jean jacques rousseau 'nun aksine, john locke, evrensel hukukun üstünlüğünü savunmuştur. ona göre, bir devletin meşruluğu, onun evrensel hukuka ne derece uygun olduğu ve adalete ne kadar yöneldiği ile doğru orantılıdır. milli iradenin ne dediği değildir her zaman önemli olan. zira, milli irade de, halkın çoğunluğu da yanılabilir, ki yanılmıştır da çoğu zaman. işte, bu milli iradeyi yanılmaz kabul edersek yanlışa düşeriz. önemli olan evrensel hukuk ve adalettir demiştir locke. locke'a göre milli iradenin, evrensel hukuka aykırı düştüğü ve adalete yönelmediği zamanlarda meşruiyeti yoktur, o dönemlerde milli irade, ayak takımının despotizmidir.
locke, rousseau'ya nazaran, kuvvetler birliğini değil, kuvvetler ayrılığını yani karşılıklı denetimin varlığını savunur, gücün tek kişide toplanmaması gerektiğini söyler.
günümüz demokrasi anlayışına çok daha uygun ve makul olanı da kanaatimce budur.
-devletin meşruiyeti yurttaşların özgürlüğünü ve mülkiyeti korumasına dayalıdır, -yurttaş gerektiğinde devletin gücüne direnme hakkına sahiptir görüşlerinin sahibi, 1776 abd anayasasını büyük ölçüde etkileyen liberalizmin babası.
kendisi mülkiyet fikrini insanın benliğiyle ilişkilendirerek başta liberalizm olmak üzere bir çok ideolojinin fikir babası olmuştur. mülkiyetin en temeli insanın kendi vücudunda başlar, onun üzerinde başkasının hakkı yoktur. doğal olarak eylemlerin özgürlüğünü insanın kendine verdiği gibi, sorumluluklarını da kendisine vermiştir. bilgisinin kaynağına herhangi bir apriori öge koymadığı için de insan her sorumluluğu bilincine varmak için tecrübe edecektir. doğal olarak herkesin zihnini çalıştırmasını isteyen aydınlanma filozoflarının en önemlilerinden olmuştur.