hakkında, hiç yoktan gündemi takip edebiliyoruz diyeceğim ama artık o da pek kalmadı sanki. eskiden daha kapsamlıydı gündem ile ilgili başlıklar fakat şimdilerde zaten herkesin haberdar olduğu şeyler gündeme taşınıyor ve onlar hakkında bir sürü ezberden yorum yapılıyor.
bugün canım çekti bi menemen yapayım dedim. Kışlık olarak hazırladığımız kavanozlardan birisini açtım. Görüntüsü doğallığını kaybetmişti. Dedim ki hanım şuna bir bakar mısın. Baktı bu ekşi, bozulmuş dedi.
benim için her daim çok özel bir yere sahip olacak eski yuvam.
ekşi sözlükte son yazdığım başlık kulzos oldu. orada yeni bir entry daha gireceğime ise pek ihtimal vermiyorum. çok güzel bir yerdi ekşi sözlük takriben 14-15 sene önce. umarım burası da eski ekşi sözlük kadar güzel olacak.
çaylakken bende olan yazma hissinin yazar olmamla birlikte uçup gittiği mecra ki bu da meta sözlük'ün kapanmasıyla yakın vakitlere tekabül etmekte. gözümde büyüttüğüm ekşi sözlük nedense mesaj kutuma gelen mesajlardan ibaretmiş gibi.
sevemedim.
Nerde o eski bayramlar söyleminin sözlük camiasındaki karşılığı. Kişiler ve olaylar bu kadar değişmişken 'eskisi gibi' özlemi anlamsız, sonuç vermeyecek bir temenni sadece.
girdilerimi alıp aktarım için kulzos veritabanına attığımızdan beri vakti zamanında bünyesinde yazarken bildiğin troll olduğumu anladığım sözlük. çünkü aktaracak girdi bulmakta zorlanıyorum. aktardıklarımda bire bir başlık ve girdi olmuyor genelde.
elbet hep öyle değildim. ekşi sözlüğün bozulmasının beni de bozduğunu fark ettim. kulzos'da, meta ile çıktığımız yolculuğun devamında, tersini başarmak dileğiyle.
'büyük başarısızlıklar sözkonusu merhaba. ekşi sözlük'te bizim test etmeyi unuttuğumuz ya da biliyor olsak bile düzeltmeye vakit ayıramadığımız bir şey yapmayı başardınız. bu yaşadığınız problemi kenara köşeye kaydettik ve ilgileneceğiz. bu arada siz ana sayfaya dönerseniz oradan hiçbir şey olmamış gibi devam etmeyi deneyebilirisiniz. eğer ana sayfa da yamulduysa sıçtık. çaktırmayın.'
sistem çökmüştür. hangi sistem? hangisinin çöktüğü bugün yarın netleşir herhalde. hangisi olduğu konusundan ikilemde kalmamın sebebi ise ekşinin memleketin ortalaması olduğunun düşünmem. eskisi gibi değil diyoruz ve bundan şikayet ediyoruz. evet değil. evrildiği şey ise tarafsız ve herkese açık bir mecra olmasıydı. bu haline dahi tahammül edilememesi sonucu bir sistem sorunu ile karşı karşıya isek o sistem çökmüştür. geçmiş olsun.
muhtemelen bugün teknik bir sorun yaşamaktadır. nitekim bir tane noktalı virgül unuttum diye test ortamı anamı ağlattı bugün. koskoca ekşi sözlük'te de sorunlar olabilir elbet. kısa sürede çözüleceğini sanıyorum.
debe'yi kaldiracaklarmis. iyice kakasi cikmisti zaten sansur geldigi zaman. yazarlara sormadan kafalarina gore her seyi yok ettiler. sadece rezalet basliklari acmak icin ideal bir yer oldu benim icin. lagim medyasi yuzunden bakardim eskiden ama reddit denen sey var. pop up ekleyecekler neredeyse para icin sozluge.
eskiden bişeyler öğrenmek için ilk başvurduğum kaynaklardan biri olan ama popülerleştikçe bu özelliğini yitirmiş sözlük. artık bişeyler öğrenmek için değil de gündemi takip etmek için girer oldum. kim kiminle ne yapmış, akşam hangi maç var, başbakan bugün ne demiş, muhalefet neler yapmış, hangi köşe yazarı ne demiş. gazete okuma ekşi sözlük oku, gündemi böyle takip et; ehi ehi.. bi de girip birilerine çemkirip çıkıyorum, rahatlatıyo. sözlük değil, içini dökme mecraı
Yazarı olduğum bir diğer platform. Son dönemde fazlasıyla terör sevici ve boş yazarlar ile dolmuştur ve eski havasından geriye pek bir şey kalmamıştır.
2-3 kelimelik, sırf iş olsun diye, düşünmeden yazdığım entrylerin iki hatta üç basamaklı beğeniler aldığı, hatta ekşi şeylere girdiği, emek harcayıp dakikalarca yazdığım entrylerinse beğeni bir yana tepki aldığı sözlük. 9gag gibi yani...
bir zamanlar gerçekten de kutsal bilgi kaynağı olan sözlüktür.
yılın kaç olduğunu hatırlamıyorum ama büyük ihtimalle 2004 sonrası. adsl teknolojisine geçince internet üzerinde daha çok site keşfetmeye başlıyorum. bilgisayar konusunda bir şeyler öğrenmem de bu döneme rast geliyor. kendi kendime programlama dili öğrenmeye çalışıyorum, bazı matematik problemlerini python kullanarak çözmeye çalışıyorum falan... o dönemde keşfediyorum ekşi sözlük'ü. yazarların yazdıklarından epey bir şey öğrenmişimdir o dönem. bir de bilgisayar ile haşır neşir olan yazarların daha bir fazla olduğu bir dönemdi o dönem sanırım.
mesela ruby dili hakkında "ne ola ki bu böyle?" diye merak edip ekşi sözlük'e bakmıştım, oradaki yazarların tecrübeleri sayesinde dil hakkında birkaç şey öğrenebilmiştim.
elbette yine goygoy dönüyordu ortada ama şimdiki kadar değildi. ekşi sözlük okuyarak genel kültür arttırmak mümkündü.
lakin daha sonra ne olduysa saçma sapan başlıkların, kendi egolarını tatmin etmek isteyen insanların mekanı oldu birden bire. henüz düne kadar da sırf alışkanlıktan giriyordum ama artık yeter dedim. ne faydası vardı ki bana o saçma başlıkları okumanın? vakit kaybı sadece...
şimdi de bomboş araziye geldim. çok mu iyi oldu sanki? bilemem... zaman gösterecek... ama en azından insanlarla paylaşmak istediğim ama çevremden ötürü paylaşamadığım şeyleri (çevremdeki insanların çoğunun ilgi alanı benimle ortak değil) burada yazarım. ama en azından o saçma sapan girdileri görmem diye umut ediyorum. bakalım nasıl olacak...
10 yıldır yazarı olduğum fakat son aylarda kutsal bilgi kaynağı olma özelliğini yitirmiş platformdur.
gerek girilen başlıklar gerek entryler olsun herkes inci sözlük ortamı gibi birbirini ezmeye ve popüler olmaya çalışıyor. gerçekten uğraşıp bilgi dolu kaliteli entry giren yazarlar pek umursanmıyor artık.
ayrıca an itibariyle 27.05.2017 tarihine kadar haksız sansür uygulanan belirli başlıklar dışında diğerlerine yazmama eylemi başlatmış bulunmaktadırlar.
bilmediğim bir terim, ilk defa duyduğum bir kelime, merak ettiğim bir film olduğunda bilgi almak için kullandığım bilgi kaynağı. Bunun dışında normal zamanlarda da girer bakarım tabi ne olmuş ne bitmiş diye.
Son dönemlerde yapmış olduğu haksız sansür, entry silme, yazar uçurma gibi hareketlerle eskisi gibi değildir. Koru hastanesi rezaletinden sonra yapılanlar çok acı. Eksi sözlük bitmiş.