1. ama dijital olanı (böyle tanım yapmayı çok seviyorum, özür dilerim)
    bu kavram yeni olduğu için literatürde net bir tanımı yoktur. o yüzden aktivizmin dijital hali demekle yetineceğim (şimdi burada haddi aşıp kafama göre tanım yaparım da yanlış yönlendirme yapmayalım).

    2010 yılında ile başlamıştır. günümüzde artık her türlü aktivist hareket internet üzerinden gerçekleşmektedir. tüm internet alemi günümüzde iletişim ve etkileşim aracına dönüşmüştür, hayır her zaman böyle değildi. web 1.0 zamanlarında iletişim ve etkileşim yoktu, buradaki yaşça büyüklerimiz bu konu hakkında yorum yapabilir. hatta gelin topu direkt sayın 'a atalım, sayın keltox bize ve anlatıp kişilerin internete ne zaman katkı sağlamaya başladığını ve diğer olayları anlatır mısınız? hatta bize tüm web sürümlerini anlatın

    devam edelim.
    dijital aktivizmde kişiler daha hızlı toplanabilmekte ve sesler daha hızlı yayılmakta ve duyulmaktadır. bunun yanında katiyen bir araya gelemeyecek kişiler de internette birlik oluşturabiliyor. dünyanın öbür ucundaki adam benim yaşadığım olaya twitter'dan destek çıkabiliyor. dijital aktivizmde eski model aktivizme kıyasla şöyle bir ayrılık mevcuttur: düz aktivizm bir örümcek gibidir, merkezden yönetilir, bacakları kontrol eden bir kafa vardır ve bu kafa kesilirse örümcek ölür.
    dijital aktivizm ise bir deniz yıldızı gibidir, merkezsizdir, deniz yıldızını istediğiniz kadar kesin yok edemezsiniz...

    dijital aktivizmde farklı bakış açıları mevcuttur:
    - iyimserler: dijital imkanlar sayesinde hızla örgütlenebilen bir toplum, güç dağılımında dengeyi daha iyi sağlayabilir. Örgütlü̈ toplum geleneksel hiyerarşide yaşanan güç̧ dağılımındaki adaletsizlikleri minimize edebilir ve otoriter yönetimlerin ortaya çıkmasını zorlaştırır. Dijital imkanların sağladığı hızlı örgütlenme becerisi iyimser yaklaşım sahipleri için bu açıdan pozitif görülmektedir.

    - kötümserler: teknolojinin devletler ya da teröristler tarafından kontrol altında alınabileceğini, daha büyük sorunlara sebep olacağını söyler. onlar için teknoloji büyük bir kaos potansiyeli taşımaktadır.

    - tutarlılar / süreklilik: onlara göre seslerin daha çabuk yayılması ve daha çok kişiye önemli bir şeydir ama bu yüzden de aktivizme yeni bir anlam yüklemezler, yani önemli ama o kadar da değil derler.

    dijital aktivizmin oluşması için belli başlı ana unsurlar olması gerekmektedir:
    - teknolojik altyapı: malum internet olmazsa hiç oluruz.
    - sosyal ve siyasal faktörler: devlet interneti kapatırsa ne bok yicez????
    - ekonomik faktörler: pc'ye, telefona ve internete erişimimiz olmalı yoksa bir anlamı olmaz

    dijital aktivizmin türleri, alt hareketleri:
    -
    - ve kliktivizm
    -
    -
    -

    dijital aktivizmin araçları:
    - sosyal medya, bloglar, change.org ve türevleri, whatsapp (evet özel olarak eylemler için en çok wp kullanılıyormuş), proxy sunucular ve vpn (yer gizleme, ip vermeme vs),

    son olarak birçok kişiye göre göre dijital aktivizm insanları bir araya getirmek, ses duyurmak için mükemmel bir alan oluşturmuştur ama bu kişiler sanallıktan çıkmayıp reelde omuz omuza mücadele etmediği sürece hiçbir şey değişmeyecektir. yani dijital aktivizm, düz aktivizme dönüşmelidir. sizce de öyle mi? en son twitter'da müzik yasağı ile alakalı tweet zinciri başladı ve müzik yasağı 1 saat ertelendi yani işe yaradı. ama omuz omuza mücadele olsaydı müzik yasağı kalmazdı bnc ya da hepimiz terörist ilan edilirdik. gerçi hala terörist, vatan haini ve dinsiz ilan edilmeyen varsa kendinden şüphe etsin.

    sonuç: eylemler ve hareketler artık dijitalleşmiştir onun adı da dijital aktivizmdir.

    #277157 yavuzthehun | 3 yıl önce
    2sosyoloji terimi