protestan kiliselerinde ise bu müziğin zirvesi zannedersem johann sebastian bach ve george frideric handel olsa gerek. sonra zaman içinde protestan müziği de git gide amerikanlaştı ve şuna evrildi:
Hristiyanların toplu ibadet amacıyla toplandığı binalarda çalınan ve genellikle ilahilere eşlik eden müziklere verilen isimdir. Düğün müziği, pavyon müziği, disko müziği, parti müziği gibi çok genel ve hatalı bir tanımlamadır.
Öncelikle kilise "kutsal ve evrensel imanlılar topluluğu" anlamına gelip insanları kasteder. Halk arasında kilise diye anılan yer aslında kilise binası, toplantı yeridir. Hristiyanlık dünyadaki en büyük tek tanrılı din olduğundan kendi içinde çok farklı mezhep ve kültür bulundurmaktadır ve yerel imanlılar topluluğunun kendi kültürlerine göre ilahi müzikleri farklılık göstermektedir. İlk entry'de verilen örnek çok güzel olduğundan tekrara gerek duymuyorum.
Hristiyanlıkta müzik çok önemli yer tutar. Kutsal kitabın mezmurlar bölümü ilahilerden oluşmaktadır. Tanrı'yı övme yolarından birisi ilahiler ve dolayısıyla müziktir. Türkiye'deki Ortodoks ve KAtolik kiliselerinin müzikleri türk kültüründen pek etkilenmemiş olmakla birlikte protestan kiliselerinin (inançlarının temeli gereği) müzikleri neredeyse tamamen türk kültürüne aittir. Sakin gece (silent night ), sevin dünya ( Joy to the world ) gibi kültüre eklenen ilahiler dışında yerel olarak çok zengin bir kilise müziği Türk protestan kiliselerinde görülmektedir. örneğin;
Daha sevgi, daha güç Ulu Tanrımız, iyi tanrımız Efendim İsa Ne iyisin