(bkz: greek yoghurt) normal yoğurttan peynir altı suyu ve diğer sıvıların çıkarılmasıyla yapılır. Süzme işlemi toplam hacmi azalttığından, süzme yoğurt aynı miktarda bir meze vs. yapmak için normal yoğurttan önemli ölçüde daha fazla süt alır.
evde kendiniz yaptığınızda (hadi yoğurdu yaptın da, bi' de süzmesini yapıyon diyelim) ekşiliğini ayarlayamıyorsunuz. sulu kalma mevzusu da, yoğurdu içine koyduğunuz kefe gibi tülbentin bekleme süresiyle doğrudan ilgili (sanırım 2 günde oluyordu ama 4 gün bekletirseniz kıvamı nefis oluyordu. bu sefer de gene ekşiliğinden ötürü yiyemiyorsunuz tabii). yoğunluğu baya katı gibi olursa da, kullanırken açmak için çokça su kullanmanız gerekiyor ve bunun ayarını tutturamazsanız, iskender kebabın yanında verilen bokum gibi yoğurtlara benzeyecektir. hiçbir şekilde kurtarır yanı yok bu süzme yoğurdu kendin yapmanın.
en güzeli, çiğ süt alıp evde kendi yoğurdunu yapıp yemek. süzmesiyle falan uğraşmaya gerek yok. hele süzme yoğurdunu da kendinizin yaptığı mezeyi yapmak baya hamallıque. hem ortaya çıkan miktar size "ben bunun için mi uğraştım" dedirtecek hem de kıvam-lezzet tutturamama sıkıntılarında heba olan süte ve yoğurda acıyacaksınız. artık süt ürünleri ucuz bi' şey değil, biliyorsunuz. boşuna macera aramayın. ayda yılda bir süzme yoğurtlu meze yemek istiyorsanız, bildiğiniz bi' mandırada satılan hayvan gibi pahalı hazır mezelerden alın, geçin.