1. ismi, İspanyolca'da tres=üç ve leches=süt kelimelerinin birleşiminden oluşan, adından da anlaşılacağı üzere üç farklı süt kullanılmasıyla hazırlanan güzel pratik tatlı.

    farklı farklı misafirlere çoğu kez yaptım. hepsi ilk başta "bu çok fazla, ay ben diyetteyim, yok bana dokunur" diye ön yargıyla yaklaşıp genellikle ikinci tabağı istediler. orijinali nasıldır bilmem; ama ev yapımı gerçekten lezzetli oluyor.

    bazı pastaneler kendilerince değişiklik yaratmaya çalışarak tuhaf tuhaf meyveli soslar hazırlayıp güzelim tatlının tadını bozabiliyorlar. gel gör ki sosun verdiği lezzet hiçbirinde yok, nefis.
    #18944 carmen | 8 yıl önce
    0tatlı 
  2. lezzetli bir balkan tatlısı.
    #18952 thedirector | 8 yıl önce
    0tatlı 
  3. buna traliçe de diyorlar, yanlış yapıyorlar
    #31443 morgase | 8 yıl önce
    0tatlı 
  4. Ülkemizde birden bire türemiş tuhaf tatlı. Birtek ben mi sevmiyorum ya ? Baklava varken kadayıf varken. O ne la öyle sute bandirilmis sünger gibi birşey.
    #40845 mantarpanoraptiyesi | 8 yıl önce
    0tatlı 
  5. Balkan tatlısı derler ama orijinali güney Amerika'dir. Biz tatlıyı balkanlardan gördüğümüz için oradan zannediyoruz.

    Hikayesi şöyle, bakanlarda da bir ara bizde olduğu gibi latin dizileri çok popüler oluyor. O kadar ki hayatın her yerinde dizilerin etkisi hissediliyor. İşte bu dizilerden öğreniyor balkan vatandaşları trileceyi. Biz de gidip balkanlardan öğreniyoruz.
    #61333 11001 | 7 yıl önce
    0tatlı 
  6. tatlı diyorlar ama esasında ıslak kektir. çay saatinde yenilesi bir şey kendisi.
    #61334 laedri | 7 yıl önce
    3tatlı 
  7. Hastası olduğum şey. Seks mi trileçe mi deseler depend on my sugar crisis derim.
    ...
    Yok lan seks derim şaka şaka :D
    4tatlı 
  8. Hayatımda ilk defa bir iki ay önce yediğim tatlı. Garip olan ismini bile daha önce hiç duymamıştım:)
    #61386 adar | 7 yıl önce
    0tatlı 
  9. ispanyolca tresleches, yani üç süt. ancak sanıldığı gibi üç farklı hayvanın sütü değil, sütün üç farklı halinin kullanılmasıyla yapılıyor. orijinal tarif çok daha uğraştırıcı olduğu için hiç denemedim açıkçası, ancak bizim mutfaklarda görmeye daha alışık olduğumuz halinin tarifini verebilirim.

    öncelikle bu tatlı için 3 farklı aşamamız ve 3 farklı tarifimiz var aslında; öncelikle kek, sonra onu ıslattığımız sütlü şerbet ve üstündeki sos.
    hepsini tek tek anlatacağım.

    öncelikle kek için malzemeler:
    5 yumurta
    10 yemek kaşığı şeker
    1 su bardağı sıvı yağ
    1 paket kabartma tozu
    10 yemek kaşığı un
    5 yemek kaşığı irmik
    bir çimdik tuz
    ve genelde vanilya da katılır ama ben katmıyorum.

    şimdiii...
    keke başlarken iki seçeneğiniz mevcut, yumurta ve şekeri beraber iyice kıvam alana kadar çırpabilirsiniz direkt. ya da sarısını beyazından ayırıp daha çok kabarmasını sağlayabilirsiniz.
    ilk seçenekte bildiğim kadarıyla çok bir espri yok, sadece iyice kabarıp kıvam alana kadar çırpmanız gerekli, böyle açık turuncu ve kabarık hamurumsu bir kıvam elde ediyorsunuz.
    ikinci seçenek içinse önce sarıları ve beyazları farklı kaplara ayırın. çok iyi ayırmaya özen gösterin çünkü beyazları koyduğunuz kaba sarı karışırsa emekleriniz ziyan olur söyleyim, ve beyazı koyduğunuz kap asla ıslak olmasın. kuru ve temiz bir kaba beyazlarını alın başka bir kaba da sarıları. sonra beyazların içine o bir çimdik tuzu ekleyin mikserle iyice çırpın. tıraş köpüğü gibi, krem şanti gibi bir şey elde edeceksiniz,kabı ters çevirdiğinizde dökülmeyecek kadar katı olmalı.
    sonra sarıların içine şekeri ekleyin ve onları da güzelce çırpın. iyice karıştıklarından emin olduktan sonra mikserinizi sakince bir kenara bırakın ve bir daha sakın kullanmayın iki seçenek için de bundan sonrası için bir spatulayla devam etmelisiniz.
    ayrı çırptıysanız önce sarıların içine beyazları ekleyin spatulayla sakin sakin karıştırın.
    bu karıştırma kısımları önemli çünkü mikseri bırakmanıza rağmen spatulayla da hunharca karıştırırsanız hiçbir etkisi kalmaz, tahmin edeceğiniz gibi.
    yağı ekleyip karıştırmaya devam edin sonra irmik.
    en son da un, kabartma tozu ve kullanacaksanız vanilyayı beraber bi süzgecin üstüne alın ve hamurunuzun üstüne eleyin. bu kısım opsiyonel
    şöyle ki eleyerek katarsanız yine hamurunuzun kabarması için bir olanak yaratmış olursunuz ama direkt beraber dökseniz de tarif o kadar etkilenmez.
    burda da yine spatulayla sakince tamamen karışana kadar karıştırın.
    çok kalın bir kek olmaması daha iyi olacağından genişçe bir tepsinin tabanına yağlı kağıdınızı serin ve hamurunuzu dökün. fırına vermeden önce birkaç kere tezgaha vurup içindeki hava kabarcıklarını çıkartırsanız daha iyi olur, benim gücüm yetmiyor...
    sonrasında 170-180 derecede pişirebilirsiniz

    burda şunu belirteyim, pişirme kısmı hakkında çok aman aman bilgiler veremeyeceğim, çünkü benim pişirdiğim fırın biraz kafasız. o yüzden denediğim tariflerin hiçbirindeki süre/derece bana uymaz. ki bence bu her fırında değişir zaten. o yüzden ben fırına verdikten sonraki 6-7 dakika rahatım ama sonrasında sürekli kontrol ediyorum, yoksa yanıyor ben farkına bile varamadan. ben üstü kızarmaya başladıktan biraz sonra genelde kapatıyorum fırını, hemen çıkarmıyorum ama keki. biraz daha bekledikten sonra, fırını açıp bakıyorum kürdan batırarak.
    sakın pişerken açmayın fırını kekiniz söner. o yüzden bu kritik bi karar haberiniz olsun piştiğinden emin olana kadar bekleyin.

    bu bahsettiğim ilk 6-7 dakikalık sürede de bence sütlü şerbeti yapıp dolaba koyun.
    malzemeler:
    1 litre süt
    1 paket krema
    1 çay bardağı şeker
    yaparken de bunların hepsini karıştırıyorsunuz ve soğumaya bırakıyorsunuz.

    kekinizi fırından çıkardıktan sonra soğuması için bekleyin. ardından ters çevirin. şerbeti de soğuduktan sonra üstüne dökün yavaş yavaş. kalın bir kek olmasını istememe sebebimiz zaten burda o şerbetle beraber fazlaca şişecek olması.
    "hem kabarsın diye uğraşıyorsun hem kalın olmasın diyorsun bu ne iş" de demeyin sakın, önemli olan kekin güzel olması

    şerbetini tamamen döktükten sonra sıra üstüne geliyor.
    üstünde iki kat var, biri bildiğimiz krem şanti diğeriyse genelde karamel olur ama farklı şeyler de kullanabilirsiniz.
    krem şantiyi önce yapın ve cıvık olmamasına özen gösterin, ben iki poşet krem şanti ve bir su bardağı sütle yapıyorum ve bence kıvamlı oluyor. yaptıktan sonra bırakın dolaba soğusun.

    gelelim karamele...
    malzemeler:
    1 su bardağı şeker
    2 su bardağı su
    1 yemek kaşığı nişasta
    1 yemek kaşığı tereyağı

    öncelikle tavanıza şekeri koyun ve eritin. tamamen eridikten sonra bir su bardağı suyu dökün. burda dökerken katılaşacak şeker endişelenmeyin, sonra tekrar eritiyoruz. yine eridikten sonraysa tereyağını koyun en son da diğer bir su bardağı suyun içinde nişastayı çözün ve o şekilde dökün. biraz katılaşıp kıvam alana kadar karıştırın. ardından altını kapatın ve soğumasını bekleyin.

    kekin üstüne krem şantinizi sürün 1-2 yemek kaşığını üstünü güzel göstermek için ayırabilirsiniz. krem şantinin üstüne de karamel sosunuzu dökün.
    belki 5-6 saat belki bir gece belki bir gün bekletin dolapta. soğudukça güzelleşecektir.

    trileçeniz hazır, afiyet olsun!

    edit: imla
    #179232 cassiopeia | 5 yıl önce (  4 yıl önce)
    0tatlı 
  10. Böyle keke süt dökmüşler gibi bir tatlı. Gibi de değil aslında gerçekten de yapılışı öyle. Yoklukta gideri var ama. Güzelinden bulsak yeriz yani yok demeyiz.
    0tatlı