Lz77 ve huffmann kodlaması kullanarak kayıpsız veri sıkıştırma ile sıkıştırılmış dosya uzantısı.
Önce Lz77 çalışır. Bu algoritma tekrarlanan verileri bir sözlük içine yazar. Veri tekrarı olan yerlere bu verinin referansını yazar
Örneğin ben bu girdide 4 kere "veri" kelimesini kullandım. Girdinin en başına "1=veri" yazdığımı ve veri kelimesi olan her yere "1" yazdığımı düşünün. Her "veri" kelimesi geçen yerden 3 harf kazanmış olurum.
Huffman kodlama ise kelimeleri yer değiştirerek çalışır. Uzun ve sık tekrarlanan kelimeleri kısa ve az tekrarlanan kelimeler ile yer değiştirir. Diyelşm ki adı "Ali" olan biri, adı "Mustafa" olan birinin dedikodusunu yapıyor. Konuşması içerisinde 20 kere "Mustafa" kellesini kullanıp konuşmasının sonunu "bana da Ali demesinler" diyerek bitiriyor.
Huffman kodlama bu dileği yerine getirip "Ali" geçen yerlerin hepsini "Mustafa" ile değiştirip sondaki "Ali" kelimesini de "Mustafa" yapıyor.
Bu sayede 400 harf kazanıp 4 harf kaybederek toplamda 396 harf kazancı ile günü kapatıyor.
Zip "kayıpsız" bir sıkıştırma algoritmasıdır demiştim. Kayıplı algoritma nedir yeri gelmişken ondan da bahsedeyim.
Diyelim ki "grinin elli tonu" isimli bir fotoğraftaki her ton rengine bir isim verip kitap yazdım. Bunu Kayıplı sıkıştırma ile kaydetmek istersem "griye elli ton çok. 5 ton neyimize yetmiyor" deyip birbirine yakın tonlara aynı ismi veriyorum. Toplamda 5 renk tonu oluyor. Sonrası bildiğiniz zip sıkıştırma.