türkiye'ye nobel ötürü getirmesine rağmen toplum tarafından 1-2 ayda unutulan bilim insanı kimya alanında nobel ödülü almanın fizik mi aldı diye küçümsendiği ile karşı karşıya gelmiştim ve bu insan daha önceden ışık yılı nedir diye sorduğumda anlamsız bir bakkış içinde "ışık" diyip kalmıştı... toplumun sindirdiği değerinin yüzde birini bile göremeyen ama yinede çok mütevazi olan takdire şayen bilim insanı böyle hoş bir kişiliğe sahip bir bilim insanını bırakın insan bulmak bile zordur kanımca türkiyeden çıkan 21. yüzyılın ilk kahramanıdır.
nobel kazanmasını sağlayan çalışma, basit olarak kanser tedavisi sırasında (kemoterapi, ilaç vb) hasar gören kanserli hücrelerin, vücudun kendisi tarafından onarılmasını engellemek, yavaşlatmakve bu sayede tedavinin etkisini güçlendirmek ile ilgili yanlış bilmiyorsam.
temelde, kanser tedavisi sırasında dışarıdan müdahale ile kanserli hücreler öldürülmeye çalışılırken, vücutta bu hücreleri yenilemeye çalışıyor. hocanın keşfide bu noktada devreye giriyor sanırım; bu yenilenmenin en yavaş olduğu zaman diliminde (düşük dozda dahi) verilebilecek tedavinin etkisi de yükselecektir.
çok basit ama çok mantıklı.
meral tamer 'in kendisi hakkında sonunu "nobel 'i de alır mı?" diye bağladığı 2007 tarihli yazısı
Nobel ödüllü Türk bilim insanı. Aziz Sancar öncülüğünde yürütülen çalışmayla, sigaranın DNA'ya verdiği zararın yüksek çözünürlükte haritası çıkarıldı. Sigaranın DNA'ya zarar verdiği ve akciğer kanserine neden olduğu bilim insanlarınca biliniyor ancak ABD'de Kuzey Carolina Üniversitesinde Sancar öncülüğündeki bilim insanları, sigaranın DNA'ya nasıl zarar verdiğini ortaya koyan bir çalışmaya imza attı. Yaptığı açıklamada, yürüttükleri çalışmanın sigara içmenin sağlığa ne kadar zararlı olabileceği konusundaki farkındalığın artmasına yardımcı olması, DNA'daki hasarın onarılması ve ilaç geliştirilmesi açısından önemli olduğunu ifade etti. Bu tür haritaların sigara kaynaklı kanserlerin nasıl ortaya çıktığının, bazı kişilerin neden kansere karşı daha savunmasız ya da dirençli olduğunun ve kanserin nasıl önleneceğin anlaşılmasına yardımcı olacağını belirten Sancar, sigara içmenin zararlarına ilişkin böylesine kesin kanıtlar sağlanmasının, sigara içenlerin bu kötü alışkanlığı bırakmasına da yardımcı olmasını umut ettiğini kaydetti.
Buraya kadar herşey normal de, bizim ülkede şu an daha önemli bir gündem var, arda milli takımı bıraktı, katar'a uygulanan ambargoya çok üzülüyoruz, damatlar grubu var onların hapisten çıkması lazım falan, bizim bu tarz şeylere ayıracak vaktimiz yok, isviçre, isveç falan düşünsün DNA haritasını falan.
türkiye'ye nobel ödülü getirmemiş bilim insanıdır. nobel ödülünü amerika'ya getirmiştir. mardin'de doğması ya da istanbul üniversitesi tıp fakültesini bitirmiş olması onun bu ödülü türkiye'ye getirdiği anlamına gelmez. bugün istanbul üniversitesi bizim nobel ödüllü bilim adamımız var diyemez bunu diyemediğimiz sürece o ödül daha türkiye'ye gelmemiştir. O 1974'te türkiye'de bilim yok diye başka ülkelere kaptırdığımız bilim adamlarından bir tanesidir. Hala daha kaptırmaya devam ediyoruz. Kendi ellerimizle yetiştirdiğimiz değerli beyinler yavaş yavaş kayıyor ellerimizden. Ortada fiilen açılmamış bir savaş var ve biz bunu kaybediyoruz. . Ve aziz sancar bu savaşta kaybettiğimiz en büyük cephedir.