türkçede kırk yama olarak bildiğimiz el işçiliği. parça pinçik kumaşları birleştirerek geniş yüzeyler elde etme işi. başlangıçta bir tasarruf ve geri dönüşüm aracı olarak ortaya çıkmış. dikişten artan küçük parçaları, eski giysilerden kesilen işe yarar durumdaki parçaları değerlendirmek için. genellikle küçük kare, üçgen, eşkenar dörtgen biçimli ufak parçaları el dikişiyle birleştirdikten sonra arka yüzünü astarlayıp, araya ince bir tabaka pamuk dolgu yaparak bir tür battaniye yapılıyor.
çok eski zamanlardan beri bilinen bir şey bu ama yokluk zamanlarında daha çok başvuruluyor. en son 1929 krizini takip eden büyük buhran döneminde amerika'da yükselişe geçiyor. patchwork o zamandan beri amerikalı kadınların en değer verdiği el işlerinden biri haline geliyor. ama amerikalıların eline düşüp de şirazesinden çıkmayan bir şey yok.
bir zamanlar eski, pırtık kumaş parçalarını değerlendirmek amacıyla ortaya çıkmış bir zanaat günümüzde koca bir endüstriye dönüşmüş durumda. kimse artık eski, artık kumaş parçalarını kullanmıyor. patchwork yapmak için üretilen kumaş serileri var. böyle renk kombinli falan. kesilen parçalarla muhtelif örnekler tasarlanıyor, belirli bir örnek için hazır kesilmiş kumaşlar, iplikler vs den hazırlanmış kitler satılıyor. bunların üstünde oluşturulacak desenler için örnek kitapları basılıyor. büyük parçaları kolektif üretmek amacıyla kurulmuş klüpler falan da var. avrupada da oldukça popüler bir el sanatı.
bir de olayı sanatsal boyuta taşımaya çalışıyorlar. yarışmalı festivaller ve sergiler de düzenleniyor kırk yama için. www.google.com/...