım olması nedeniyle daha güzeldir.
örnek:
< ?
echo "merhaba dünya";
? >
not: < ile ? arasında boşluk bırakılmaz ancak boşluk bırakmadan buraya bunu yazmam olası değil.
sanıyorum kulzos'un yazıldığı yazılım dili. Türkiye'de bir çok kişi pabucunu dama atılıyor olsa da çok kullanışlı bir dildir. laravel gibi frameworkler ile taş atılan dillerden neredeyse hiç bir eksikliği kalmıyor. basit kısmını öğrenmesi oldukça kolaydır ancak fonksiyonlar, class lar devreye girince kafa karıştırabilir. phpstorm gibi ücretli ideler bu konuda yardımcı olabilir. ayrıca github ve bir çok açık kaynak yerde, aradığınız bir çok koda ulaşabilirsiniz.
Baştaki P harfi kafa karıştırıcı olabilir diyor sitesinde. çünkü kısaltmanın ilk harfi kısaltmanın kendisi. Bu tip kısaltmalara rekürsif kısaltma deniyor.
Yazmaktan zevk aldığım web için back-end yazmaya yarayan öğrenmesi kolay bir scripting dili. bu dilden ekmek yiyecek hale gelmek için kısmen kapsamlı bir proje üzerinde kaynak * harcıyorum. ancak ilerledikçe anlıyorum ki hızlı iş üretmek için bu dil ile geliştirilmiş frameworkleri kullanmak daha mantıklı. Tabi back-end'in mantığını anlamak istiyorsanız framework'lerden önce mutlaka bu dil ile küçük çaplı da olsa bir şeyler geliştirmelisiniz.
(bkz: laravel ) (bkz: symphony)
düzenleme: * vermem gereken yerde bkz vermişim
Web programlamadan hep uzak durdum. Hep masaüstü, hep Microsoft. Web için de gözüme blazor kestirmiştim.
Fakat o kaçınılmaz an geldi, oturduğum sitede yönetim toplantısı yapıldı ve "yav bir Web sitemiz olsa, girsek borcumuzu görsek" dediler.
Bu işlerden anlar diye beni yazdılar deftere. Araştırdım baktım hazır takip uygulamaları var.
Lanet olsun, parasını pulunu masrafını geçtim aşırı karmaşık. Bu ne arkadaş, böyle program mı yazılır. Onu ekle bunu ekle oradan duyuru çıksın buradan iban görünsün derken kullanılamaz programlar olmuş.
Arkadaş, işin oluru belli. Kullanıcı adı şifre gir, karşına çıkan ilk ekranda kocaman rakamlarla borcunu gör.