1. 1908 doğumlu, fransız belgesel ve sokak fotoğrafçısı. çocukluk yıllarında eline aldığı fotoğraf makinası ile kendince fotoğraflar çekmiş olsa da o yıllarda odağı müzik ve resim üzerindeydi. kendisine ilk resim eğitimini veren ressam amcasının vefatı ardından, kübist ressam ve heykeltıraş olan andré lhote'den resim eğitimi almaya devam etti. böylece bresson'ın hayatında , farklı sanat dallarının birbirine temas ettiği bir yer haline geldi.

    1930'larda kendi sesini daha iyi duyabildiği fotoğrafa yöneldi. marka kamerasını edindiği ilk dönemlerde akademide aldığı eğitimlerle resim sanatının görsel unsurlarına dair köklü fikirleri olması fotoğraflarındaki sadeliği yakalamasına yardımcı oldu. ikinci dünya savaşı'nın yaşandığı yıllarda esir düştüğü nazi kamplarından kaçmayı bir şekilde başardı ve gördüğü şeyleri fotoğraflayarak belgesel fotoğrafçılığına adım attı.

    yönetmen jean renoir ile filmler yaptı, belgesel çekti, sergiler açtı ama bunlardan ziyade bresson'ın fotoğraflarında tanımlamakta güçlük çektiğim albeniyi biraz anlatmayı denemek isterim. fotoğraflar ve resimler estetik açıdan ele alındığında belli temel unsurlar vardır; çizgisel akış, kontrast, geometrik formlar, kompozisyon gibi. bu unsurların her birinin, bir diğeri ile arasında dinamik bir ilişki mevcut. birbirinin etkisini azaltabilir ya da arttırabilirler. yapabildiğim kadarıyla bu unsurlara değinerek bresson'ın fotoğraflarındaki algılayabildiğim değerlere bi' bakalım.

    sokak fotoğrafçılığında kompozisyon ve kontrast bulunulan ortamın doğal koşullarına bağlıdır. dolayısıyla doğru zamanda, doğru mesafede ve doğru açıda olmak önemlidir. açı ve mesafe konusunda bizler için bile kurtarıcı olan fotoğrafları kırpma işi, özellikle sokak fotoğrafçılarının sıkça başvurduğu bir yol fakat bresson'ı bu noktada farklı kılan çektiği fotoğraflarını kırpmadan kullanmasıydı. elbette kadrajı doğru noktada sınırlamak önemli bir meziyet olsa da bütün hüner burada yatmıyor.

    tüm fotoğraflarını siyah beyaz çeken fotoğrafçı sebebini “duyguyu yalnızca siyah beyazda buluyorum. renkli bakış aslında eksik bir bakıştır. renkli fotoğraf yalnızca tüccarları ve dergileri mutlu eder.” diyerek açıklamış. siyah beyaz fotoğrafları, odağına aldığı yi kalabalıktan ayrıştırmanın bir yolu olarak kullanmış gibi. bresson'ın fotoğrafları siyah beyaz olmasına rağmen fotoğraflarındaki kontrast, yalnızca siyah ve beyaz arasındaki dengeden kaynaklanmaz. fotoğraftaki unsurların formları , duruşları, çoklukları , doğrultuları ile yakaladığı kontrast neredeyse her fotoğrafında kullandığı güçlü bi' kısa yol gibi.

    son olarak çektiği bi' kaç efsane fotoğraf daha:
    alberto giacometti
    bir tane daha giacometti
    albert camus
    isimsiz
    #280111 bisubisigara | 2 yıl önce
    0fotoğrafçı