dünyanın en kalabalık nüfusa sahip dininin ibadet yerleri. ölçü olarak bizdeki cami'ye denk düşer. ulu cami gibi irice ve ehemmiyet arzedenleri katedral, mahalle mescidi gibi olanlar ise şapel olarak adlandırılır. ayrıca hristiyan inancının farklı kolları da kilise olarak adlandırılır. katolik kilisesi, ortodoks kilisesi, anglikan kilisesi gibi.
aslında bir bina değildir. bina olanı "kilise binası" olarak adlandırılması gerekir.
grekçe'de "ekklesia" (çağırılanlar) kelimesinden türetilmiştir. grekçe'de kilise topluluklarına "ekklesia kuriake" denmektedir. bu ise "rabbin çağırılanları" anlamına gelir. ama bilindiği gibi hiçbir dilde uzun kullanımlar sevilmez. bu sebeple tamlama zaman içinde "kuriake" ve "ekklesia" olarak ayrı ayrı kullanılmaya başlanmış. kilise binalarına ise "kuriakon" denmeye başlanmış. kuriakon, daha çok resmi belgelerde geçse de; halk kilise binalarına ekklesia ve basilike (tanrı'ya ait) demeye devam etmiş.
daha sonra "kuriakon" kelimesi gothlar sayesinde almanca'ya "chirihha" olarak geçmiş. oradan da avrupa dillerine geçmiş zaten.
"katolik kilisesi" esasında katolik dünyasını refere eder. hatta kendileri 1.29 milyar üyesiyle şu anki en büyük kilisedir.
Kutsal ve evrensel imanlılar topluluğu. İsa Mesih'in tanrı'nın sözü olduğuna iman eden herkes kilisenin bir parçasıdır.
Bina olanı kilise değil, kilise binasıdır. İngilizcedeki "church" kelimesinin karşılığı kilise binasıdır. Papua Yeni Gine'deki İsa Mesih inanlısı da, Oslo'da ki isa mesih inanlısı da, Amazon ormanlarındaki isa mesih inanlısı da, Uluslararası uzay istasyonundaki isa mesih inanlısı da kilisenin bir parçasıdır. Hepsini topladığınızda kilise eder.
Bu aslında çok önemli bir konudur. Çünkü Tanrı'nın kendisi tarafından kurulan iki kurum vardır; Birisi kilise, diğeri aile. Hristiyan teolojisinde her ikisinin de önemi tartışılamaz. Kilisenin bütün üyeleri tanrı'nın çocuklarıdır ve esas görevleri tanrıyı övmek, müjdeyi (incili) diğer insanlara ulaştırmaktır.