uzun sürecek bir işi "başka zaman yapılsın" düşüncesi ile ertelemeye dayanan algoritma.
kısa vadede oldukça verimli bir yaklaşımdır ancak 'başka zaman yapılsın' denen işlem geciktirilirse performans kayıpları yaşanmaya başlar.
tembel algoritma örnek 1: tembel algoritmanın en güzel örneklerinden biri, windows işletim sistemine sahip bilgisayarların disk üzerine yeni bilgi yazma algoritmasıdır.
eski kırkbeşlik plaklar gibi düşünün, gramafon gibi. sürekli dönen bir plaka var ve plak üzerine dokunan bir iğne. (hard diskte temas yok) plak ne kadar hızlı dönerse okuma / yazma işlemleri de o kadar hızlı yapılıyor. diyelim ki bir dosya oluşturuyorsunuz (örneğin uzun bir rapor yazacaksınız, arada sırada dosyanızı kaydediyorsunuz. işte o an bilgisayarın disk kullanımı konusunda iki seçeneği var:
1- ya sizin dosyanın diskte yazıldığı yeri bulacak, sonuna ekleme yapacak (ki ekleme yapacak kadar boş alan bulabileceğinin de garantisi yok) 2- ya da dönen plak üzerinde boş bulduğu ilk yere yeni bilgileri yazacak.
2. yöntem tercih ediliyor. çünkü ilk yöntemde sizin dosyanızın ilk başlangıcının olduğu yeri arayıp bulması çok zaman alıyor.
peki sonra ne oluyor? bir süre sonra sizin dosyanız bölük pörçük oluyor. bir paragraf diskin bir yerinde, başka cümle fotoğraflarınızın olduğu yerde vs. zaman içerisinde performans düşüyor.
yapmanız gereken, hep ertelediğiniz disk birleştirme işlemini (bkz: defrag) yapmak. başında beklemek zorunda değilsiniz, defrag işlemini başlatıp geceden bilgisayarınızı açık bırakın sabaha kadar ertelediği işleri bitirsin. bir kaç ayda bir yapın.
tembel algoritma örnek 2: bilgisayarınızda sildiğinizi düşündüğünüz dosyalar gerçekte silinmez. çöp kutusundan bahsetmiyorum. kalıcı olarak silinsin dediğiniz dosyalar aslında 'üzerine başka şey yazılabilir' olarak işaretlenir. günün birinde ilk maddede bahsettiğim algoritma diskin böyle bir bölgesine rastlarsa şans eseri üzerine başka şey yazılabilir. bunun anlamı şu, özel dosyalarınız varsa sadece silmek yeterli değil. 'file shredder' adı verilen çeşitli uygulamalar ile üzerine defalarca rastgele bilgiler yazdırarak iyice yok olmasını sağlamanız gerekiyor.
tembel algoritma örnek 3: microsoft office uygulamaları da kendi içinde tembel algoritma kullanır ve bunun zararını defrag ile telafi edemezsiniz. word ya da excel çok etkilenmez ama içerisinde yoğun grafik kullanılan power point bu durumdan çok etkilenir. diyelim ki sunumunuza bir fotoğraf eklediniz, sonra vazgeçtiniz ve sildiniz. power point dosyanızdan bu fotoğraf silinmez (silinmeyebilir). sadece 'kullanılmıyor' diye işaretlenir. dolayısı ile dosyanız zaman içerisinde büyür ve hantallaşır. bu yüzden sunum hazırlamayı bitirdiğinizde önerim dosyanızı farklı bir isimle diskin farklı bir yerine power point dosya menüsü üzerinden 'farklı kaydet' seçeneği ile kaydetmeniz.