Osmanlı imparatorluğu'nda doğmuş (1901) ve Türkiye cumhuriyet'inde ölmüş (1974) sosyolog daha doğrusu düşünür ama bu yazının konusu sosyolojisi olacak.
Marksist köklerinin, özellikle 1930'larda, etkilerini toplumsal bilinç kavramında görebiliyoruz. Bununla birlikte anti-marksist bir düşünce benimsediği 1950'li yıllardan da, bariz bir şekilde, toplumsal tabakalaşma kavramının yorumu kalmış diyebiliriz.
Sevdiğim bir sosyolog, kendisini özellikle toplumsal sınıfları ele alış şekliyle eleştirmişti. Devlet adamları, sanatçılar, bilim adamları, zanaatkarlar ve köylüler olarak yaptığı ayrım çok vasat gözükebilir. Yine de bence klasik marksizme getirdiği eleştirileri takdire şayan görebilirsiniz. Yine de iyi bir bilim insanı olduğunu söyleyemeyiz çünkü bilimsel metodolojiye işine geldiğinde metafiziği karıştırıp işin içinden rahatlıkla çıkabiliyor. Kafasına göre metafizik açıklamalarla kavramların arkasını doldurabiliyor. Yine de Türk sosyolojisinde önemli bir yeri vardır ve öncülerdendir ama bir sosyal bilimci olarak güvenilirliği gerçekten yok denecek kadar azdır.